24 september 2015 
in DIY
4 min. leestijd

Diy herfst: Van boom tot decoratie

Zodra het half augustus was begon ik het al te voelen. De herfst is in aantocht. Op een zonnige morgen, na een week regen, viel het me al op dat het licht van de zon was verandert. Geen zomers licht meer, maar herfstlicht. Ook de natuur was zich al aan het aanpassen aan de herfst. Er zitten namelijk ineens overal spinnen! Voor het raam, in smalle steegjes en ook in de tuin moet je opletten dat je niet ineens tegen zo’n plakkerig web aanloopt. Maar goed ik dwaal al weer af over de overgang van zomer naar herfst. Dus ook al had en heb ik geen zin om afscheid te nemen van de zomer, ik keek ook wel weer uit naar de herfst.

Pinterest

Pinterest is echt een enorme bron van inspiratie. Vorig jaar had ik natuurlijk al veel gepind, maar dit jaar besloot ik er maar eens een apart bord voor te maken. Herfstdecoratie. Met de voorbeelden uit van dit bord ging ik dan ook aan de slag. We toveren ons huis in herfstsfeer nu het dan eindelijk mag, want de herfst is begonnen!

3 projecten

Ik had na het bekijken van mijn pinterest bord en een bezoek aan de Action weer meer dan genoeg spullen en inspiratie. Dus ik besloot het maar eens groots aan te pakken. En wel 3 projecten te maken. Klinkt erger dan het is hoor, maar we maakten een windlicht met herfstdecoratie, een herfstschaal en nog een waxinelichtjeshouder. Ik zal ze alle drie even toelichten, zodat je zelf ook aan de slag kunt.

Zagen en boren

Het meeste werk was het zagen en boren. Het zagen van de takken en stammetjes op de juiste maat heb ik zelf gedaan, met een handzaag. Even werk, maar een prachtig en al glad resultaat. Daardoor hoefde ik niet meer te schuren, want ik wilde een beetje robuust uiterlijk wel behouden.Mijn zwager lief aangekeken voor de speedboor (38 mm) en het fysieke werk. Hij heeft dan ook voor mij de gewenste 3 gaten in de boomstam geboord. Deze waren goed te doen, maar voor de volgende projecten was ik erg blij dat ik hem had gevraagd het boorwerk te doen. Sommige boomstammetjes waren namelijk nog al lastig te boren. Maar dat terzijde.Zagen en boren

Waxinelichtjes

Kaarsen horen echt bij donkere herfstavonden. Heerlijk kaarslicht, pot thee en een goed boek, of goede serie. Heerlijk genieten van de wind of de regen die tegen het huis slaat.
Uit het hout voor onze open haard zocht ik een mooie halve boomstam. Niet te groot, en zo recht mogelijk aan de onderkant. Want dan hoef ik zelf zo min mogelijk aan te passen en blijft de robuuste vorm behouden. Na het boren, even met de stofzuiger, of de wind (maar het regende hard buiten, dus wij maakten binnen de rommel deze keer) het zaagsel verwijderen. Niet meer schuren, het resultaat mag robuust en onafgewerkt zijn.
Waxinelichtjes plaatsen en klaar! Staat leuk op tafel, of in een herfstschaal. Bij ons staat hij voor een houten kist waar eerst 3 andere kaarsjes stonden.Waxinelichtjes

Herfstig windlicht

Het windlicht dat ik elk seizoen laat mee veranderen pakte ik ook aan. Het strand wordt vervangen door een herfstige bosgrond. Voor de grond koos ik een bruin stukje tissuepapier. Had ik al in huis, ooit gekocht bij de Action natuurlijk.
Een snoer met paddenstoelenlampjes erin gefrummeld. Even lastig om de paddenstoelen op de juiste plek te krijgen. Gelukkig groeien ze in het bos ook niet altijd een rechtop. Toch?
Een plakje van een grote tak en een kaarsenstandaard van diezelfde tak (zie voor het boren even de liefde voor mijn zwager hierboven) met een nepkaarsje erin. Hier kon ik ook mooi de batterijen van de paddenstoelen achter verstoppen. 2 grote plastic eikels, dennenappels en een kleurige pompoen (allen van de action) vulde ik aan met een paar mooie herfstbladeren die ik willekeurig in de bak legde en overal tussenschoof.
Zowel overdag als ’s avonds een prachtige volle bosgrond.Herfstdecoratie

Herfstschaal

Voor de schaal koos ik ook een stammetje uit om te verzagen in 3 kleinere stammetjes, van verschillende hoogte. De ruimte om de kaarsen heen versierde ik met de andere spullen van de action. Pompoenen, eikels en dennenappels en een rand met bladeren. De kleinere ruimtes worden langzaam op gevuld door zelf gevonden schatten die niet snel zullen schimmelen. Goed gedroogde dopjes van eikels, hazelnoten en een walnoot op dit moment.Herfstschaal

Samen doen

De laatste twee zijn ook zeer leuk om samen met je kind te doen. Helaas heb ik het deze keer alleen mogen doen thuis. Meestal willen ze wel helpen, maar zowel de dame als heer hadden het deze keer te druk met spelen.
Als we naar het bos zijn geweest doen we het nog wel dunnetjes over, dan spelen we rustig met kastanjes, eikels en alle andere schatten die we nog vinden. Want er is nog meer dan genoeg plek ik huis voor meer herfst!

Met dezelfde soort bladeren die ik in de Action kocht, zag ik Joyce ook iets heel moois maken. En ook Nicole had ik tegen kunnen komen bij de Action.
Maar ook leuk om even terug te kijken wat we vorig jaar maakten: een leuk herfstlichtje met echte blaadjes.

Hoe maak jij je huis in herfstsfeer?

Linda
Door

Linda

op 24 Sep 2015

Leuke projecten met die boomstammen gaaf dat je dat zelf hebt gedaan. Ik heb er eentje zo gekocht...

Marijke
Door

Marijke

op 24 Sep 2015

Ja dat kan ook inderdaad. Effect blijft net zo leuk. En ik had wel het geluk met het openhaardhout. Daarom had ik het hout.

marjons
Door

marjons

op 24 Sep 2015

Wat een leuke herfst decoraties.De boomstam is mooi zeg. Kan me voorstellen dat dat het meeste werk was. Ik ga volgende week ook eens aan de slag in huis....

Marijke
Door

Marijke

op 24 Sep 2015

Dank je! Heb je al een idee wat je gaat doen?

marjons
Door

marjons

op 25 Sep 2015

Nog geen concreet idee. Er hangt een tak achter bij de ramen en die geef ik in ieder geval een herfst uiterlijk, maar verder nog geen ideetjes.

joyfromjoyce
Door

joyfromjoyce

op 24 Sep 2015

Wat een leuke ideetjes en bedankt voor het linken! Vind ik lief! :D

Marijke
Door

Marijke

op 24 Sep 2015

Graag gedaan! ?

eigenwijsje2014
Door

eigenwijsje2014

op 24 Sep 2015

Ik wil ook verder decoreren! Het is nog niet af voor mijn gevoel haha. Gaaf dat boomstammetje! En bedankt voor de link :)

Marijke
Door

Marijke

op 24 Sep 2015

Hopelijk vind je nog wat leuke spulletjes voor erbij. En anders maar naar het bos voor echte eikels en kastanjes

Bianca
Door

Bianca

op 25 Sep 2015

super leuk gedaan met jet boomstammetje! Ik ga ook maar eens aan de slag

Marijke
Door

Marijke

op 25 Sep 2015

Dank je wel! En jij ook veel plezier met je decoratie

Kimberly
Door

Kimberly

op 26 Sep 2015

Wat een leuke decoratie allemaal! Ik neem dit soort dingen meteen in mijn 'dayzero' lijst op! :) Bedankt voor het er op wijzen. Groetjes Kimberly

Marijke
Door

Marijke

op 26 Sep 2015

Nee jij bedankt! Leuk om in je dayzero lijst te belanden op die manier

Sweater Weather Tag 2015 | Mama's met thee
Door

Sweater Weather Tag 2015 | Mama's met thee

op 25 Oct 2015

[…] wel een lekker recept zoeken. 6. Heb je een herfsttafel gemaakt thuis? M:Nee, maar wel zelfgemaakte herfstdecoratie op tafel staan H: Ik twee schalen met herfstdecoraties in huis. Een in de vensterbank en een op het […]

Kerstboom eruit, winter erin | Mama's met thee
Door

Kerstboom eruit, winter erin | Mama's met thee

op 09 Jan 2016

[…] de winter erin. De winter is eigenlijk pas net begonnen. En naast de themabakken voorjaar, zomer en herfst, misten we nog de winter. Vorig jaar liet ik namelijk de kerstbak wat langer staan. Dit jaar had ik […]

Herfst in huis – Mama's met thee
Door

Herfst in huis – Mama's met thee

op 03 Oct 2016

[…] ieder jaar ook weer naar iets nieuws om te maken. Zo ging ik vorig jaar aan de slag met een boomstam, zaag en boor. Nog steeds ben ik daar heel blij mee. En staat de stam nog steeds te […]

Odessa
Door

Odessa

op 21 Oct 2017

Waar kan ik vinden een paddestoelen met lichtjes?

Marijke
Door

Marijke

op 21 Oct 2017

Ik kocht ze een paar jaar geleden bij de Action

Reactie plaatsen