27 juni 2016 
3 min. leestijd

De spin die het te druk had

Ik ben al zolang fan van de boeken van Eric Carle als ik me kan herinneren. Ik denk dat het in de kleuterklas was (ja ik zat nog in een kleuterklas en niet in groep 1 of 2). Daar maakte ik kennis met een rups. Rupsje Nooitgenoeg. En dat is nog steeds mijn favoriete prentenboek. Dus altijd als we in de bibliotheek zijn, kijk ik even of er nog andere boeken zijn van deze schrijver. Want ik weet inmiddels dat er meer zijn, die net zo leuk zijn als rupsje Nooitgenoeg. En zo vonden we deze keer het boek “De spin die het te druk had”.

Normaal gebruiken we de boeken van de bibliotheek altijd om gewoon gezellig voor te lezen voor het slapen gaan. Maar soms zit er dan een boek tussen, dat je automatisch actiever gaat gebruiken. En dit is voor mij zo’n boek. Al tijdens de eerste keer voorlezen merkte ik, dat we niet alleen aan het lezen en luisteren waren, maar dat we veel actiever met dit boek bezig waren. Niet helemaal handig als boek voor het slapengaan dus. Want van dingen doen, wordt T dan toch minder rustig.De spin die het te druk had

Maar het boek is zo leuk! Voor peuters, maar ook zeker geschikt om met een groepje kleuters uit groep 1 te doen.

Waar gaat het boek over?

Het boek gaat over een spin, die het heel druk heeft. Hij is druk met het maken van een web. Ondertussen komen er allerlei dieren langs die vragen of de spin met ze meegaat. Dat kan natuurlijk niet, want hij is druk. Druk met het maken van zijn web.
Ondertussen zie je het web groeien.

Activiteiten om te doen met dit boek

 • Voorlezen
  Gewoon voorlezen, dat kun je natuurlijk ook prima doen met dit boek. Het boek heeft prachtige platen die we gewend zijn van de boeken van Eric Carle. En het heeft korte stukjes tekst, die vaak worden herhaald. Ideaal om woorden als web goed in te oefenen.
 • Samen lezenT vindt het prachtig als hij ook mee mag doen met voorlezen. Dit boek leent zich daar uitstekend voor. Zodra we de bladzijde omslaan, ziet hij het nieuwe dier en maakt het geluid van het dier. Zo begint immers de tekst ook. Een beetje hulp is wel nodig de eerste keer dat we het boek bekijken. Bij de eerste dieren vroeg ik dan ook: “Wat doet de ….” en als hij dan het geluid had gemaakt, lezen we de rest van de tekst. Maar na 2 bladzijden hebben ze het door en starten ze zelf.
  T hielp ook met de zin van de spin. “Ze was veel te druk met het weven van haar” en T maakte de zin af: “WEB”.
 • De spin die het te druk had

 • Voelen aan het web
  T vond het ook heerlijk om te voelen aan het web. De draden van het web, en ook de spin zelf liggen op de bladzijde en kun je dus ook voelen met je vingers. Wat een dun draadje is dat web eigenlijk zeg, en wat glimt het mooi.
 • De draden van het web volgen met je vinger
  Na het voelen, besloten we de weg die de spin steeds aflegt met het weven van het web te volgen. T vond dit nog erg lastig. Zijn fijne motoriek is nog niet voldoende ontwikkelt om de draden van de spin precies te volgen. Met het puntje van zijn tong uit zijn mond deed hij zijn best. Samen hebben we daarna steeds het weg gevolgd met onze vinger.
 • De poten van de spin tellen
  Natuurlijk is tellen ook een leuke oefening. T begon spontaan de poten van de spin te tellen. Hij kan tot 3 goed tellen, tot 5 aardig en met hulp ook tot 10. Dus de 8 poten van de spin zijn nog best wel een uitdaging. En direct een fijne activiteit.
 • Wat vonden wij van het boek?

  Het boek is fantastisch. En het wordt alleen nog maar leuker door de activiteiten die je kan doen rondom het boek.

  Aantal sterren: ✩✩✩✩✩ [5/5]
  Titel: De spin die het te druk had,
  Auteur: Eric Carle,
  Uitgeverij: Gottmer Uitgevers Groep b.v.,
  Prijs: € 14,95
  ISBN 978 902 571 89 92

  Wat is jouw favoriete prentenboek?

  Marguerita
  Door

  Marguerita

  op 27 Jun 2016

  Wij hebben hem ook al jaren, leuk boekje!

  Astrid
  Door

  Astrid

  op 27 Jun 2016

  Ja, dit is zo'n leuk boek! Ik denk dat mijn ouders het ook hadden toen ik klein was. Superleuk om aan dat web te voelen inderdaad.

  jufastridreijman
  Door

  jufastridreijman

  op 27 Jun 2016

  superleuk boekje! Ik schreef er in sept/okt ook een blog over met knutselactiviteiten.

  Marijke
  Door

  Marijke

  op 27 Jun 2016

  Oh wat leuk! Die ga ik ook eens opzoeken

  Nicole Orriëns
  Door

  Nicole Orriëns

  op 28 Jun 2016

  Ik houd ook van Eric Carle! En dit verhaal lijkt me ook nog eens heel actueel met iedereen die altijd maar druk, druk druk is. Mooi zo'n levensles in een kinderverhaal.

  Kreanimo (@IlseVerhoeven81)
  Door

  Kreanimo (@IlseVerhoeven81)

  op 29 Jun 2016

  Oh, kijken of ze hem hier in de bibliotheek hebben!

  Jacqueline
  Door

  Jacqueline

  op 29 Jun 2016

  Superleuk boek! Mijn kinderen zijn inmiddels de prentenboeken ontgroeid, maar ik niet, haha! Die bewaar ik allemaal. Wat ik ook een mooi prentenboek vind waar je leuk interactief mee bezig kunt zijn, is 'Ga je mee?' Weet uit mijn hoofd de schrijver even niet, maar het gaat over een jongetje dat iets bij de winkel moet halen en onderweg door avontuurlijk landschap komt.

  Marijke
  Door

  Marijke

  op 29 Jun 2016

  O dat klinkt leuk. Ik zal eens zoeken in de bibliotheek!

  Onze Naam In Kinderboeken Tag – Mama's met thee
  Door

  Onze Naam In Kinderboeken Tag – Mama's met thee

  op 24 Jul 2016

  […] Ik ben echt dol op die groene rups die zich een weg eet door alles wat hij tegenkomt en aan het einde verandert in een mooie vlinder. Vroeger vond ik de vlinder veel mooier dan nu trouwens, maar dat terzijde. De R is dus van Rupsje Nooit Genoeg van Eric Carle. […]

  Reactie plaatsen