Kinderboeken
Marijke Mulder- de Leur
Kinderboeken
04/04/2016
3 min
4

Jan en Noortje

04/04/2016
3 min
4

Naar bed, een klein beetje lastig deze week. Wij zijn zeker nog niet gewend aan de zomertijd. Daarom is juist nu ons avondritueel weer even heel belangrijk. T is nu lastig naar bed te krijgen, maar het avondritueel helpt hem. Zeker met een leuk boek. En Jan en Noortje zijn leuk!

Ken jij Jan en Noortje?

Dit is Jan en dat is Noortje
broertje-zusje-even oud
Elke dag doen ze iets anders
zijn ze lief en zijn ze stout

Jan en Noortje kaft

Jan en Noortje dus, een tweeling. Zij zijn samen een nieuwe creatie van Marianne Busser en Ron Schröder. Van uitgeverij Moon kregen wij “Jan en Noortje op zwemles” en “Jan en Noortje logeren bij opa en oma”. Wij zijn heel enthousiast dus wij nemen je graag mee naar onze avonturen met Jan en Noortje. Deze keer zijn de boeken niet op rijm, dat ben je misschien, net als wij, wel gewend van dit schrijversduo. Maar dat is absoluut geen gemis, kan ik vast verklappen.

Waar gaat het boek over?

Jan en Noortje zijn dus een tweeling. In het boek Jan en Noortje logeren bij opa en oma, mogen ze logeren bij opa en oma. Ja, duh… In elk hoofdstukje beleven ze een apart avontuur. En alle hoofdstukjes samen maken een compleet verhaal over het logeren. Ze krijgen eerst een koffer cadeau, mogen de kamer inrichten, planten een appelboom en hebben veel plezier bij opa en oma. Precies zoals een logeerpartij zou moeten zijn.Jan en Noortje
In het boek over de zwemles, gaan Jan en Noortje op zwemles. Noortje vindt het spannend. Maar Jan die durft wel. Hij heeft al geoefend op zijn bed. En er is nog iemand die zijn diploma gaat halen. Een hele bijzondere en belangrijke persoon. Opa! Nog niet aan je kind verklappen hoor….

Wat vonden wij van het boek

T wil dus liever niet naar bed. Het is voor hem te vroeg om te gaan slapen door de zomertijd. En in de ochtend wordt hij echt nog niet wakker. Maar toch moet hij er op tijd in. Wennen aan het ritme. De boeken van Jan en Noortje passen perfect in ons avondritueel. De hoofdstukjes zijn losse verhaaltjes in het grote geheel. En kunnen dus prima voor het naar bed gaan worden gelezen. Voor T zijn ze zelfs te snel afgelopen, en hij wil er het liefste 2. Meestal doen we dat dus niet. Maar omdat hij nu nog lastig in slaapt valt, geven we hier wel iets toe. Een tweede verhaaltje past precies in een beetje toegeven, maar niet te veel. En als hij weer gewend is, aan het nieuwe ritme, schakelen we weer terug naar 1 hoofdstuk.
Maar hij wil niet alleen daarom dat we doorlezen. Hij geniet echt van de verhaaltjes en de herkenbaarheid. En hij leest ook gezellig mee. Hé, Jan en Noortje in pyjama, ja daar staat de appelboom. Oei nee, dat mag echt niet wat ze doen. De verhalen zijn voor hem heel herkenbaar.
Voorlezen Jan en Noortje

Ook heel leuk om na een paar keer voorlezen, het boek samen te lezen. T wijst graag aan en vertelt daarbij zijn eigen versie van het verhaal. Een leuke manier om ook samen te lezen en het lezen interactiever te maken.

Het boek over de zwemles trekt hem nu nog iets minder. Hij zit zelf nog niet op zwemles, maar ik vermoed dat we dit boek volgend jaar, als hij op zwemles mag, wel uit de kast zullen halen.

Titel: Jan en Noortje logeren bij opa en oma,
Aantal sterren: ✩✩✩✩✩ [5/5]
Auteur: Marianne Busser en Ron Schröder,
Uitgeverij: Moon,
Prijs: €14,99,
ISBN 978 90 488 2916 3

Titel: Jan en Noortje op zwemles,
Aantal sterren: ✩✩✩ [3/5]
Auteur: Marianne Busser en Ron Schröder,
Uitgeverij: Moon,
Prijs: €14,99,
ISBN 978 90 488 2914 9

Deze recensie is tot stand gekomen door een samenwerking met uitgeverij Moon.

Past lezen ook in jullie avondritueel?

Reacties
Categorieën