30 september 2017 
in School
3 min. leestijd

Kinderpostzegels

Exact 30 jaar geleden mocht ik voor de eerste keer kinderpostzegels lopen. Iets waar je al jaren naar uitkeek. Ik zat in groep 7. Nu is het de beurt aan A. Ook haar school doet mee en groep 7 mag ook bij haar kinderpostzegels verkopen. Zo kwam ik erachter dat een aantal dingen wel is verandert, maar er ook veel hetzelfde is gebleven.

Kinderpostzegels

Elk jaar eind september gaan veel basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 langs de deuren om kinderpostzegels te verkopen. Ze nemen de bestellingen op en later dit jaar worden de postzegels bij de adressen afgeleverd. Niet alleen de speciale postzegels zijn te koop, maar ieder jaar is er ook een selectie aan kaarten waaronder kerstkaarten. De laatste jaren is de selectie ook uitgebreid met leuke pleisters in een bewaarblikje en dit jaar zelfs een powerrrbank. Dus ook in de tijd dat we steeds minder postzegels en kaarten gebruiken kan iedereen wel iets nuttigs aanschaffen.Kinderpostzegels 2017

Het goede doel

Kinderpostzegels worden niet zomaar verkocht. Er is een reden dat de kinderen de straat op gaan. En dat is het goede doel. Even kort samengevat.

Kinderpostzegels maakt zich sterk voor kinderen die extra steun nodig hebben. We zetten ons in voor:

  • kinderen die niet bij hun ouders kunnen opgroeien (programma Pleegzorg)
  • kinderen die niet naar school kunnen omdat ze moeten werken, en kinderen die moeite hebben om op school mee te komen (programma Onderwijs)
  • kinderen die al vroeg hele nare dingen hebben meegemaakt (programma Traumaverwerking)

We kunnen deze kinderen helpen mede dankzij de Kinderpostzegelactie. De Kinderpostzegelactie is uniek in de wereld. Door de actie leren Nederlandse schoolkinderen om iets over te hebben voor kinderen die het minder goed hebben. Ons motto is dan ook: voor kinderen, door kinderen.

bron: https://www.kinderpostzegels.nl/nl

Geschiedenis

Kinderpostzegels bestaan sinds 1924. Met een koninklijk besluit werd er toestemming gegeven om postzegels met een toeslag uit te geven.
Dit betekent dat er naast de prijs voor het versturen van de postzegel ook een extra bedrag werd gevraagd voor het misdeelde kind.
Pas in 1948 gaan voor het eerst kinderen langs de deuren om de postzegels te verkopen. En dat gaat zo tot op de dag van vandaag.

Verschillen en overeenkomsten

Zelf verkocht ik dus 30 jaar geleden de postzegels. En nu is dochter A aan de beurt. Ik zag dat er in de jaren die er tussen zitten, veel is veranderd, maar veel ook niet.
Natuurlijk is de basis hetzelfde gebleven. De kinderen gaan langs de deuren en verkopen.Kinderpostzegels 2017

Overeenkomsten
Eerst even kort de overeenkomsten. Natuurlijk de postzegels. Je koopt nog steeds 2 velletjes met postzegels met daarop een toeslag. Ook de kaarten zaten 30 jaar geleden al in het assortiment.
In de spullen die je meekrijgt langs de deuren herken ik ook veel. De formulieren om de bestellingen te noteren zijn eigenlijk niet veranderd. En ook de zegel voor op de deur is gebleven. Hiermee kun je laten zien dat jij al kinderpostzegels hebt gekocht.

Verschillen
Er zijn ook een aantal verschillen te noemen.
De eerste is dat de kinderen nog maar 1x langs de deuren hoeven. Wij moesten 30 jaar geleden ook de bestellingen afleveren bij de huizen. Een gedoe met mensen die niet thuis waren en waar je met je ouders wel 3x langs moest. Bij aflevering betalen was het toen ook nog. Je kreeg contant geld aan de deur, of mensen schreven een cheque uit. Vandaar ook dat mijn ouders mee gingen. Een 10 jarige met een goede verkooplijst, had ook best een mooi bedrag op zak bij het afleveren.

Tegenwoordig komt er geen contant geld meer aan te pas. Je kunt betalen met en automatische incasso of een acceptgiro als je een bestelling op papier doet. En als je via de app besteld is ook een ideal betaling mogelijk.
Ja een app. Dat is ook nieuw. A heeft een app op haar telefoon en kan met de app de bestellingen invullen. Je krijgt een bevestiging per email en desgewenst een betalingslink voor een ideal betaling. Heel handig.

Extra leuk zijn natuurlijk de badges die je kan verdienen. Bij de eerste, tweede bestelling, bij verschillende producten krijg je een virtuele beloning. Ook als je een bepaald bedrag hebt opgehaald, krijg je te horen, wat jij voor een ander kind hebt betekent. A vindt dat helemaal geweldig en wordt er ook heel fanatiek door. Net als de aanwezigheid van de filmjes van Dylan Haegens. Helemaal geweldig.Kinderpostzegels 2017

De klas is ook in 3 teams verdeeld en ook dit wakkert bij A de competitie aan. Met haar klasgenoten is ze nu al meerdere dagen op pad om nog meer te verkopen.

Heb jij al kinderpostzegels gekocht?
Nee? Dan kan dat nog via deze link:
https://www.mijnkinderpostzegelactie.nl/kopen/3654/Amber

Nicole Orriëns
Door

Nicole Orriëns

op 02 Oct 2017

Nee, nog niet. Maar er is hier ook nog niemand aan de deur geweest.

Marijke
Door

Marijke

op 02 Oct 2017

Je kan nog bij A bestellen hoor ?

Lotus Writings
Door

Lotus Writings

op 02 Oct 2017

Ze zijn leuk he, dit jaar? Mn oudste zit in groep 8, volgend jaar koop ik ze weer gewoon aan de deur. Prettig dat die kinderen niet net als wij zo vaak over straat hoeven met dat geld en de bestellingen!

Marijke
Door

Marijke

op 02 Oct 2017

Nou inderdaad! Is jouw dochter ook zo fanatiek?

Lotus Writings
Door

Lotus Writings

op 02 Oct 2017

Haha ja beetje wel. Ze had bij de overbuurvrouw een briefje achtergelaten. Met succes trouwens, want die wilde ze graag bij haar kopen en kwam er speciaal voor langs :)

Marijke
Door

Marijke

op 02 Oct 2017

Ahh dat is ook leuk! Hier was A dat briefje vergeten dus ging een ander er langs. Zij balen...

silkeblogs
Door

silkeblogs

op 02 Oct 2017

Ik kende deze actie nog niet, maar ik ga zeker even een kijkje nemen!

Lisa
Door

Lisa

op 02 Oct 2017

Wat super tof zo'n app en die virtuele beloningen. Ik kan mij zelf herinneren vrij weinig te weten waarvoor ik het toen deed op de basisschool. Het was meer gericht op wie het meeste verkocht, in plaats van het doel erachter. Tof!!

Jamey Herben
Door

Jamey Herben

op 02 Oct 2017

Inmiddels zijn er hier al 7 aan de deur geweest. Ondanks de stikker blijven ze het maar proberen haha

Marijke
Door

Marijke

op 02 Oct 2017

Haha ja dat herken ik ook!

Mariëlle Meray
Door

Mariëlle Meray

op 02 Oct 2017

Helaas zijn ze bij ons nog niet aan de deur geweest. Ik wacht het nog even af.. ik vind het altijd zo zielig om die enthousiaste kids teleur te stellen door niks te kopen!

Marijke
Door

Marijke

op 02 Oct 2017

En anders klik je nog even op de link ?

Tania
Door

Tania

op 02 Oct 2017

Hiervan had ik nog nooit gehoord. Denk niet dat ze zo'n initiatief doen in Belgie.

Marijke
Door

Marijke

op 02 Oct 2017

Nee dit is inderdaad wel echt Nederlands

Reactie plaatsen