08 maart 2017 
3 min. leestijd

Tiptoi®

Ik vind het lastig. Of het nu voor Sinterklaas of voor de verjaardag is, mijn kinderen zijn al meer verwend dan verwaarloosd, dus wat moeten we nu weer geven voor de verjaardag? Inmiddels is het dilemma natuurlijk al opgelost, want T is al 4. Maar voor een review is het wel handig als we zijn ervaring ook kunnen meenemen, dus ik plaats dit artikel wat later. Terug naar het onderwerp, wat moeten we geven. Een fiets, dat was al duidelijk, en aan de familie vroegen we vooral veel Lego. Hij kan dan mooi de overstap maken van Duplo naar Lego. En het begin van de verzameling is er.
Maar naast de fiets wilde ik toch nog iets geven. En dat werd Tiptoi®. Een product waar ik voorheen altijd naar keek met een blik van “Hmm dat lijkt me nu helemaal niets” Tijd om uit te zoeken of ik daar gelijk in had.

Nee hier komt geen Tiptoi® het huis in

Met Tiptoi® hebben we hier in huis eigenlijk geen ervaring. Ik ken de “pen” wel van een vriendinnetje van A. Zij hield die pen tegen een paard aan en er kwam een hinnikend geluid. Mwah, dat kon T toen ook al. Heb ik geen Tiptoi® voor nodig. Voor mijn gevoel een vervanger van mama die pen. Nou dan leer ik mijn kinderen liever zelf hoe een paard hinnikt. Een stuk minder waarheidsgetrouw, maar veel gezelliger. Hier geen Tiptoi® dus.

Tot ik ergens in december een persbericht onder mijn neus kreeg. En iets triggerde mij toch. Niet de Tiptoi® an sich, maar wel het boek “Mijn eerste letters”. Dit paste perfect bij T. Alleen dan moest ik dus aan de Tiptoi®. Ik besloot het een kans te geven.

tiptoistift

Tiptoi®

T was in elk geval enthousiast. Nu wil dat niet direct iets zeggen. Bij elk cadeau is hij enthousiast, maar een goed begin… Natuurlijk wilde hij er direct mee spelen. Maar hij had pech. Ik moest nog even op zoek naar batterijen, er gaan 2 AAA batterijen in. En die zijn natuurlijk op, als je ze zoekt. Al dat batterij verslindende speelgoed ook….

Daarna moest ook het juiste audiobestand nog op de pen geladen worden. Dus het was nog even geduld……

tiptoistift-open

Wat meer informatie over de Tiptoi®. Ik wist er zelf ook nog niet zoveel vanaf, dankzij mijn vooroordelen, dus ik ging eens op de site van Ravensburger op onderzoek uit.

Tiptoi® is een innovatief leersysteem waarmee kinderen spelenderwijs de wereld ontdekken. Als het kind met de stift op een afbeelding of tekst tipt, klinken er bijbehorende geluiden, gesproken tekst of muziek. De elektronische intelligentie biedt kinderen de mogelijkheid om boeken en spellen volledig zelfstandig steeds weer opnieuw te beleven.

Met de stift, die een optische sensor bevat in de punt, kun je op plaatjes in het boek, of op de wereldbol, of dus op een boerderijdier drukken. Doordat deze voorzien zijn van speciale codes, wordt er dan informatie vrijgegeven. Dat kan variëren van een liedjes, een geluid, een uitleg of nog veel meer.

Audiobestanden downloaden

Met de Tiptoi®manager is het makkelijk om de audiobestanden te downloaden op de stift. Je wordt stap voor stap door de download van de manager geleid en ook het downloaden van de bestanden op de stift gaat gemakkelijk. Alvast meer weten? Jekunt je hier inlezen in de Tiptoi®manager.
tiptoimanager

Aan de slag

Toen mocht T aan de slag. Als een dolle ging hij overal op drukken, met als gevolg dat hij er geen fluit van snapte. Samen op de bank, heb ik hem stap voor stap uitgelegd wat de symbolen betekenen. En dat hij dit ook zelf kan ontdekken door te luisteren wat de stift hem verteld. Toen had hij het snel door. Een kwestie van luisteren dus.
En doen, en proberen, en weer goed luisteren. En niet alleen naar een hinnikend paard. In het boek “Mijn eerste letters” valt veel meer te beleven. Maar dat vertel ik je later.

Overtuigd?

En is de Tiptoi® nu een onmisbaar item? Nee, ik kan nog steeds heel veel zelf. Of dat nu het hinniken van een paard is, een liedje zingen, een spelletje doen, of een boek lezen, dat wat Tiptoi® kan, kan ik ook. Alleen wil T het niet altijd met mij samen doen of ik niet met hem. Tja soms is mama bezig, of heeft gewoon heel even geen zin. En T vindt de Tiptoi® wel erg leuk speelgoed. Dus hij mag blijven, die Tiptoi®. En wellicht koop ik er ook nog wel eens een uitbreiding bij. Maar voorlopig blijft het bij dit ene boek. En ik denk niet dat de boerderijdieren er hier in komen, want daar heb ik mijn mening nog niet over herzien.

Ik zou het ook zo meenemen voor een lange autorit. T is snel autoziek. Maar met de Tiptoi® hoef je niet altijd goed te kijken, ook veel luisteren, dus ik denk dat het goed zou kunnen voor hem op de achterbank. De zoekspelletjes moet hij dan wel bewaren voor een moment buiten de auto. Als ik hem zo inzet, geef ik hem dus een dikke voldoende.

Wat vind jij van Tiptoi®?

Priscilla
Door

Priscilla

op 08 Mar 2017

Toevallig heb ik hier ook een stukje over in mijn concepten staan. Over het Engelse detective spel. Ik vind het verrassend leuk!

Marijke
Door

Marijke

op 08 Mar 2017

Oh dat klinkt ook interessant, ga ik bekijken als je hem online hebt staan

Fleur
Door

Fleur

op 08 Mar 2017

Wij leende het heel vaak bij de speel-o-theek, maar hebben het nu ook thuis en ze vinden het geweldig. Wij hebben ook een speel voor in de auto en dat zorgt voor uren plezier op de achterbank

Daisy Dingen
Door

Daisy Dingen

op 09 Mar 2017

Ik heb er geen ervaring mee... Ik heb eigenlijk een beetje dezelfde gedachtes als jij voor je het had uitgeprobeerd... Misschien toch eens zelf ervaren :-)

Marijke
Door

Marijke

op 09 Mar 2017

Haha ja! Ben benieuwd of je je mening dan herziet

Kim
Door

Kim

op 11 Mar 2017

Wij hebben ook TipToi. Beide van mijn kinderen vinden het erg leuk (6 en 3 jaar). Wij hebben verschillende spelletjes, boeken en een heuse wereldbol. Hier spelen ze er veel mee.

Marijke
Door

Marijke

op 11 Mar 2017

Die wereldbol is ook echt heel mooi! Maar daar vind ik hem nog wel wat jong voor

Eerste letters: Tiptoi® – Mama's met thee
Door

Eerste letters: Tiptoi® – Mama's met thee

op 22 Mar 2017

[…] wij zijn dus overstag met een Tiptoi®. Wat ik ervan vind en hoe je hem opstart, heb je al kunnen lezen. Gemist? Je vindt het hier. Nu […]

Reactie plaatsen