13 februari 2017 
in DIY
3 min. leestijd

Valentijn, inspiratie uit de kindertekening

Eigenlijk dacht ik er dit jaar (wederom) te laat aan. Valentijn. Wij zitten midden in het gebeuren van naar school gaan, wennen op school, vierde verjaardag en zakelijk een verhuizing. Dus het knutselen en vastleggen voor Valentijn was er dit jaar bijna bij in geschoten. Maar in 2x een gestolen half uurtje (tussen de sneeuwpret door) hebben we toch snel een leuke kaart bedacht. Te laat voor jullie om ook nog te doen, als je hem wilt versturen, anders lukt het wellicht nog net, vanavond het eerste deel en dan morgen overdag nog snel het tweede deel. Toch een leuke verrassing als papa, mama, vriend, vriendin of wie dan ook thuis komt uit het werk.

Wat hebben we in huis

Net als andere jaren maken we dus een niet al te ingewikkelde Valentijnskaart. De kaart van 2016 en 2015 waren ook niet heel ingewikkeld. Ja ook hier iets met: “O ja, het is bijna Valentijn!” Gelukkig hebben wij inmiddels een flinke voorraad aan knutselspullen in huis, dus ik pak zo even een en ander uit de kast. Een paar creme kleurige kaarten, vierkant formaat, wat waterverf, stiften en een potlood om te schetsen. Natuurlijk een gum, want het gaat wel eens mis.

Na het dubbel vouwen van de kaarten, hadden we een prachtig formaat kaart om te bewerken. Met potlood maakten we hier eerst een schets van een woord. valentijn2017 T koos voor zijn eigen naam, A voor het woord “heart” en ik koos voor het woord “love”. Voor inspiratie heb ik even mijn pinterestbord Handletteren erbij gepakt. Zo konden we nog even kijken welke letters we wilden gebruiken.
https://nl.pinterest.com/Nikossammy/handletteren/

Schilderen

Na het schetsen van het woord, hebben we de kaart bewerkt met een laagje waterverf. Bewust waterverf. Je kunt die wat dikker (droger) of wat dunner (natter) aanbrengen en het geeft een mooi effect op de kaart. Met verschillende kleuren zorgden we gewoon dat de kaart vol kwam. Inspiratie hiervoor haalde ik uit de verftekeningen die T momenteel maakt. Hij vindt het prachtig om kleuren te mengen en dan gewoon het hele papier vol te verven. En ik vind dat dit een heel mooi effect geeft.
valentijn2017
Omdat we voor Valentijn gingen werken, hebben we gekozen voor roze, paars met een vleugje, geeloranje.
T trok lekker zijn eigen plan en koos vooral voor blauw en zwart.
Na een half uurtje waren we klaar. De kaarten hebben we weggelegd om de verf even goed te laten drogen.
Daarna kwam R thuis, dus konden wij ook niet meer verder.

Handletteren

De volgende dag was R ook even weg, een rondje hardlopen. Zodra hij de deur uit was, hebben we de kaarten er weer bijgepakt. Deze keer kon de verf in de kast blijven, maar hebben we de stiften erbij gepakt. Door de waterverf heen, kun je (als je niet te veel over de kaart hebt geveegd) je geschetse woord nog steeds zien. Tijd om deze in te vullen met stift. De stift werkt prima op de waterverf, alleen als deze laag iets te dik is, dan gaat hij een beetje breken. Wel iets om even rekening mee te houden en het een dunne laag verf te gebruiken.
A en ik kozen voor zwart als contrast op onze lichte ondergronden. T gaf zijn letters de kleuren blauw en paars.
Omdat de letters er al op staan, was overtrekken voldoende en waren we ook hier zo mee klaar.
valentijn2017
Nog even bedenken wat voor tekst er aan de binnenkant mocht en dichtplakken de envelop.
Natuurlijk maakten we nog even snel gebruik van de actie van postnl en frankeerden we de envelop met een afdruk met lippenstift.

Ook dit jaar toch weer een geslaagde, en originele kaart.

Maak jij ook je eigen kaart met Valentijn?

Reactie plaatsen