10 oktober 2022 
2 min. leestijd

Ken jij Stach?

Ken jij Stach? Grote kans dat er een belletje gaat rinkelen nu. De koning van Katoren? Zegt dat je meer? Stach is de hoofdpersoon uit de Koning van Katoren van Jan Terlouw. Maar Stach heeft dus ook een eigen magazine. En het is me eindelijk gelukt om er 1 in handen te krijgen.

Lemniscaat

Vroeger, toen ik jong was en nog op de basisschool zat was Lemniscaat veruit mijn favoriete uitgeverij. Thea Beckman, Jan Terlouw, Evert Hartman allemaal schreven zij boeken die toen bij Lemniscaat werden uitgegeven. En dit waren absoluut mijn favoriete schrijvers. De boeken van Thea Beckman staan dan ook nog steeds allemaal in mijn boekenkast. Daarna werd Lemniscaat een beetje vergeten. Het lezen überhaupt, want op de middelbare school  vond ik lezen niet meer leuk.

Het plezier in lezen kwam later wel weer terug, maar eigenlijk weinig boeken van Lemniscaat. Wellicht zat ik nog een beetje vastgeroest in de jaren 80, of zijn de andere uitgeverijen ook meer boeken naar mijn smaak gaan uitgeven?

Maar wat heeft dat nu te maken met Stach? Die hoofdpersoon uit de Koning van Katoren? 

Stach

Stach is het gratis magazine dat Lemniscaat 2x per jaar uitgeeft en je bij de boekhandel gratis kunt verkrijgen. Bij mijn plaatselijke boekhandel had ik ze nog nooit zien liggen, en eigenlijk vergat ik het dan steeds te vragen. Via T kreeg ik dan toch Stach #4 in handen. Hij kreeg hem op school tijdens de Kinderboekenweek.

Stach is een echt magazine, gedrukt op mooi glimmend en zwaar papier. Echt om te bewaren nadat je het uitvoerig hebt gelezen. Het magazine bevat deze keer onder andere een interview met Pieter Koolwijk en Linde Faas, de schrijfplek van Margaretha van Andel, een kijkje in de kelder van Lemniscaat en natuurlijk boekrecensies.


Daarnaast ook stukjes uit boeken die nog uitkomen in de komende periode. 

En een heel leuk stukje nostalgie. Er is een stukje opgenomen uit het boek "De meester van de zwarte molen" van Otfried Preussler. Er staat bij al 50 jaar betoverend. AL 50 jaar dacht ik toen. Ik kan me nog zo goed herinneren dat dit bij ons in groep 8 werd voorgelezen. Zo spannend. 

Ook in de recensies kwam ik een stukje tegen van een kind dat een boek van Thea Beckman had gelezen. Fijn om te zien dat deze boeken nu ook nog steeds met plezier gelezen kunnen worden. Ook al zijn ze inmiddels ouder.

Inspiratie

Ik heb het magazine dus ook met veel plezier gelezen. En direct leuke ideeën opgedaan voor nieuwe boeken. Eens kijken of ik er een aantal van te pakken kan krijgen, zodra de bieb ze heeft. Zelf kinderboeken aanschaffen doe ik nu toch minder. Iets met een volle boekenkast enzo.

Ken jij Stach al?

Reactie plaatsen