20 april 2017 
2 min. leestijd

Booqees; nieuws voor boekenwurmen

Wat een supertof boek viel er laatst in de brievenbus. Braaf als ik ben, begon ik met de voorkant.
Leesvoer, een verhaal om je vingers bij af te likken. Simpele illustratie. Maakte me toch nieuwsgierig. Er zat geen begeleidend schrijven bij. En er ging niet direct een kwartje vallen dat ik een recensie exemplaar zou krijgen.

Door naar de achterkant. Oh leuk een tweeling met leeshonger. Als kind met leeshonger, herken ik dat, dat oet leuk zijn. Ja ik ben nieuwsgierig. Voor welke leeftijd is het eigenlijk geschreven? Verder onderzoek dus.Booqees_Leesvoer

En dan de schrik. Nee, het boek is leeg! LEEG! Ja je leest het goed: LEEG!!! Hoezo wat is er gebeurt met het verhaal over de tweeling met leeshonger. Heb ik een misdruk? Hè, leeg, dat kan toch niet. Verder bladerend, de conclusie. Ja het boek is leeg.Booqees_leeg boek

Voorin vond ik nog wel een inlegvel. Had ik opzij gelegd, want ik was nieuwsgierig naar de inhoud. De reclame van de uitgever, met andere titels lees ik later wel. Maar daar zat wel de clou.
Een fantastische marketing truc. Het boek is namelijk bewust leeg. De leeshonger van de tweeling is namelijk niet te stillen met 1 boek. En ook zij gaan met hun tijd mee.

Booqees

Ja en toen viel het kwartje eindelijk. Het lege boek staat symbool voor de digitale bibliotheek van Booqees. Op www.booqees.nl staan inmiddels ruim 1.000 kwalitatieve en populaire kinderboeken klaar om gelezen te worden op de tablet. De doelgroep is kinderen tussen 0 en 14 jaar. Voor ieder kind moet er dus wel iets te vinden zijn.
De boeken zijn beschikbaar voor Apple iPad, iPhone en Android-tablets. Ook is het mogelijk ebooks te lezen via de browser op een pc of laptop. Voor iedereen een passende mogelijkheid dus.

Welke boeken?

Ik heb natuurlijk even gekeken. En ja er staan hele leuke boeken bij. Voor de kleintjes zag ik “De mooiste vis van de zee”. Ik vind dat echt een prachtig boek. Ik zag voor de categorie tot 14 jaar, een boek van Caja Cazemier. En ik zag boeken van Mees Kees, Koen Kampioen en nog veel meer om op te noemen. Geen flauwe titels dus.

Hoe werkt het?

Booqees zelf noemt het “De Netflix voor kinderboeken”. Je sluit een abonnement af voor € 6,99 per maand en het hele gezin krijgt onbeperkt toegang tot de boeken. Je moet alleen wel internet tot je beschikking hebben.
Zo makkelijk. Je kunt als je wilt een proefabonnement nemen van twee weken om het te proberen.

Kritisch

Oké ik vind het initiatief prachtig. Hoe meer kinderen en hun ouders lezen, voorlezen en iets doen met lezen hoe beter. Maar… de bibliotheek is gratis voor kinderen tot 14 jaar. En die leveren tegenwoordig ook e-books. Alle boeken die Booqees heeft, dat weet ik niet, maar ik ga ervan uit dat hun collectie ook groot is.
Een andere kritische noot, is wat algemener. Ik lees zelf regelmatig een boek op mijn Iphone. Maar A en T mogen hun telefoon of tablet niet mee nemen naar bed ’s avonds. En wanneer worden hier de meeste leesmeters gemaakt? Juist vlak voor het slapen. Ik vind het dan fijn om dat toch met een gewoon boek te doen en niet met weer een beeldscherm. Hoe leuk Booqees dus ook klinkt, voor ons gaat het niet werken.

En wat vind jij van dit nieuwe initiatief?

Astrid
Door

Astrid

op 20 Apr 2017

Best een leuk initiatief dit maar wel een beetje duur voor wat ze leveren. En inderdaad, een gewoon boek is soms ook wel eens handig.

moneysavingz
Door

moneysavingz

op 22 Apr 2017

Dat is een unieke marketingstrategie, had ik nog niet eerder gezien. Leuk bedacht. Zelf ben ik nog fan van de papieren boeken. Leest prettiger.

Marijke
Door

Marijke

op 22 Apr 2017

Dat vind ik ook! Leuk bedacht, maar geef mij maar een papieren boek

Booqees
Door

Booqees

op 26 Apr 2017

Vanuit Booqees houden wij ook nog steeds van het fysieke boek, sterker nog, we gaan later dit jaar zelfs een fysieke bestelknop toevoegen binnen ons platform via Bol.com… ? We geloven juist dat het één en ander elkaar kan versterken. Digitaal heeft zo zijn voordelen t.o.v. fysiek, zoals een groot aanbod in handbereik, lettertype vergroten en vervangen voor dyslexie-vriendelijke variant, persoonlijke aanbevelingen etc. Daarnaast gaan we zeer binnenkort ook een beloningssysteem inbouwen en een eenvoudige manier voor kinderen om ‘onbekende pareltjes’ te ontdekken. Aan de andere kant heeft fysiek ook weer zijn voordelen, zoals ‘rustig’ voor je ogen, iets vast kunnen houden en lekker ouderwets gezellig! Onze missie is dan ook om het algemene lezen bij kinderen te bevorderen en te stimuleren, digitaal én fysiek. Houd Booqees in de gaten, want we zijn nog maar net begonnen! Team Booqees

Reactie plaatsen