13 september 2017 
4 min. leestijd

Play-Doh Spelen en Leren Letters en Taal

Alweer klaar voor de herfst? Nou wij eigenlijk nog niet helemaal. Ik wil nog geen afscheid nemen van de zomer. Maar stiekem is T er wel weer klaar voor. Afgelopen zomervakantie hebben we de speelgoedkast helemaal opgeruimd. Een aantal spelletjes die niet meer gepakt werden hebben we eruit gehaald en er is weer overzicht. Zo kan hij weer eens wat pakken dat hij eigenlijk een beetje vergeten was. Of beter nog, er is plek voor nieuw speelgoed. Er is 1 ding dat hij wel erg leuk vindt op thuis te doen. En dat is spelen met klei.
Vorig jaar kreeg hij een mooie set van Play-Doh waar hij nog steeds graag mee speelt. Maar afwisseling is fijn. En hij was dan ook heel blij dat hij een nieuwe set van Play-Doh Spelen en Leren mocht uitproberen. Een set die nog beter aansluit bij zijn interesses als kleuter. Namelijk letters!Play-Doh Spelen en leren_Letters en taal

Mijn letter

Groep 1, oh wat gaat dat snel. Hij begint ook echt interesse te tonen in onze taal. Niet alleen in de gesproken taal, maar ook in de geschreven taal. Overal herkent hij, met name, zijn letter. De T. Niet de t. Aangezien ik namen systematisch met een Hoofdletter blijf schrijven, vergeet ik nog wel eens dat ze op school die niet aanleren. Zo zei T vandaag nog. Mama ik zie mijn naamkaartje niet, er staat geen T. Oeps in groep 1/2 gebruiken ze natuurlijk de t.Play-Doh Spelen en leren_Letters en taal
Schrijven vindt hij nog wel erg lastig. Hoeft ook helemaal nog niet natuurlijk. Zijn motoriek moet zich nog verder ontwikkelen. En dat kan dus ook heel goed op andere manieren. Zo is klei een leuke manier om te oefenen met letters. Of schrijven in een bak met zand, voelen aan letters met schuurpapier, stempelen. Het zijn allemaal dingen waarmee letters in groep 1/2 vaak worden aangeboden. Mits de kinderen er interesse in hebben natuurlijk. Het blijven wel kleuters.

Play-Doh Spelen en Leren

T kreeg nu een nieuwe set van Play-Doh Spelen en Leren toegestuurd die precies past bij zijn ontwikkeling. Klei is leuk, en letters zijn ontzettend interessant.
Play-Doh Letters & Taal bevat alle onderdelen om spelenderwijs bezig te zijn met letters en ook gevoelens kun je aan bod laten komen.
Natuurlijk liet ik na het uitpakken T eerst ontdekken. Hij wil graag zelf ontdekken wat erin zit en hoe het te gebruiken. Als snel vond hij de roller, pen en letterstempels interessant. De bladen die erbij zaten, liet hij links liggen.Play-Doh Spelen en leren_Letters en taal
Met zijn placemat van Woezel en Pip eronder ging hij aan de slag. Stukje klei, rollen en hop de letterstempel er vol doorheen. Volgende stuk klei. En ondertussen op zoek naar de juiste letters. Waar is mijn letter? En waar is jouw letter mama. W is dat jouw letter? Een zoektocht vol letters.Play-Doh Spelen en leren_Letters en taal

Helpen met spelen

Nu was dit voor T voor een eerste kennismaking meer dan voldoende. Hij heeft interesse in letters. Maar alleen nog van familieleden, Sinterklaas en de hond van zijn tante. Woorden, prima, maar die bestaan voor hem nog niet uit meer letters. Namaken van de letters met de pen, vindt hij nu ook nog niet interessant. Zijn interesse en motoriek zijn er nu nog niet aan toe. Met nog 2 jaar kleuteren voor de boeg, hoeft dat ook nog helemaal niet.
Daarom is deze speelset juist zo leuk, je kunt er nog zoveel meer mee.

Loopt je kind vast? Of heeft het moeite met beginnen? Er zit een Samen Spelen boekje bij. Hier staan tips en opdrachtjes in die passen bij het ontwikkelingsniveau van jouw kind. Het niveau varieert van makkelijk naar minder makkelijk. Wij hebben deze nu nog niet gebruikt, maar het is handig om achter de hand te hebben. Of om net even wat meer uitdaging in het spel te leggen. Spelend leren. Maar let wel op, dat je kind er wel aan toe moet zijn, anders is het niet zinvol en wordt het mogelijk ook niet meer leuk om er mee te spelen.

Mooie platen

Waar wij wel al even naar hebben gekeken, maar wat nog niet echt goed uitgeprobeerd is, zijn de bladen die erbij zitten. Wel even snel voor de foto, maar omdat T er geen interesse nog voor heeft, heb ik ze nog even veilig weggeborgen. Play-Doh Spelen en leren_Letters en taalJe kunt als je kind wat verder is met letters dan ook de letters koppelen aan de woorden en de juiste letter bij de woorden/plaatjes leggen. Of zelf korte woordjes maken. Natuurlijk kun je dat stempelen, maar ook schrijven in klei. Maar wat dacht je van het boetseren van de juiste letter? Alles is mogelijk.

Leeftijd

Het ene kind is het andere kind niet. T heeft dan nu net een beetje interesse in letters, maar er zijn ook al veel 3 jarige die letters en de wondere wereld van lezen interessant vinden. De Play-Doh Spelen en Leren sets zijn dan ook geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar. Je moet verder wel zelf inschatten of deze set past bij de belevings- en ontwikkelingswereld van je kind. Zijn ze er nog niet aan toe, er komt een moment dat ze het vanzelf uit de kast pakken. En afgesloten kun je de Play-Doh potjes lang bewaren, of gewoon een paar nieuwe kopen op zijn tijd.

En deze sets gaan ook lang mee. Ook in groep drie, dus als ze zo’n 6/7 jaar zijn, is het nog heel leuk om mee te spelen. Zelf verhalen maken met klei. Een leuke activiteit om de letters goed in te oefenen aan het begin van het jaar. De stempels zijn dan wel in de hoofdletters, maar op de stempels en ook op de bladen staan de kleine letters vermeld. Die leren ze ook als eerste op school. Prima te combineren dus.

Andere speelsets

Er zijn nog meer speelsets van Play-Doh Spelen en leren. Cijfers en Tellen, Kleuren en Vormen en Structuren en Gereedschap vullen de set van Letters en Taal aan. Een compleet geheel. Je kunt ze kopen bij de speelgoedwinkels of bijvoorbeeld bol.com voor € 29,99.
Wat mij betreft vast een aanrader voor de decembermaand.

Wanneer kreeg jouw kind interesse in letters?

Reactie plaatsen