21 maart 2022 
2 min. leestijd

Hoera het is weer LENTE

Elk jaar opnieuw kijk ik reikhalzend uit naar de lente. De winter is gewoon geen seizoen voor mij. Altijd koude handen en voeten, maakt niet uit wat ik aantrek. En sneeuw is leuk voor 1 dag. Als de wereld er mooi uitziet. Maar al snel mis ik al het groen. Dus ook dit jaar keek ik er naar uit.

Redenen waarom de lente zo fijn is

Laten we voorop stellen dat ik dol ben op de seizoenen, maar dan moeten ze wel doen, waar ze goed in zijn. Dus een echte winter, herfst, zomer en ook lente. Maar toch hebben sommige seizoenen de voorkeur boven anderen. Voor mij zijn dat de lente en de herfst. Maar waarom is de lente dan zo fijn? Ik zal een aantal redenen noemen.

Langer licht

Met stip op nummer 1. Het is al weer zo lekker lang licht. Zowel in de ochtend als in de avond merk je het echt. Nog niet lang genoeg om 's avonds al weer uitgebreid in de tuin te kunnen werken zitten, maar het begin is er. Dat hangt natuurlijk ook samen met de temperatuur. Het is al weer zoveel fijner dat ik in het licht op de fiets naar het werk kan in de ochtend, en ook weer in het licht thuiskom. Nog even en dan gaat ook de zomertijd in en hebben we het echt veel langer licht in de avond. De ochtenden zijn dan tijdelijk weer even lastiger, maar dat is met een weekje ook weer opgelost.

De temperatuur stijgt

Het is nog niet helemaal gedaan met de wintervingers, en in de ochtend moeten we echt nog wel even ingepakt op de fiets, de nachtvorst is op heldere dagen nog best aanwezig. Maar langzaam stijgen de temperaturen weer. Dat is ook gunstig voor de energierekening. Met de stijgende gas- en elektriciteitsprijs, zeker als je een flexibel tarief hebt, is het nu even afzien. Fijn dus als de verwarming niet meer zo lang aan hoeft. Maar ook dat de was in de tuin kan drogen. Dat scheelt weer de droger aanzetten. Sowieso vind ik buiten gedroogde was altijd erg lekker. Maar op regenachtige dagen droogt het zo langzaam. Dat het of op zolder in de weg hangt, of dat ik toch meer de droger aanzet. Zo fijn als dat niet perse hoeft.

Meer zon

Meer zon, dat hopen we tenminste. Lekker om weer natuurlijke vitamine D op te doen in plaats van uit een potje. Dol op de eerste sproeten. Niet alleen bij mezelf, maar ook bij de kinderen. Het eerste kleine beetje kleur op de witte gezichtjes. Heerlijk! En dan gewoon van het buiten zijn. We hoeven nog niet eens uitgebreid buiten te zitten. Maar bezig zijn, buiten spelen, een buitenles, of gewoon buitenlopen tijdens een van de pauzes, alle zonnestralen zijn fijn.

Frisse lentekleuren

Klaar met de bruine en grijze tinten van de Nederlandse winter. Lichte groene verse blaadjes, het geel, wit en paars van de eerste krokussen en narcissen. Daarna de felle kleuren van de hyacinten en de tulpen en de zacht roze kleuren van alle verschillende bloesems. De lente is een explosie aan kleur.

Lente_narcissen

Fluitende vogels

Ook de dieren ontwaken weer. Gaan op zoek naar materiaal voor nestjes en de merels fluiten er op los om hun territorium af te bakenen. Een geluid dat voor mij echt bij de lente hoort.

Instant vrolijkheid

Zo zorgt de lente bij mij voor instant vrolijkheid. Licht, zon en kleuren, dat is al genoeg om in de ochtend een lach op je geizicht te toveren in plaats van in het donkere grijze regenachtige weer, verstopt in een muts en sjaal naar het werk te moeten fietsen.

Wat is jouw favoriete seizoen?

Reactie plaatsen