06 april 2021 
2 min. leestijd

Zomerbollen voor in de tuin

Nu we de eerste mooie dagen van het jaar gehad hebben, moeten we ook weer hard aan het werk in de tuin. Waar ik vorig jaar nog heel blij was met de bollen in de tuin, heb ik het idee dat het dit jaar tegenvalt. We hebben nog steeds wel veel kleur in de voorjaarstuin, maar die komt nu vooral van de vaste planten. En er kan nog wel wat kleur bij, heb ik bedacht.

Voorjaarsbollen

Voor voorjaarsbollen is het nu te laat. Die moet je toch eigenlijk wel in het najaar al in de grond zetten. En dat hebben we dit jaar niet gedaan. Ik dacht dat de tuin best wel vol stond ermee. Maar ik denk dat een aantal bollen, de nattere periodes niet hebben overleefd, want er komt toch heel veel niet op dit jaar.
In tegenstelling tot de voortuin, daar staan de tulpen al weer prachtig in bloei.

Voorjaarstuin
Een actiepunt voor volgend jaar is dus dat we weer bloembollen kopen voor de achtertuin. Dan kunnen we onze eigen Keukenhof te creëren.

Zomerbollen

Vorig jaar zei ik al dat ik meer kleur voor de tuin wilde in de zomermaanden. Deels is dat gelukt met vaste planten, waarvan ik nu nog niet zeker weet of ze er ook nog staan. Het najaar was zoals ik hier boven al zei soms te nat voor de tuin. Dus het is op dit moment nog even aankijken. Maar het is wel de periode om ook de zomerbollen in de tuin te gaan zetten. Dus zo zat ik van de week in de tuin, op die eerste warme dag na te denken waar mijn tuin voor de zomer nu behoefte aan heeft. En waar er nu waarschijnlijk ruimte is om nog wat neer te zetten. En welke soorten ik dan graag zou willen zien. Al kijkend naar de tuin en scrollend over verschillende websites was ik op zoek naar ideeën
En zo kwam ik uit bij zomerbollen. Zo denk ik dat er bij mij in de tuin de knolbegonia, de dahlia en bijvoorbeeld een andere kleur van de crocosmia een aanvulling zouden zijn voor onze tuin.
Veel bloemen, veel kleur. En dat in verschillende hoogtes in tussen mijn groen, waar ik dan bij sommige planten eindelijk weer veel van weg kan halen, wat ik nu maar laat staan om zo min mogelijk aarde te laten zien. Of eigenlijk onkruid zo min mogelijk kans te geven. Waar planten groeien, kan namelijk geen onkruid groeien.
Snel bestellen dus, want het is nu de tijd om deze te planten om deze zomer nog kleur te hebben.

Herfst

Vorig jaar heb ik wel wat meer gekeken naar kleur voor de herfst en daar ook wel een aantal plantjes voor bijgekocht. Dus dat zit wel goed. De focus ligt nu even op de zomer. En daarna voor de winter. In de winter is de tuin op een aantal groenblijvers na, ook wat kaal geworden. Dus eens even kijken wat we hier dan voor kunnen uitkiezen.
Een groene en kleurrijke tuin voor alle seizoenen, dat is waar ik naar toe probeer te blijven werken.

Heb jij nog aanraders voor deze zomer voor de tuin?

NB. Dit artikel is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking
Op social media zie je dit terug als #mmtad

Reactie plaatsen