DIY
Marijke Mulder- de Leur
DIY
11/05/2015
3 min
6

Spinnenwebben en herfstbladeren

11/05/2015
3 min
6

De herfstvakanties zijn inmiddels in het hele land weer achter de rug. Maar het is buiten nog vol op herfst. En een prachtige herfst hebben we dit jaar als je het mij vraagt. Mooie zonnige dagen, afgewisseld met mooie mist, waar de zon toch wel graag doorheen wil breken. Lekker veel naar buiten dus om te genieten van de zon en de prachtige natuur. Maar de natuur inspireert ons ook om herfstschatten op te rapen. Dus slepen de kinderen, eikels, kastanjes, blaadjes en nog veel meer me naar huis. Overal vind ik wel eikels of kastanjes. Tijd om met en geinspireerd door de natuur te gaan knutselen. Want in de zomer doen we dat bijna nooit, maar in de herfst pakken we dit weer helemaal op.

Kastanjes

Kastanjes zijn mooi, kastanjes bruin en glimmend komen ze uit hun omhulsel. En als ze zacht vallen, krijg je ze onbeschadigd. Maar als je ze langer laat liggen, verschrompelen ze en worden ze mat donkerbruin. En pas op, want veel kastanjes in 1 bak, geeft ook beschimmelde kastanjes. Bah. Dus maar even een paar kastanjes redden voor de rest wel snel weer in de groenbak verdwijnt.

Spinnenwebben

Ook prachtig zichtbaar in de herfst, voorzien van dauwdruppels, of met de maker in het midden, het spinnenweb. Kastanjes lenen zich goed om om te toveren tot spinnenweb. Vroeger deden we dit ook al, en we konden ook uren spelen met een spinnenweb. Het oprollen en weer afrollen van het touw is echt goed voor uren speelplezier.

Onze spinnenwebben zijn niet om mee te spelen, maar dienen deze keer als decoratie. Boven de herfstschaal op tafel hangen ze aan de lamp. De enige spinnenwebben die ik er wil hebben hoor! De kinderen met name T natuurlijk, vinden het fantastisch om ze te zien hangen.

Hoe maakten de spinnenwebben. Het is heel eenvoudig. Volg de stappen op de foto’s en je hebt al snel een prachtig spinnenweb.

Nodig:

  • Kastanjes
  • Cocktailprikkers
  • Touw
  • Eventueel een schaar en een spijker

Aan de slag:

Prik de cocktailprikkers in de kastanje, zodat de lange draden van het web door de prikkers worden gevormd. Als het niet lukt om de stokjes direct in de kastanje te prikken, dan kun je ze met een spijker even voorprikken.Spinnenweb_kastanjes
Knoop daarna het touw aan een van de stokjes vast. Weef het touw steeds door de stokjes.
Wij kozen ervoor om elke keer een slag om het stokje te maken, zo ontstond er wat afstand tussen de draadjes en bleven ze beter op hun plek. Als je ze wil laten afrollen dan hoeft dit niet.
Even vastknopen aan het einde en klaar is het spinnenweb met in het midden een dikke kastanje spin.

A maakte daarna ook nog even een extra spin van de kastanjes. Aan beide kanten vier pootjes van cocktailprikkers en natuurlijk versierd met touw.
Het resultaat:Spinnenwebben van kastanjes

Herfstbladeren

Op Pinterest zocht ik naar leuke ideeën met bladeren. Immers bladeren horen echt bij de herfst. Kleurplaten met bladeren genoeg, en ook leuke dingen om te maken met afgevallen en mooi gekleurde bladeren. T vond echter de rups in het blad erg leuk. Dus maakte we een herfstblad met een rups. Ook prima te gebruiken in het voorjaar dus.
Nodig:

  • Papier, een A4 voor het blad
  • Stroken voor de rups
  • lijm
  • Stiften
  • Schaar, of prikpen en prikmat

Aan de slag:

De rups is gemaakt door middel van een muizentrappetje. En voor het hoofd gebruikten we een zelf geknipte cirkel, waar A een gezichtje heeft opgetekend.
Het blad heb ik getekend op een oranje papier en daarna met stift omlijnd.
T mocht het blad verder herfstig maken. Het blad was dus al oranje en het was de bedoeling dat hij met bruine, rode, groene en gele stift het blad zou kleuren. Na 2 lijnen was hij er al weer klaar mee, dus het blad is met name oranje.Blad met rups

Na het uitknippen van het blad, maakten we 2 gaten in het blad, en haalden we de rups er doorheen. Onze rups is wat groot eigenlijk voor het blad. Maar zo een eerste keer een muizentrappetje vouwen, was wel fijn met dikke stroken. Samen met een peuter vasthouden en vouwen is anders nog best lastig.

Het resultaat
T heeft er wel 3 dagen mee door het huis gelopen. Zo trots was hij op zijn rups. En wij ook, een leuke voorjaars/herfstknutsel.Herfstblad met rups

Wat knutsel jij graag in de herfst?

Reacties
Categorieën