24 juli 2016 
3 min. leestijd

Onze Naam In Kinderboeken Tag

Romy vulde deze tag vorig jaar al in. Wij hebben toen al gezegd, die nemen we over. Alleen we hebben hem nog steeds niet geplaatst. Hoog tijd om dat nu te doen. Midden in de vakantie. Tijd om te lezen. Aan de hand van onze namen, laten we zien welke boeken wij leuk vinden en vonden.

Marijke

We beginnen met de M van Marianne Busser. Samen met Ron Schröder. Vele boeken schreven zij al. Over Pietertje Pet, Liselotje, Jan en Noortje en nog vele andere kinderen. Veel verhalen zijn op rijm en dat leest ook zo lekker voor. daarnaast zijn de verhalen ook heel herkenbaar. T moet vaak lachen om de kinderen uit de boeken. Maar hij geniet ook van het aanwijzen van zoekplaatjes. Kortom, eigenlijk altijd een succes.

De A is van Afblijven. Een van mijn favorieten van Carry Slee. Ook bekend van ondermeer Kapot, Pijnstillers en Spijt. Al deze boeken lijken zo uit het leven gegrepen.

Ik ben echt dol op die groene rups die zich een weg eet door alles wat hij tegenkomt en aan het einde verandert in een mooie vlinder. Vroeger vond ik de vlinder veel mooier dan nu trouwens, maar dat terzijde. De R is dus van Rupsje Nooit Genoeg van Eric Carle.

De I is van illustrator. Voor kinderboeken, zeker voor de kinderen onder de 6 onmisbaar. Voor je leert lezen, zijn letters  gewoon maar gekke tekens. Dus plaatjes horen erbij. Ook daarna kunnen platen de tekst ondersteunen. Zelf heb ik het liefst zo min mogelijk plaatjes, zodat ik mijn eigen beeld kan vormen. Een van mijn favoriete illustratoren is Dick Bruna. Jawel van nijntje. Deze mag dan ook zeker niet ontbreken in mijn naam.

De J is van Jip en Janneke. Oud, en soms zijn de woorden best wel gedateerd, maar nog prima te lezen. Heerlijke korte en duidelijke zinnen, fantastische plaatjes. En de tijdgeest die je er nu in leest, vind ik ook erg leuk.

Natuurlijk mag er geen boek van Thea Beckman ontbreken in mijn naam. De K is van Kinderen van moeder Aarde. Het eerste deel van de trilogie over Thule. Een prachtige trilogie die mij vroeger altijd liet verlangen om op Thule te wonen. Een vreedzame samenleving, geregeerd door vrouwen en waar misdadigers gestraft worden met een stempel.

En als laatste is de E van Enid Blyton. Haar kostschool series heb ik minstens 10x gelezen. De boeken van de 5, zijn legendarisch! Helaas zijn er een heleboel zoek geraakt, sinds we het huis uit zijn gegaan.

Thea Beckman

Hanneke

De is van Hasse Simonsdochter, Dit boek is geschreven door Thea Beckman en dat vind ik echt een geweldige schrijfster. Ze schrijft niet alleen prachtige verhalen, al dan niet op waarheid berustend, maar ze schrijft zodanig dat je in het verhaal getrokken wordt. De emoties, de gebeurtenissen zetten je aan om verder te lezen. En dan baal je als het boek uit is. Gelukkig heeft ze ook een trilogie geschreven, dan kan je meteen weer verder.

De is van Annie M.G. Schmidt. Wie haar boeken niet kent heeft in de klas waarschijnlijk niet goed oplet. Menig juf en meester leest voor uit haar werk zoals Pluk en Floddertje. Ook zijn ze tegenwoordig vaak verfilmd of op andere wijze in beeld gegoten. Ondanks dat het taalgebruik soms niet meer helemaal van nu is vind ik het nog steeds geweldige boeken. Ze heeft trouwens ook hele leuke gedichten geschreven.

De is van Nijntje. Wat een lief klein konijntje is dat toch. De verhaaltjes van Dick Bruna, op rijm geschreven dus lekker om voor te lezen. De tekeningen zo ogenschijnlijk simpel. Heerlijk.

De N is ook van Noura. Noura is het beste vriendinnetje van Dolfje Weerwolfje, een creatie van Paul van Loon. Dit zijn de boeken die Q in een ruk uitleest. Hier doe ik hem echt een plezier mee en hij heeft ze dan ook allemaal in zijn kast staan. Het mooie is dat er voor verschillende leesniveau’s boeken zijn dus je kan het kind op het eigen niveau laten lezen en over twee jaar zijn er nog steeds boeken van zijn favoriete karakter.

De eerste voor mij is ook voor Enid Blyton. Ik vond de boeken van de Vijf onwijs gaaf als kind. Zo spannend maar zo geschreven dat het jou en mij ook zou kunnen overkomen. En de vriendschap die de vier kinderen hebben met de hond vind ik ook bijzonder.

De is voor Koning van Katoren. Ook deze is inmiddels verfilmd maar, sorry, het boek is vele malen beter. het boek is geschreven door Jan Terlouw en neemt je mee op de avonturen, raar, gek en lastig, die de jonge Stach moet overwinnen om koning te worden van Katoren. Een absoluut spannend boek dat je uitdaagt om mee te denken en te puzzelen.

Mijn laatste E is voor E-book. Ik ben dol op lezen en mijn kinderen ook. Tegelijk vind ik het zonde om mijn huis vol te stoppen met duizenden boeken. Natuurlijk is er de bieb maar teruglezen is soms ook leuk. Daarom hebben wij in huis allemaal een E-reader zodat we E-books kunnen lezen en ook lenen bij de bibliotheek. Helaas zijn heel veel kinderboeken nog niet in E-book te verkrijgen en dat is ontzettend jammer.

En wat zijn jullie favorieten kinderboeken?

Astrid
Door

Astrid

op 24 Jul 2016

Hé, wat een gave tag! Ik ben het in een aantal opzichten met jullie eens maar met Enid Blyton heb ik echt niks. Ik heb ooit één boek van de vijf gelezen maar kon het volgens mij niet eens uit krijgen. Ik weet in elk geval nog waar het over ging maar niet hoe het afliep.

Marijke
Door

Marijke

op 24 Jul 2016

Oh het was echt mijn favoriete schrijfster vroeger ?

Reactie plaatsen