14 september 2015 
2 min. leestijd

Anders boodschappen doen?

Ooit, in een ver, ver verleden…. Nou ja ver verleden, zo voelt het wel, kochten wij gewoon wat we nodig hadden. Hoeveel we uitgaven aan de boodschappen? Geen idee. €250,-? €500,-? Waarschijnlijk ergens er tussen in. Tot vorig jaar september. Het leek me leuk om eens bij te houden hoeveel we uitgaven aan boodschappen. Dit deelde ik dan ook uitvoerig, soms per week en later eigenlijk elke maand. Inmiddels is het een gewoonte geworden de bonnetjes mee te nemen en keurig op te schrijven wat de boodschappen kosten. Maar ik moet zeggen, daardoor is onze manier van boodschappen doen ook echt veranderd.

Boodschappen doen

Zoals ik in mijn inleiding al zei, we hadden geen idee wat de boodschappen kostte. In het afgelopen jaar is me dat wel duidelijk geworden. Ik heb geen zin om daar nu een opsomming van te maken, je kunt alle bedragen en informatie gewoon vinden als je even HIER klikt. En de bedragen veranderde ook wel iets. Niet veel hoor. Want we kwamen erachter dat wij geen enorme big spenders zijn. Maar af en toe haalden we gewoon een record. Door het bijhouden werd het namelijk ook een sport om onder de €300,- te blijven. En dat haalden we echt meestal niet.

Omdat dit een sport werd, veranderde dus ook de manier van boodschappen doen. Waar we vroeger met geen enkel idee naar de winkel gingen en terplekke een weekmenu samenstelden door wat we in het karretje legden, bereiden we nu het boodschappen doen voor. Met de folderapp op de IPad of telefoon, maak ik een weekmenu en een lijstje. Op het lijstje staan de boodschappen die we nodig hebben voor het weekmenu, afgestemd met de voorraden in de kast. En natuurlijk de dingen die op zijn, zoals melk, koffie, thee en brood.Boodschappen_maart_week_4

Wat leverde het op?

Naast een goedkoper bedrag aan het einde van de maand, want daar deed ik het stiekem allemaal voor, leverde het ook nog andere zeer leuke bijeffecten op.
We aten gevarieerder
Door het samenstellen van het weekmenu met de folder in de hand, kwamen er ook andere dingen op het weekmenu. Zonder lijstje loop je vaak snel naar bekende producten en nu probeer je iets nieuws, wat je naar aanleiding van de folder ook nog eens goedkoper kan meenemen.
Geen grote voorraden
Zin in bami, dan bedachten we dat pas in de winkel. Maar natuurlijk geen idee of we nog voldoende mienestjes in huis hadden. Meenemen dus. Met als gevolg dat we een overschot aan mienestjes, spaghetti in huis hadden. En waar moet je dat allemaal laten?
Misgrijpen
We grepen minder mis. Door het maken van het lijstje, loop je even langs alle kasten en wat op is, schrijf je erbij. Werkt echt beter dan in de winkel bedenken wat er ook al weer op was. En het dan niet meer kunnen bedenken dus alsnog zonder pindakaas of limonade thuiskomen.
Tips
Het leverde me zelfs 9 tips op die echt helpen met besparen. In onze minder rijke tijden, pak ik die zelf ook weer even uit de kast. Van te voren had ik echt nooit bedacht dat boodschappen doen en boodschappen doen, zoveel van elkaar konden verschillen.

Hoe doe jij je boodschappen?

Tim Van Lieshout
Door

Tim Van Lieshout

op 15 Sep 2015

Wij hebben hellofresh, zodoende komen we amper nog in supermarkten. Ondanks dat we voor het hellofresh wat meer kwijt zijn dan als we alles los zouden kopen, besparen we honderden euro's aan extra voer dat dan in het karretje gekomen was. Wat we vroeger veel deden, was van de duurdere en veelgebruikte producten bijhouden wat een "echte" actie prijs is. Bijv wasmiddel is elke week in de actie, maar één keer per kwartaal heb je een echt goede prijs, dan pas kopen.

Marijke
Door

Marijke

op 15 Sep 2015

Dus zo ben je toch goedkoper uit? Ik ben bang dat ons dat niet lukt. Omdat ik het toch zoveel duurder vind dan "normaal" eten. Wasmiddelen is heel herkenbaar. Zo doen wij het ook inderdaad!

Reactie plaatsen