14 november 2022 
3 min. leestijd

Het geheim van Sinterklaas is bekend

Inmiddels is het zover. Wij hebben niemand meer die in Sinterklaas gelooft. Waar er vorig jaar nog twijfels waren, wij denken zowel bij hem als bij ons..... is dat dit jaar voorbij.

Tijd om dus eens te vertellen, hoe er hier in huis afscheid is genomen van Sinterklaas na bijna 15 jaar.

Hoe Sinterklaas ons huis binnenkwam

Ook al snapte A er nog niet veel van, ze was immers nog niet eens 6 maanden oud, in 2007 deed Sinterklaas zijn intrede bij ons in huis. Toch leuk om iets van een zak met cadeautjes te hebben op deze dag. Naarmate zij ouder werd, werd het natuurlijk steeds leuker. Want het geloof van kinderen in deze Goedheiligman heeft iets magisch. Waarbij we zelf ook met veel plezier terugdenken aan deze periode in onze jeugd. De gezellige pakjesavonden met banketletters en gevulde speculaas en chocolademelk. Maar ook het snel de snel opengescheurde cadeaus, waar mama eigenlijk hoopte dat de avond wat rustiger zou verlopen.


Groep 5

Voor beide kinderen telde dat zij in groep 5 op school ook met surprises aan de slag mochten. Inmiddels hebben we dus al heel wat knutselwerken de revue laten passeren. Op deze leeftijd geloven de meeste kinderen namelijk ook niet meer in Sinterklaas. Nou die van mij wel hoor.

De oudste

De oudste zijn heeft zo zijn voordelen. Zelfs als je zelf niet meer gelooft in Sinterklaas kun je natuurlijk gewoon je schoen blijven zetten en cadeaus krijgen. Er is immers nog een kleinere die wel gelooft, en je mag en kan dat sprookje niet verpesten natuurlijk. Voor A was er dus ook geen enkele reden om het geloof in Sinterklaas vol te houden en te doen alsof. Zij geloofde ook echt nog in groep 5. Wij hebben dat ook zo gehouden, want er was eigenlijk ook geen goede reden om het zomaar te vertellen. Het geprik met vragen van onze kant, maakte ons ook wel duidelijk dat zij echt nog wel geloofde.

In het jaar daarop barstte de Zwarte Pieten discussie in volle hevigheid los, ergens in het voorjaar of de zomer. En maakte Erik van Muiswinkel bekend dat hij zou stoppen als Hoofdpiet. Van dat eerste mag je vinden wat je vindt, daar houden we ons graag van afzijdig. Maar dat Erik van Muiswinkel geen Hoofdpiet meer zou zijn, dat was een mooie aanleiding om het gesprek met A aan te gaan.

Op een doordeweekse avond dat wij samen waren, haar gevraagd hoe het nu precies zat. En omdat zij het erg lastig vond om te geloven YouTube en andere filmpjes erbij gepakt. De motivatie van Erik van Muiswinkel, toentertijd bij Humberto op RTL 4 samen met haar teruggekeken en laten horen dat zijn stem en die van de Hoofdpiet toch wel heel erg hetzelfde waren. En schminktutorials van Sinterklaas en Zwarte Piet laten zien. Toen snapte ze het wel, maar vele vragen volgden in de dage erop. 

De jongste

Aangezien de kinderen hier 5,5 jaar in leeftijd schelen, hadden we nog jaren te gaan, zodra A niet meer geloofde in Sinterklaas. Leuk! En als we het hebben over intensief, dan is dat wel de beleving die T heeft met Sinterklaas.

In mei worden er al weer oude versies van het Sinterklaasjournaal opgezet en liedjes gezongen. Ik kan het versieren van zijn kamer nog ongeveer uitstellen tot september, maar als je op een willekeurig moment zijn kamer in loopt, kom je ergens wel een ingepakte doos met Sinterklaaspapier tegen. 

Ook hem laten we lekker geloven op zijn eigen tempo. Toch hebben we het vermoeden dat hij in groep 4 wel eens aan zijn laatste gelovige jaar is begonnen. Hij begint vragen te stellen waaruit wij denken op te maken, dat hij wel het een en ander weet. Maar we komen er toch niet helemaal achter.

Het onderwerp parkeren we dan ook naar het voorjaar/zomer. Maar ook dan lijkt hij nog volledig te geloven. Dus ook voor hem maken we het onderwerp pas weer na Sinterklaas in groep 5 bespreekbaar. Dan is hij wel zover om toe te geven, dat hij het geheim van Sinterklaas al kent.

En hoe hij er achter is gekomen? Volgens zijn zeggen door een klasgenootje dat al een paar keer over het schoolplein had geroepen dat de beste man niet bestaat.

Jammer, maar helaas niet ongebruikelijk.


Hoe gaan we Sinterklaas dit jaar vieren?

De kinderen willen graag surprises thuis, maar R wil dat pertinent niet. Zelf weet ik dat ik ook T nog mag helpen met een surprise maken voor school. En nog meer surprises maken, heb ik eigenlijk ook geen zin in. Zelf zou ik het wel leuk vinden als iedereen voor de anderen een klein cadeautje koopt. Dan hebben we allemaal 3 kleine cadeautjes die we dan gezellig (waarschijnlijk in sneltreinvaart) uitpakken onder het genot van een stuk speculaas met chocolademelk.

Hoe vieren jullie Sinterklaas nu de kinderen niet meer geloven?

Reactie plaatsen