22 maart 2017 
3 min. leestijd

Eerste letters: Tiptoi®

Nou wij zijn dus overstag met een Tiptoi®. Wat ik ervan vind en hoe je hem opstart, heb je al kunnen lezen. Gemist? Je vindt het hier. Nu laten we je het boek “Eerste letters” van Tiptoi® zien en leggen we verder uit hoe het werkt om te spelen met de Tiptoi®

Dol op letters

Met alleen een Tiptoi®stift ben je er niet. Dat ding doet dus zelf helemaal niets. T had geluk en kreeg het boek “Mijn eerste letters” toegestuurd. En dat kreeg hij dus met zijn verjaardag. Een schot in de roos, want letters zijn nu hij net vier is, heel interessant. Hij ziet overal zijn naam. Zodra de letter T er staat, staat er zijn naam. En natuurlijk ook de naam van A, zodra hij maar ergens een A vindt. Tante Hanneke is ook populair, die “naam” ziet hij ook overal staan.

Tiptoi® Eerste letters

Tiptoi Eerste lettersHet boek Tiptoi® Eerste letters past hier dan ook perfect bij. Na het uploaden van het audiobestand op de stift, wil hij dan ook gelijk enthousiast aan de slag. Maar hij heeft natuurlijk geen geduld om te luisteren wat hij moet doen. Complete chaos dus!
Oké, even opnieuw. Samen zitten we op de bank en beginnen even stap voor stap en leggen de symbolen uit.Tiptoi Eerste letters symbolen

  • Oogje: Het oogje staat voor ontdekken. Als je deze activeert kun je met de stift overal op de pagina drukken en dan krijg je informatie. Een woord, een letter een liedje. Het kan van alles zijn.
  • Muzieknootje: In ons geval krijgen we dan het alfabetlied. Logisch ;)
  • ABC: Hier krijg je de uitleg over de pagina van ons boek. In ons geval over welke letters. Ook vertelt hij over de verschillende soorten spelletjes die je kan doen.
  • Rode ster, Groene ster en blauwe ster: verschillende soorten spelletjes. Elke ster heeft zijn eigen spelletje. Als je er op drukt, dan krijg je de volledige uitleg van het spel en begint het spel.
  • 3 puntjes: Uitleg over de spelletjes. Er wordt bij elke ster een korte uitleg gegeven.
  • Vierkantje: Stoppen. Midden in een spel of liedje of verhaal kun je stoppen door op dit symbool te drukken.
  • 2 pijltjes: Hiermee begin je weer opnieuw of hoor je een herhaling.

T krijgt van mij de opdracht mee goed te luisteren. Het valt en staat vooral met luisteren naar wat de stift laat horen.
Na de uitleg op de eerste pagina gaat hij verder. De spelletjes vindt hij nu nog wat lastig. Hij kent met zijn net 4 jaar natuurlijk ook nog niet alle letters, dus het ontdekken is voor hem nog meer dan genoeg.

Veel te ontdekken

In de platen op de verschillende pagina’s is meer dan genoeg te ontdekken, ook zonder dat je alle letters kent. De pagina’s hebben allemaal een eigen thema. In de klas, op het strand, het station, het park, in de straat, in de tuin en op de boerderij.

Tiptoi Eerste letters
De liedjes op de diverse pagina’s weet T feilloos te vinden, die vindt hij nu het leukst. Spelenderwijs komen zo alle letters toch steeds even langs, en zelfs zonder dat hij doorheeft met letters bezig te zijn.

Een stapje verder

Voor de oudere kleuter en beginnende groep 3 zijn er dan weer nieuwe dingen te ontdekken en moeilijkere spellen te doen. Hoewel T die ook rustig uit probeert. Het maakt hem nog niets uit dat hij tig keer een fout antwoord geeft. En dan is de Tiptoi® een stuk geduldiger dan mama hoor.Tiptoi Eerste letters

Conclusie

Het Tiptoi®boek “Eerste letters” is een erg leuk boek voor kinderen die nog niet, of een beetje kunnen lezen en veel met letters bezig zijn. Samen met de Tiptoi®stift een leuke aanvulling op de activiteiten die je zelf met je kind doet op het gebied van lezen en letters ontdekken.
Er is voldoende te ontdekken en uitdaging voor de eerste verkenning van letters, tot echt spelen met letters. En dus geduldiger dan mama. En ook al is het dan elektronisch, het is een boek en geen beeldscherm.

Wat vind jij van Tiptoi®?

Reactie plaatsen