31 mei 2023 
4 min. leestijd

Mijn leven als dierenarts

Nee geen carrière switch. Dat lijkt me niet verstandig. Hoewel dierenarts me een prachtig beroep lijkt, kom ik er het liefst ook zo min mogelijk. Dan gaat het namelijk gewoon goed met PrinceS. Neen deze keer gaat het over een nieuw spel dat T kreeg voor zijn verjaardag voor de Nintendo Switch. 

Mijn Leven

Mijn leven: Dierenarts is de eerste in een nieuwe serie Mijn leven van Mindscape. In deze serie laten ze kinderen op speelse wijze in een game kennismaken met beroepen en hobby's.  In Mijn leven: Dierenarts hebben gamers de leiding over een dierenartsen prakrijk, onderzoeken ze dieren en verzorgen ze deze tot ze weer beter zijn.


T mocht deze na zijn verjaardag uitproberen. Dus na het invoeren van de code en het downloaden, wat vind ik dat nog steeds ideaal dat hij dat eigenlijk allemaal zelf al kan, ging hij aan de slag.

Het duurde echter niet lang voor hij naar mij toekwam en zei: "Mam, kun je me helpen. Ik zie niet wat ik moet doen". Hij had zijn karakter al gepersonaliseerd en ontdekt hoe je moest paardrijden, maar nu kwam hij niet meer verder. Er was geen deur die open ging, hij kon de auto niet rijden en ook als hij over straat liep, zag hij niet wat hij moest doen.

En eerlijk gezegd ik ook niet. We zaten even helemaal vast. Na 10 rondjes lopen  en veel zoeken hebben we het spel dan even weg gelegd. Om het vervolgens in de voorjaarsvakantie weer te voorschijn te halen. T zat nog steeds helemaal vast en kon echt niet vinden wat hij nu moest doen.  Het spel is meerdere keren figuurlijk door de kamer gesmeten, want zo is het toch echt een stom spel.

Opnieuw beginnen

En dan? Tijs had geen zin om helemaal opnieuw te beginnen. Dus hij was er eigenlijk al een beetje klaar mee. Dus vroeg ik hem of ik het dan mocht proberen op mijn account. Zo gezegd... ingelogd onder mijn naam, spel gestart en....... we belandden netjes in een tutorial. Ergens was het hier bij T toch mis gegaan en heeft hij een stuk gemist van de tutorial. Daarom wist hij niet dat hij moest autorijden en bij de praktijk moest komen. Al snel kwam zijn enthousiasme weer terug.

Lastige besturing

T zegt zelf dat het wel meevalt, maar ik vind dat een aantal dingen lastig zijn in dit spel. Zo heeft een Switch wel heel veel knopjes. En die worden in dit spel ook allemaal gebruikt, om te draaien, te rijden, het duizelt mij als niet frequente gebruiker best wel. Het lukte me uiteindelijk wel, maar ik moest steeds kijken waar de knopjes allemaal zaten. ZR en ZL gebruik ik namelijk verder niet zo vaak. En stiekem ben ik al weer vergeten waar welk knopje voor dient. Gelukkig kun je dit als je het niet meer weet wel opzoeken in het menu. Ja dat doen moeders wel als ze de tutorial niet helemaal doorlopen, of het al weer vergeten zijn. T legt het spel dan gewoon weer weg.

Mijn leven: Dierenarts

Toen we het spel eenmaal doorhadden werd het echt leuk. T heeft inmiddels al heel veel dieren onderzocht en genezen.  Want zodra je in de kliniek hebt rondgekeken kun je aan de slag. Elke keer is de wachtkamer vol en moet je een keuze maken welk dier je als eerste behandelt. T kiest daar het liefst de katten en dat was dan ook het eerste dier dat hij behandelde. Daarna leerde hij al snel kijken welk dier prioriteit heeft. Die kiest hij als eerste. Maar bij gelijke prioriteit kiest hij gewoon het leukste dier. En dat is meestal de kat.


De dieren hebben ook echt verschillende letsels, die je op een andere manier moet behandelen. Gelukkig geeft het spel hier wel precies aan hoe, en hoef je alleen maar op de knopjes te drukken om te behandeling uit te voeren. Voor kinderen zou het nog te complex zijn om ook nog de behandeling te moeten bedenken. Zie hier wel een idee voor de variant voor volwassenen overigens., maar dat terzijde. 


T heeft het spel nu al een aantal keer gespeeld, hij wisselt het af met het nog steeds bij hem heel populaire Animal Crossing en Mario Kart de Luxe. En nadat hij dan eindelijk de weg had gevonden is hij de behandelkamer niet meer uit geweest. De stroom aan nieuwe dieren is elke keer als hij het spel weer pakt weer aangegroeid. 

Leerzaam

Wat ik vooral leuk vind aan het spel is het stukje dat ik dan maar leerzaam noem. T klikt het redelijk snel weg, maar ik wil het altijd een lezen. Je behandelt een dier namelijk niet alleen, maar je leert ook wat de dieren hebben. Er wordt in simpele taal beschreven hoe de klachten zijn en wat een dier dan heeft. En ja dat vind ik dus heel interessant. T niet,, maar misschien ligt dat ook wel gewoon aan hem. En er is dus heel wat te leren, 7 verschillende dieren en 50 verschillende ziektes heeft het spel.


Wat vinden wij van het spel?

Na een wat lastige start, omdat je dus blijkbaar de tutorial kan wegklikken en dan vast loopt, ook als je wel de besturing terugvind in het menu. Tenminste als je kind bent, ik denk dat je er als volwassene wel uitkomt, is het een erg leuk spel.

Het grote nadeel vind ik nog wel de besturing van het spel. Die vind ik voor het autorijden en dergelijke wel heel complex. Zeker voor kinderen. Het lukte mij met de switch ook niet om netjes te rijden. Als je in het echt zo over de weg zou gaan, dan weet ik zeker dat ik opgepakt zou worden. Het was net een dronkenmansrit. En dat ligt niet alleen aan de hoeveelheid verschillende knopjes waar ik de betekenis van moet zien te onthouden.

Deze elementen maken het spel wel lastiger, ondanks dat het spel voor alle leeftijden geschikt is. 


Waar te koop?

Je kunt dit spel natuurlijk gewoon in de Nintendo eshop kopen. Maar ook eventueel ook hier:

Reactie plaatsen