08 juni 2020 
2 min. leestijd

Kleur in de voorjaarstuin

Gelukkig hebben we een tuin. En niet een hele kleine tuin. Ook geen hele grote tuin overigens, maar een prima maat tuin. Een tuin met veel groen. Een bewuste keuze. Maar met veel groen, bedoel ik dan planten en geen tegels of kunstgras. Want de tuin hoeft niet helemaal groen te zijn. Sterker nog, ik wil graag bloemen en kleur in de tuin. Dat is deels gelukt, maar ik heb ook nog wel wat wensen, ideeën, of hoe je het noemen wilt.

20 jaar

Zo dat is al een hele tijd. 20 jaar geleden ongeveer hebben we de tuin laten aanleggen. Oké het is iets korter, maar ik rond het gewoon even af. Ik maakte zelf het ontwerp en koos welke planten ik graag in de tuin wilde hebben. We hebben heel duidelijk een deel dat in de volle zon komt, en een deel waar eigenlijk geen zon komt. Dus ik dacht daar toen goed over na. In 20 jaar verandert er veel, maar ook veel niet. Zo is de tuin heel volwassen geworden in de loop der tijd. De kleine struikjes zijn uitgegroeid tot stevige struiken die regelmatig goed gesnoeid moeten worden. En sommige planten en struiken zijn al lang weer verdwenen. Dood gegaan, of bewust door mij eruit gehaald. Niet elke plant doet het even goed in mijn tuin, soms was dat een kwestie van trial and error, soms ook gewoon de pech van een heel nat najaar waardoor de tuin in een moeras veranderde aan een kant, en een aantal planten dat niet overleefde. Een tuin leeft, en verandert elk jaar.

Veel werk

Oké, ik vind de tuin soms best veel werk. En ik heb altijd ruimte tekort in mijn groenbak, want ik heb geen plek voor een eigen composthoop, zo groot is de tuin helaas niet. Toch zou ik al het groen in de tuin niet willen ruilen voor een berg stenen met een paar potten met planten en een stuk kunstgras.
Een groene tuin heeft namelijk veel voordelen die zeker opwegen tegen de nadelen van het onderhoud. Meer leven in de tuin, insecten, vlinders, bijen, vogeltjes (hoewel PrinceS ze wegjaagt tegenwoordig), maar ook een betere regulering van het regenwater en de warmte in de tuin. Een tuin met veel groen is koeler op hele warme dagen, stenen houden veel warmte vast.

Voorjaar

En er is nog een berg aan werk te verzetten in de tuin. We hebben net het voorjaar achter de rug en in dit seizoen is de tuin nu op zijn mooist.
In het vroege voorjaar is er nog wel wat werk te doen. Na een heel nat najaar van een paar jaar geleden zijn flink wat bollen verrot. Aankomende herfst mogen er dus nog wel een heleboel bij geplant worden om dezelfde bloemenpracht als de voortuin te krijgen.


Voor de periode daarna ziet de tuin er geweldig uit. De meeste struiken bloeien in het voorjaar en zorgen dus voor een afwisselende gele, roze, blauwe en witte bloemenpracht. Zo is de tuin om zijn mooist. Aangevuld met al het prachtige jonge groen van de planten die dan weer opnieuw opkomen, zoals de bonte hosta en de varens.

Werk voor de zomer

We hebben er al heel wat fijne uren dit voorjaar in de tuin mogen doorbrengen. Voor de zomer, die nu net begint en de herfst heb ik nog wel wat wensen. Er is in deze 2 seizoenen even niet genoeg kleur in de tuin (meer). Daar gaan we dus nu mooi mee aan de slag nu we dit jaar niet op vakantie kunnen/willen naar Cyprus zoals we eigenlijk hadden gepland. Op zoek naar mooie bloeiende vaste planten die een goede aanvulling zijn op wat we nu hebben staan.

Reactie plaatsen