20 januari 2023 
5 min. leestijd

Besparen op gas

Hoe gaat het bij jullie? Hebben jullie ook maatregelen genomen om te besparen op met name gas? Of heb je het geluk dat je nog een langlopend energie contract had waarmee je nu (nog) niet de hoofdprijs betaald?

Wij hebben dat geluk niet, dus ook wij moeten wel besparen op gas om het betaalbaar te houden. Dat was best even wennen, maar we hebben daar nu denk ik wel een goed ritme in gevonden.

Vroeger was alles beter?

Vroeger was alles beter. Toen was de gasprijs nog niet zo hoog en waren de huizen altijd in zijn geheel helemaal verwarmd. Onze kinderen zullen dit zeker beamen, maar als ik het aan onze ouders vraag dan komen zij met een heel ander verhaal. Er was nog geen centrale verwarming in huis. Toen onze moeder opgroeide in de jaren 50 hadden zij nog een kolenkachel in huis. Dat betekende dat alleen de huiskamer, en die was gescheiden in de voorkamer en de eetkamer, werd verwarmd. Deze waren ook nog gescheiden van elkaar, dus in de mooie voorkamer kwam je bijna niet. Iedereen zat aan de eettafel, in de verwarmde ruimte.

De keuken was ook redelijk verwarmd. Daar werd gekookt op gas en warm water kwam er uit de kraan door de geiser. Die kreeg zijn gas nog niet van een aansluiting op het aardgasnet, nee daar moesten muntjes voor gekocht worden die dan zorgden dat je gas had. Soms ging het gas dan ineens uit.

Een aantal jaren later kregen ze een gaskachel en werd ook de keuken aangesloten op het aardgasnet, maar er was nog steeds geen centrale verwarming. Dus alleen de woonkamer werd verwarmd. Toen mijn moeder in de jaren 70 het ouderlijk huis verliet, kwam er pas centrale verwarming. Dat is dus nog geen 50 jaar geleden.

Geen centrale verwarming en alleen in de keuken warm water, dat betekende ook dat het boven koud was. Neem daarin mee dat er de huizen veel minder geïsoleerd waren, en dat er alleen enkel glas in de ramen zat en je kunt je nu wellicht een kleine voorstelling maken hoe koud het was als je naar bed ging en moest op staan in de winter. Bij mijn moeder zaten er vroeger in de ochtend in de winter vaak ijsbloemen op het raam van de slaapkamer, zo koud.

Wat zijn we verwend

Dan hebben we nu niets te klagen hè. Er zijn nog wel huizen zonder centrale verwarming, maar de meeste huizen hebben dit allang. En dubbel glas en betere isolatie. En dan ook nog een thermostaat die volledig geprogrammeerd zorgt dat het hele huis keurig op tijd verwarmd is als je opstaat, thuis komt en gedurende de dag. Wat een luxe. 20 graden? 21 graden? Hoe warm is het bij jullie in huis?

Besparen op gasAfbeelding van Rudy and Peter Skitterians via Pixabay

Energie crisis

Zitten we er nu nog zo warm bij? Of is bij jullie met de huidige gasprijzen de thermostaat ook een paar tikjes lager gegaan?

Hoe warm het bij jou in huis wordt is natuurlijk een persoonlijke keuze. En hoeveel je daarvoor moet stoken ook mede bepaald door de ligging van je huis. Heb je de hele dag de zon lekker naar binnen schijnen, dan scheelt dat natuurlijk in de stookkosten. Een hoekwoning op de wind, of een vrijstaande woning kan ook meer vragen aan energie om te verwarmen. En in welke mate is je huis geïsoleerd. Het omgekeerde geldt natuurlijk in de zomer, maar dan willen we dat het lekker koel blijft in huis.

Zelf hadden wij de temperatuur in huis altijd op 19 graden staan. Vonden we dat fris? Dan zetten we de open haard aan, of kropen lekker onder een dekentje. R vond het anders al snel te warm. Persoonlijke voorkeur dus. En als we niet thuis waren, hadden we onze thermostaat ook zo geprogrammeerd dat het al lekker opgewarmd was als we thuiskwamen. Geen omkijken meer naar. Ook de korte tijd dat we in de ochtend aan het ontbijt zaten, werd het huis verwarmd, zonde eigenlijk, want voor het helemaal warm was, waren wij de deur al weer uit.

Hoe doen wij het nu?

Daar hebben we nu dus verandering in gebracht. Wij willen ook graag onder het energieplafond blijven en daarbij zijn de prijzen van gas nu zo hoog dat het bijna noodzaak is om minder te gaan gebruiken. Dat is toch best wel even een stapje. In het begin lukte het niet altijd. Ging toch de verwarming weer aan. Was het kouder geworden in huis dan we hadden ingeschat. Of vonden we het zelf te koud? Of stond toch die makkelijk te bedienen thermostaat niet goed ingesteld.

Langzaam hebben we veranderingen aangebracht beetje lager, later aan, eerder uit en daarbij steeds als we thuis zijn de openhaard aangezet. We zorgen sowieso dat het niet lager kan worden dan 15 graden in huis. Dat is wel echt de ondergrens om het gezond te houden. De thermostaat stond dat standaard al in de nacht. Maar eigenlijk staat hij nu bijna continu op 15 graden. Als laatste gingen de middagen dat de kinderen alleen thuis zijn en de ochtenden eraf.

Als het niet heel erg koud is buiten, dan blijft de temperatuur in huis ook redelijk constant op ongeveer 17 graden. We hoeven dan maar een klein beetje bij te verwarmen. In de kerstvakantie konden we de hele dag de open haard aan hebben, nu we weer aan het werk zijn, lukt dat natuurlijk niet. Het zal dus weer kouder worden in huis. De komende weken gaan we dan ook ervaren of de verwarming op 15 graden kan blijven staan, of dat we toch tussendoor moeten bij verwarmen om op minimaal 17 graden uit te komen. 

In de vakantie hebben we gemerkt dat als je bezig bent in huis 17 graden best genoeg is. Een dekentje op de bank erbij en de open haard aan zorgt voor de rest. 

Open haardAfbeelding van 💚🌺💚Nowaja💚🌺💚 via Pixabay

Dan is het beneden wel geen 20 graden, maar wel gewoon aangenaam. Boven is een ander verhaal. En 's ochtends uit je bed komen ook. Maar dan nog met 15 graden komen er geen ijsbloemen op de ramen, is het nog steeds een stuk minder koud dan slechts een jaar of 60 geleden. Zolang we ons dat maar voor houden is het prima te doen. En eerlijk gezegd kwam ik echt niet makkelijker of eerder mijn bed uit als het huis wel was verwarmd. Ik ben gewoon geen ochtendmens.

Volhouden?

Dit houden we wel vol. Zeker met de open haard erbij. Echt zo blij nu dat wij deze hebben. Anders hadden we echt meer gas moeten gebruiken. Het moet alleen niet gaan vriezen, of een soort horrorwinter worden. Laat de lente maar snel beginnen en de zon meer gaan schijnen dit jaar. We slaan het schaatsen er graag voor over. Maar ergens kan ik ook niet wachten tot de gasprijzen weer fatsoenlijk worden en dat we dan het huis weer lekker gelijkmatig kunnen verwarmen zonder na te denken op 19 graden, ook in de ochtend. En de open Wel hoop ik dat we het allemaal weer als een luxe gaan zien, in plaats van als iets normaals en misschien toch ook in de toekomst de thermostaat iets lager kunnen hebben staan.

Hoe warm is het bij jullie in huis?

Reactie plaatsen