Page content

Deze 9 tips helpen echt besparen

article content

Deze 9 tips helpen echt besparen

Al ruim een half jaar laat ik iedereen die het leuk vind, meekijken in onze portemonnee en boodschappenkar. Toen ik hier aan begon hadden we eigenlijk geen idee hoeveel geld we uitgaven aan boodschappen. Ik kan niet schatten en durfde echt geen poging te wagen en manlief dacht dat we het wel zouden redden met €250. Oké dat geloofde ik nooit, dat leek me zo erg weinig. Dus tijd om het in kaart te brengen.

Geld besparen op de boodschappen

Tevens gingen we een beetje op de centen letten. De WW is niet gemaakt om nu eens luxe van te gaan leven, en als je thuis bent, ben je vaak eerder geneigd meer geld uit te geven, dus even de hand op de knip en centen tellen. Letterlijk, het bijhouden van hoeveel geld er nu aan boodschappen wordt besteed. Wil jij ook besparen op je boodschappen? Ik zet een aantal tips voor je op een rijtje.

1. Maak een weekmenu

Door een weekmenu te maken, heb je voor de hele week eten in huis. Natuurlijk hoef je niet perse de bloemkool op maandag te eten en de pannenkoeken pas op vrijdag, maar het is wel handig om niet elke dag naar de winkel te moeten en daar in de verleiding te komen om extra (lekkere) dingen mee te nemen. Een weekmenu vraagt dan wel weer de discipline om te eten wat je in huis gehaald hebt, anders kun je het weggooien en dan kost het geld in plaats van dat het geld oplevert.

2. Maak een lijstje

Met een boodschappenlijstje loop je gerichter door de winkel. Met het weekmenu in je hand kun je makkelijk opschrijven wat je nodig hebt. Check ook even de voorraadkast of je echt nog wel tomatenpuree in huis hebt.

3. Bekijk de folders

Als je dan toch je boodschappenlijstje maakt, doe dat dan even met de folder in je hand. Deze week de vaatwastabletten of de wasverzachter in de aanbieding. Slim zijn, checken of je dit moet aanvullen. Ja dan is dit het juiste moment en niet volgende week.
Tevens kun je je weekmenu nog wat aanpassen met de folder. Kip in de aanbieding, een extra gerecht met kip of voor in de vriezer.

4. Huismerken

Oké ik snap dat je voor cola, koffie, thee, pindakaas of wat dan ook wel echt het A merk in je wagen legt. Dat doen wij ook. Maar pasta is van het huismerk, of de basisuitvoering. Vaak net zo lekker als die van het A merk. En stukken goedkoper. Probeer diverse huismerken uit en kijk welke jullie het lekkerste vinden. Zo eten we hier geen Nutella, maar een pot duo pasta van een onbekend merk. En de jam is vaak van het huismerk van de Hoogvliet in plaats van Hero jam.Boodschappen februari

5. Eet groente en fruit uit het seizoen

Aardbeien zijn het hele jaar door te verkrijgen, maar het zijn echt zomerkoninkjes. Dan zijn ze goedkoper en ook nog eens veel lekkerder. Koop ze dus niet in de winter. Boerenkool eet je toch ook niet in de zomer? Je ziet al aan de aanbiedingen (zie punt 3) welke groente en fruit er goedkoper zijn.
Natuurlijk kun je ook je eigen groente en fruit verbouwen. De moestuin is dit jaar uitgedeeld door de AH en hierdoor kun je lekker verse groenten eten.

6. Doe geen boodschappen als je honger hebt

Vlak voor de lunch of tegen 6 uur naar de supermarkt is niet handig. Omdat je eigenlijk al trek hebt, gooi je sneller ook lekkere dingen in je wagen die je niet nodig hebt. Met een volle maag boodschappen doen, zorgt ervoor dat je je beter aan de artikelen op je boodschappenlijstje houdt.

7. Bestel je boodschappen online

Vanuit je luie stoel direct het lijstje maken op de computer. Heel makkelijk en het wordt nog thuis bezorgd ook. Kom je niet meer in de verleiding om verkeerde dingen in je boodschappenmand te gooien. Makkelijker kunnen ze het niet voor je maken.

8. Schrijf op wat je uitgeeft

Echt dat helpt, ik begon dit artikel met vertellen dat wij niet wisten wat we uitgaven. Nu schrijf ik alle uitgaven op een blad en tel ze wekelijks bij elkaar op. Ik zie ook direct wat de dure weken zijn, en kan dan nog bedenken waarom. Luiers gekocht, vriezer aangevuld, of feestdagen gehad. Dit inzicht houdt me scherp op de uitgaven die ik doe en daardoor blijf ik goed kijken wat we echt nodig hebben.

9. Wat is je budget?

Weet je eenmaal wat je uitgeeft als je niet op de centen let? Dan wordt het tijd om te gaan besparen. Neem het bedrag dat je voor ogen hebt direct op en gebruik dit om de boodschappen van te betalen. Je ziet direct hoe de voorraad geld kleiner wordt, en hoeveel je nog over hebt tot het einde van de week of de maand. Want extra pinnen is not done! Uitdagingen aangaan is uitdagingen halen hè! Hoewel, het moet wel realistisch blijven… Lees hier maar.

Heb jij ook nog een goede tip om te besparen op de boodschappen?

Comment Section

17 reacties op “Deze 9 tips helpen echt besparen


Door Sylvie op 18 mei 2015

Leuke post! Ik pas ook al veel toe, al kan ik er wel weer wat scherper op zijn!


Door DinjaDONUT op 18 mei 2015

Ik heb deze maand een no-buy maand, en ik moet altijd de boodschappen doen dus ik let nu helemaal op de centen, je tips zijn echt heel bruikbaar!
Het is nog goedkoper om van alles het huismerk te nemen. Ik bedoel maar, wat is belangrijker de Coca Cola of het geld dat je ook ergens anders aan uit kan geven 🙂
Ik bespaar alleen niet op de afwasmiddel, die neem ik wel van Dreft want die werkt gewoon beter…


Door Marijke op 19 mei 2015

Haha ik heb dus geen dreft, maar als ik een keer cola wil, dan toch echt wel coca cola 😉


Door Sonja op 18 mei 2015

Goeie tips! Lijstje moet ik sowieso doen, anders vergeet ik met mijn post-zwangerschapsdementie minstens de helftDoor beek op 18 mei 2015

Voor een week in huis halen klinkt leuk maar ik krijg met veel proppen voor hooguit 2 dagen eten/ drinken mee op de fiets. En dan kan ik die dag geen luiers ed halen. Wij halen gewoon het goedkoopste merk. en met een lijstje werken zodat je niet extra meeneemt en natuurlijk contant geld mee ipv met je pas! Geld wat je niet ( mee) hebt kun je dan ook niet uitgeven.


Door Marijke op 19 mei 2015

Klopt hoor. Ik doe altijd 1 winkel lopend met de kinderwagen, handige boodschappen kar 😉 en ook nog wat op de fiets. Maar zou ook niet alles op de fiets mee kunnen krijgen


Door marjon1911 op 18 mei 2015

Je hebt wel gelijk! Doordat ik ging bijhouden wat ik precies uitgaf aan boodschappen ben ik bewuster gaan kijken naar het boodschappen doen! En het helpt echt.


Door Marijke op 19 mei 2015

Leuk dat het echt helpt, ook bij jou, van mezelf wist ik het natuurlijk al 😉


Door Themommydiaries op 18 mei 2015

Goede tips! Veel pas ik al toe, alleen kunnen we hier in dit minidurp helaas geen boodschappen bestellen! Anders deed ik dat wel! Haha


Door Marijke op 19 mei 2015

Snap ik helemaal, zeker nu met je buik Rn straks als de kleine er eenmaal is. Dan is jet zo handig


Door Chantal op 18 mei 2015

Hi Marijke,

Leuk om te lezen, ik ben bezig om als budgetcoach verder te gaan. Kan jou lijstje goed gebruiken als advies naar andere toe..
Ik maak momenteel gebruik van de hello fresh box, lijkt duur maar voor mij pakt het uiteindelijk goedkoper uit, ik kom nl niet meer dagelijks in de supermarkt.

Groetjes Chantal


Door Marijke op 19 mei 2015

Wat leuk Chantal, budgetcoach. Hello Fresh lijkt mij idd ook duur, maar kan me goed voorstellen dat je dan inderdaad geen impuls aankopen meer doet

Plaats een reactie


*


CommentLuv badge

background: rgba(255, 255, 255, 0.73);
Phoenix WebsitePhoenix Website