18 november 2015 
2 min. leestijd

Oh kom maar eens kijken.....

Yes! Hij is er weer! Sinterklaas heeft beloofd dat we onze schoen weer mogen zetten. Als ervaren moeder heb ik van de afgelopen jaren al geleerd dat dat dus direct die dag mag. Mijn argumenten dat de beste man echt niet iedereen de eerste nacht kan bezoeken, worden weggewuifd. Immers Sinterklaas heeft zelf gezegd dat vanavond de schoen gezet mag worden. O nee, dat was vorig jaar. Dit jaar riep de huispiet het, hij had zijn sleutels weer gevonden!

Waarom zetten we eigenlijk een schoen?

Dat heb ik opgezocht, want ik wist het niet. Onderstaande quote komt van Kunst-en-cultuur.infonu.nl en past goed bij mijn beleving van het Sinterklaasfeest en de herkomst. Je vindt er ook veel meer over de symboliek van ons Sinterklaasfeest.

Al in de zestiende eeuw zetten kinderen rond sinterklaastijd hun schoen bij de schoorsteen. De schoorsteen was vroeger het symbool van de verbinding tussen mensen en goden. De mensen geloofden dat de goden hen via de schoorsteen toespraken en dat ook Sinterklaas de kinderen via de schoorsteen beloonde met cadeaus. Het zingen van sinterklaasliedjes was bedoeld om Sinterklaas te behagen, zoals men ooit via de schoorsteen de goden probeerde te behagen. Het strooien van pepernoten verwijst naar vroegere vruchtbaarheidsrituelen die in de sinterklaastijd werden opgevoerd. Het is te vergelijken met het gooien van rijst bij een bruiloft.

Dus stonden zaterdagavond de schoenen klaar. Liedjes gezongen. Bakje water voor het paard. Maar wat vinden ze hier nu in de schoen?Schoen zetten

Snoep of cadeau

De ene keer zit er een cadeautje in de schoen. En de andere keer een beetje snoepgoed.

De cadeautjes zijn dit jaar (net als andere jaren) simpel en voor beide kinderen gelijk. Ze kregen zondag een poppetje van Sinterklaas en Piet, die bewegen in het licht.[youtube

] En verder komen er nog een klein pakketje om te kleuren en een huisje voor kerst waar een lichtje in kan. De cadeautjes kunnen ze steeds uitpakken op zondag.
Schoencadeautjes
Het snoepgoed varieert van een chocolade Sinterklaas, een paar pepernoten met schuimpjes tot een kleine chocolade letter.
En het is ook lekker budget, want de spullen komen bij de Action, Zeeman en Blokker vandaan. En ze zijn er net zo blij mee als de zoveelste toettoet auto of…. En die bewaren we dan lekker voor pakjesavond.

Hoe vaak mag de schoen gezet worden?

Bij ons mag dat 3x in de week. Op zaterdagavond en dan nog een keer op maandag en woensdag. Dat betekent dit jaar 9 keer de schoen zetten.
Dat mag van ons best vaak, en daarom kiezen wij ook voor hele kleine cadeautjes of iets lekkers. Wij vinden het leuker om wat vaker de schoen te zetten dan er iets groots in te doen.

Hoe vaak mogen ze bij jou de schoen zetten? En wat vinden ze er dan in?

marjons
Door

marjons

op 18 Nov 2015

Hier thuis is het 3x de schoen zetten. Elke week 1x. daarbij mogen ze bij beide oma's mog een schoentje zetten. Dus dat is al 5x ;) En in de supermarkt nog, waar meestal snoepgoed inkomt. Dus 6x in totaal zeg maar... Maar ook gewoon kleine cadeautjes. En dan pakjesavond thuis en bij oma & opa. En dan 3 weken later Kerst bij de andere oma. Dit doet niet de Kerstman, dat weet onze dochter van bijna 5. We maken het dan gezellig met Kerst omdat we elkaar lief vinden en aardig voor elkaar willen zijn geven we op deze dag cadeautjes.

Marijke
Door

Marijke

op 18 Nov 2015

Bij ons zetten ze de schoen niet bij oma en ook niet in de supermarkt. Dus dat scheelt al weer. En pakjesavond alleen thuis. Wel kerst bij een opa en oma.

buttydaantje
Door

buttydaantje

op 19 Nov 2015

Wij vieren dit jaar voor het eerst Sinterklaas met onze kinderen. Onze oudste is net twee en onze jongste wordt volgende week één. Ze mogen twee keer per week hun schoentje zetten, waar dan een klein cadeautje in zit van de Action. Verder hebben we nog een Sinterklaasfeest van het werk van mijn man. Dat vonden wij wel voldoende, pakjesavond vieren we dus nog even niet.

Marijke
Door

Marijke

op 19 Nov 2015

T heeft het ook nu pas door, hij wordt 3 in februari. Dus ik geef je groot gelijk.

Reactie plaatsen