Feestdagen
Marijke Mulder- de Leur
Feestdagen
11/30/2015
3 min
5

6x Sinterklaas vieren? Ja het kan!

11/30/2015
3 min
5

Nog even en dan is het weer 6 december. Aan de ene kant heel blij dat Sinterklaas dan weer op weg gaat naar Spanje, maar we zullen de goede weldoener ook zeker weer even missen. Nou ik in elk geval de pepernoten, marsepein en ander lekkers. Maar de drukte en spanning die stuiterende kinderen geeft, die mis ik als kiespijn. We hebben genoeg gevierd voor een jaar. Maar waar vier je nu Sinterklaas? En wat herinner ik me van de jaren 80. En is dat nog steeds een groot succes voor mijn kinderen? Ik heb eens even goed nagedacht en kwam op 6 mogelijkheden om je helemaal te kunnen onderdompelen in Sinterklaas.

Thuis:

Natuurlijk wordt Sinterklaas thuis gevierd. ‘S avonds voor het slapen de schoen zetten en op 5 december pakjesavond. Misschien zelfs met een bezoek van Sinterklaas of Zwarte Piet. Ik herinner me ook nog dat mijn ouders vroeger ook Zwarte Piet lieten strooien. Eerst grote schrik, maar daarna in alle hoeken en gaten op zoek naar pepernoten en hard geworden snoepgoed. En mijn vader werd standaard buiten gesloten door Zwarte Piet als hij de krant uit de brievenbus aan de weg ging halen. Hij zag nog net die veer op zijn hoed wegschieten in het donker. Maanden later vond je de pepernoten nog op onverwachte plaatsen. Zelf heb ik nog nooit gestrooid voor de kinderen, ik zie nog steeds niet hoe ik dat ongezien kan doen.

Bij opa en oma:

Misschien geen pakjesavond thuis, maar juist bij opa en oma, of een van de ooms en tantes met kinderen in dezelfde leeftijd. Of misschien thuis en ook nog een keer bij opa en oma? Ik herinner me nog dat de opa en oma’s er wel eens bij zijn geweest als Sinterklaas ook langskwam. Een vage herinnering die ondersteund wordt door foto’s. Nu vier ik het ook liever met het eigen gezin. Geen gedoe met afstemmen van hoeveelheid en prijs van cadeau’s, wel of geen chocoladeletters in de zak, maar gewoon lekker op je eigen manier en lekker knus met zijn vieren.sintintocht

Op school:

Natuurlijk wordt dit feest ook gevierd op school. Lees voor school ook peuterspeelzaal, kinderdagverblijf, na schoolse opvang, gastouder etc.
Voor de allerkleinsten met het zetten van de schoen, en een pakje als Sinterklaas langskomt. Voor de grotere kinderen met surprises. Altijd goed voor een gezellige dag op school. Maar ook heel spannend.Sinterklaasfeest
Maar ook passend bij deze tijd van het jaar, zijn de halflege klassen. Griepseizoen! Misschien in combinatie met de spanning rondom dit feest. Sinterklaas ging bij ons op school ook altijd even langs bij de zieken om de surprise te brengen of het cadeau. Best een beetje gek dat die man dan ineens in je woonkamer staat terwijl jij onder je deken op de bank ziek ligt te zijn.

Bij sporten en clubjes:

Natuurlijk komt Sinterklaas ook langs bij de tennis, voetbal, gym, dansles of pianoles. Bij de tennis van A werd er een gezellig toernooi met spelletjes bij georganiseerd. Compleet met versieren van grote speculaaspoppen en bezoek van de Sint die prijzen mag uitdelen. Ook een doodzieke A stond hier gewoon bij hoor, want dot feest wilde ze toch ook echt niet missen.

Het werk van papa of mama:

Je scoort pas echt goed als werkgever als je een gaaf Sinterklaasfeest organiseert. Trampolines, treinbaan of uren klimmen in een overdekt speelparadijs. Een leuke voorstelling van een clown of een theater. Toen wij beiden nog voor een werkgever werkten hebben we van alles voorbij zien komen. Zelf vond ik het altijd heel fijn dat we zelf de cadeaus mochten uitkiezen. Toen dit niet mocht, viel het cadeau tegen en bleef het jaren ongebruikt in de kast liggen.

Overigens was dit ook de plek waar ikzelf het grote geheim van de Sint ontdekte. Een Piet met een witte plek maakte een einde aan mijn geloof. Zuslief een jaar jonger, was het niet opgevallen. Dat vond ik toen echt heel gek.

Winkelcentra

Terugblik_48_SinterklaasElk dorp op stad heeft zijn eigen intocht of meet en greet met Sint en Pieten geregeld. Als je echt nog niet genoeg mogelijkheden hebt gehad om je kinderen lekker druk te maken met de aanwezigheid van de Sint, kun je deze natuurlijk ook nog bezoeken. Vaak is het lang wachten en kun je even kort op de foto met Sinterklaas. Maar de sfeer met al die Pieten die er dan ook rondlopen vind ik nog steeds helemaal geweldig!

Waar en hoe vaak vieren jullie Sinterklaas?

Reacties
Categorieën