18 mei 2015 
3 min. leestijd

Deze 9 tips helpen echt besparen

Al ruim een half jaar laat ik iedereen die het leuk vind, meekijken in onze portemonnee en boodschappenkar. Toen ik hier aan begon hadden we eigenlijk geen idee hoeveel geld we uitgaven aan boodschappen. Ik kan niet schatten en durfde echt geen poging te wagen en manlief dacht dat we het wel zouden redden met €250. Oké dat geloofde ik nooit, dat leek me zo erg weinig. Dus tijd om het in kaart te brengen.

Geld besparen op de boodschappen

Tevens gingen we een beetje op de centen letten. De WW is niet gemaakt om nu eens luxe van te gaan leven, en als je thuis bent, ben je vaak eerder geneigd meer geld uit te geven, dus even de hand op de knip en centen tellen. Letterlijk, het bijhouden van hoeveel geld er nu aan boodschappen wordt besteed. Wil jij ook besparen op je boodschappen? Ik zet een aantal tips voor je op een rijtje.

1. Maak een weekmenu

Door een weekmenu te maken, heb je voor de hele week eten in huis. Natuurlijk hoef je niet perse de bloemkool op maandag te eten en de pannenkoeken pas op vrijdag, maar het is wel handig om niet elke dag naar de winkel te moeten en daar in de verleiding te komen om extra (lekkere) dingen mee te nemen. Een weekmenu vraagt dan wel weer de discipline om te eten wat je in huis gehaald hebt, anders kun je het weggooien en dan kost het geld in plaats van dat het geld oplevert.

2. Maak een lijstje

Met een boodschappenlijstje loop je gerichter door de winkel. Met het weekmenu in je hand kun je makkelijk opschrijven wat je nodig hebt. Check ook even de voorraadkast of je echt nog wel tomatenpuree in huis hebt.

3. Bekijk de folders

Als je dan toch je boodschappenlijstje maakt, doe dat dan even met de folder in je hand. Deze week de vaatwastabletten of de wasverzachter in de aanbieding. Slim zijn, checken of je dit moet aanvullen. Ja dan is dit het juiste moment en niet volgende week.
Tevens kun je je weekmenu nog wat aanpassen met de folder. Kip in de aanbieding, een extra gerecht met kip of voor in de vriezer.

4. Huismerken

Oké ik snap dat je voor cola, koffie, thee, pindakaas of wat dan ook wel echt het A merk in je wagen legt. Dat doen wij ook. Maar pasta is van het huismerk, of de basisuitvoering. Vaak net zo lekker als die van het A merk. En stukken goedkoper. Probeer diverse huismerken uit en kijk welke jullie het lekkerste vinden. Zo eten we hier geen Nutella, maar een pot duo pasta van een onbekend merk. En de jam is vaak van het huismerk van de Hoogvliet in plaats van Hero jam.Boodschappen februari

5. Eet groente en fruit uit het seizoen

Aardbeien zijn het hele jaar door te verkrijgen, maar het zijn echt zomerkoninkjes. Dan zijn ze goedkoper en ook nog eens veel lekkerder. Koop ze dus niet in de winter. Boerenkool eet je toch ook niet in de zomer? Je ziet al aan de aanbiedingen (zie punt 3) welke groente en fruit er goedkoper zijn.
Natuurlijk kun je ook je eigen groente en fruit verbouwen. De moestuin is dit jaar uitgedeeld door de AH en hierdoor kun je lekker verse groenten eten.

6. Doe geen boodschappen als je honger hebt

Vlak voor de lunch of tegen 6 uur naar de supermarkt is niet handig. Omdat je eigenlijk al trek hebt, gooi je sneller ook lekkere dingen in je wagen die je niet nodig hebt. Met een volle maag boodschappen doen, zorgt ervoor dat je je beter aan de artikelen op je boodschappenlijstje houdt.

7. Bestel je boodschappen online

Vanuit je luie stoel direct het lijstje maken op de computer. Heel makkelijk en het wordt nog thuis bezorgd ook. Kom je niet meer in de verleiding om verkeerde dingen in je boodschappenmand te gooien. Makkelijker kunnen ze het niet voor je maken.

8. Schrijf op wat je uitgeeft

Echt dat helpt, ik begon dit artikel met vertellen dat wij niet wisten wat we uitgaven. Nu schrijf ik alle uitgaven op een blad en tel ze wekelijks bij elkaar op. Ik zie ook direct wat de dure weken zijn, en kan dan nog bedenken waarom. Luiers gekocht, vriezer aangevuld, of feestdagen gehad. Dit inzicht houdt me scherp op de uitgaven die ik doe en daardoor blijf ik goed kijken wat we echt nodig hebben.

9. Wat is je budget?

Weet je eenmaal wat je uitgeeft als je niet op de centen let? Dan wordt het tijd om te gaan besparen. Neem het bedrag dat je voor ogen hebt direct op en gebruik dit om de boodschappen van te betalen. Je ziet direct hoe de voorraad geld kleiner wordt, en hoeveel je nog over hebt tot het einde van de week of de maand. Want extra pinnen is not done! Uitdagingen aangaan is uitdagingen halen hè! Hoewel, het moet wel realistisch blijven… Lees hier maar.

Heb jij ook nog een goede tip om te besparen op de boodschappen?

Chantal
Door

Chantal

op 18 May 2015

Hi Marijke, Leuk om te lezen, ik ben bezig om als budgetcoach verder te gaan. Kan jou lijstje goed gebruiken als advies naar andere toe.. Ik maak momenteel gebruik van de hello fresh box, lijkt duur maar voor mij pakt het uiteindelijk goedkoper uit, ik kom nl niet meer dagelijks in de supermarkt. Groetjes Chantal

Marijke
Door

Marijke

op 19 May 2015

Wat leuk Chantal, budgetcoach. Hello Fresh lijkt mij idd ook duur, maar kan me goed voorstellen dat je dan inderdaad geen impuls aankopen meer doet

Themommydiaries
Door

Themommydiaries

op 18 May 2015

Goede tips! Veel pas ik al toe, alleen kunnen we hier in dit minidurp helaas geen boodschappen bestellen! Anders deed ik dat wel! Haha

Marijke
Door

Marijke

op 19 May 2015

Snap ik helemaal, zeker nu met je buik Rn straks als de kleine er eenmaal is. Dan is jet zo handig

marjon1911
Door

marjon1911

op 18 May 2015

Je hebt wel gelijk! Doordat ik ging bijhouden wat ik precies uitgaf aan boodschappen ben ik bewuster gaan kijken naar het boodschappen doen! En het helpt echt.

Marijke
Door

Marijke

op 19 May 2015

Leuk dat het echt helpt, ook bij jou, van mezelf wist ik het natuurlijk al ;)

beek
Door

beek

op 18 May 2015

Voor een week in huis halen klinkt leuk maar ik krijg met veel proppen voor hooguit 2 dagen eten/ drinken mee op de fiets. En dan kan ik die dag geen luiers ed halen. Wij halen gewoon het goedkoopste merk. en met een lijstje werken zodat je niet extra meeneemt en natuurlijk contant geld mee ipv met je pas! Geld wat je niet ( mee) hebt kun je dan ook niet uitgeven.

Marijke
Door

Marijke

op 19 May 2015

Klopt hoor. Ik doe altijd 1 winkel lopend met de kinderwagen, handige boodschappen kar ;) en ook nog wat op de fiets. Maar zou ook niet alles op de fiets mee kunnen krijgen

Sonja
Door

Sonja

op 18 May 2015

Goeie tips! Lijstje moet ik sowieso doen, anders vergeet ik met mijn post-zwangerschapsdementie minstens de helft

Marijke
Door

Marijke

op 19 May 2015

Ja, heel herkenbaar!

DinjaDONUT
Door

DinjaDONUT

op 18 May 2015

Ik heb deze maand een no-buy maand, en ik moet altijd de boodschappen doen dus ik let nu helemaal op de centen, je tips zijn echt heel bruikbaar! Het is nog goedkoper om van alles het huismerk te nemen. Ik bedoel maar, wat is belangrijker de Coca Cola of het geld dat je ook ergens anders aan uit kan geven :) Ik bespaar alleen niet op de afwasmiddel, die neem ik wel van Dreft want die werkt gewoon beter...

Marijke
Door

Marijke

op 19 May 2015

Haha ik heb dus geen dreft, maar als ik een keer cola wil, dan toch echt wel coca cola ;)

Sylvie
Door

Sylvie

op 18 May 2015

Leuke post! Ik pas ook al veel toe, al kan ik er wel weer wat scherper op zijn!

Mijn mooiste blogs na een jaar bloggen |
Door

Mijn mooiste blogs na een jaar bloggen |

op 12 Sep 2015

[…] op. En ook in deze serie een blog, die ik even snel schreef omdat ik geen mama had die week. Deze 9 tips helpen echt besparen kwam zelfs in de top 5 meest gelezen blogs. Voor mij ontzettend […]

Anders boodschappen doen? |
Door

Anders boodschappen doen? |

op 14 Sep 2015

[…] meer kunnen bedenken dus alsnog zonder pindakaas of limonade thuiskomen. Tips Het leverde me zelfs 9 tips op die echt helpen met besparen. In onze minder rijke tijden, pak ik die zelf ook weer even uit de […]

Verleidingen van de supermarkt | Mama's met thee
Door

Verleidingen van de supermarkt | Mama's met thee

op 19 Oct 2015

[…] Deze 9 tips helpen echt besparen beschreef ik al wat echt werkt om minder geld uit te geven aan boodschappen. Een ervan was het […]

Terugblik 2015 | Mama's met thee
Door

Terugblik 2015 | Mama's met thee

op 31 Dec 2015

[…] dienkreeg hij. En dat Minions populair zijn blijkt wel weer hoe vaak deze traktatie bekeken is. 3. Deze 9 tips helpen echt besparen Ja ze helpen echt! En dat wilde iedereen wel weten! 4. Woordeloze woensdag: Verhuisdoos Uit 2014. […]

Reactie plaatsen