26 november 2017 
in Tags
5 min. leestijd

Sinterklaas tag 2017

Sinterklaas is toch wel het grootste typisch Nederlandse kinderfeest dat wij kennen. Een feest van herinneringen aan vroeger, spannende tijden voor de allerkleinste maar vooral met heel veel gezelligheid. Een feest dat begint met een intocht en eindigt met een pakjesavond rond de verjaardag van onze geliefde Sint. Hoe wij deze feestelijkheden allemaal inkleden kunnen jullie vandaag lezen in deze gezellige Sinterklaas tag.

Ga je naar een intocht?

M:
H: Nu de kinderen ruim boven de leeftijd zijn helaas niet meer. Voorgaande jaren gingen wij vaak naar een gymzaal waar de Sint op visite kwam. Er was dan een heel circuit uitgezet met pietenspelletjes zoals cadeautjes inpakken. Ook werd er gedanst en konden ze even in gesprek en op de foto met de Sint. Al met al een heel spektakel en iets waar ze echt naar uit keken. Nu zijn zijn ze en te oud en niet meer geïnteresseerd.

Schoen zetten, hoe vaak?

M: Hier mogen ze 3x in de week hun schoen zetten. Op zaterdag, maandag en woensdag. Hiervoor krijgen ze altijd wel iets in hun schoen als een kalender, zodat het voor hen ook inzichtelijk is. Op zondagochtend vinden ze dan ook vaak een klein cadeautje in de schoen, de rest van de week alleen een stukje chocola of een paar pepernoten.
H: Dat hing altijd af van de duur van het bezoek. Dit jaar is de goedheiligman maar kort in het land dus dan hadden ze in de week iets vaker mogen zetten in vergelijk met vorig jaar toen hij ruim drie weken bleef. In total komen ze meestal op een stuk of 5 a 6 keer de schoen zetten. Maar ook schoen zetten is helaas hier in huis over. Wel jammer want toen stonden de schoenen af en toe nog eens op hun plek, het halletje bij de voordeur.

Zelf pepernoten bakken?

M: Hebben we wel eens gedaan, maar staat eigenlijk niet standaard op het programma. Meestal beginnen ze hier enthousiast en kan mama de pepernoten alsnog in elkaar draaien.
H: Alhoewel er niks gaat boven de kruidnootjes uit een zakje, lekker knapperig, bakken wij ook regelmatig zelf. Zeker toen de kinderen wat jonger waren was pepernoten bakken een groot feest. Vaak bakken de kinderen ook op de basisschool, leuk om bij te helpen.

Wat staat er op je verlanglijstje?

M: Ik had dit jaar al van alles bedacht. Maar natuurlijk niet opgeschreven. Voor mezelf weet ik dan ook altijd wel weer wat te bedenken, moet zeggen dat ik het voor papa nog een stuk moeilijker vindt om iets in de zak te stoppen.
H: Niks. Ik ben een heel tevreden mens en heb dan ook geen wensen voor de Sint.

Terugblik_48_Sinterklaas

Versier jij je huis met Sinterklaasversiering?

M: We maken altijd een windlicht vol met Sinterklaasspulletjes. Verder eigenlijk weinig.
H: Nu niet meer maar wij hadden altijd raamstickers op de deuren. Ik heb nog een pepernotenpot en die komt elk jaar weer tevoorschijn als de Sint in het land is.

Wat is je favoriete Sinterklaaslekkernij?

M: Borstplaat en marsepein.
H: Marsepein! En dan het liefst die aardappeltjes want de gekleurde fruit marsepein die smaakt altijd een beetje chemisch vanwege de verfstoffen die er over heen worden gespoten om ze echt te laten lijken.

Welke chocoladeletters koop je?

M: De M, A, T en R. En dan melk, met hazelnoot, of sinds vorig jaar de melk met caramel en zeezout van de Hema.
H: Melk, wit of met nootjes. Iedereen heeft hier zijn eigen voorkeur qua chocolade. Alleen de pure letters nemen wij eigenlijk niet. En ik koop dan de R, A, Q en H.

Sinterklaasfeestje, zelf organiseren of bezoeken?

M: Wij doen eigenlijk altijd gewoon pakjesavond thuis. Zak met cadeaus voor de deur en uitpakken maar. Af en toe komt dan Sinterklaas ook nog langs, maar dat is dan altijd wel een verrassing.
H: Ik organiseerde niks maar bezocht ook niet. Lekker thuis met de kinderen en een zak met cadeautjes. Dit jaar geen zak maar wij gaan een spelletje doen met enkele cadeautjes als inzet. Gewoon voor de gezelligheid.

Welk Sinterklaasliedje werd er bij jou het meest gezongen?

M: Op dit moment Zie ginds komt de stoomboot. Die horen we hier in huis al sinds mei.
H: Sinterklaas Kapoentje. Lekker makkelijk en snel klaar. Ik vind zelf “Hoor de wind waait” het leukste liedje.

Schrijf je Sinterklaasgedichten?

M: Bij surprises wel, maar ben er niet zo goed in. Dus ik koos er meestal voor om er een puzzel of zo van te maken, geheimtaal, griekse letters.
H: Alleen als het moet.

Sinterklaas intocht

Sinterklaas doet zijn inkopen het hele jaar door, vlak voor of tijdens Sinterklaas?

M: Vlak voor Sinterklaas.
H: Ik begon meestal wel al vlot. En vaak was het iets ruim op tijd wel al redelijk geregeld. Ik moest natuurlijk wel altijd even wachten op de lijstjes.

Samen met de kids Sinterklaasknutselwerkjes maken?

M: Ja zeker, dat hebben we altijd gedaan. T maakt nu meestal zelf de meest bijzonder dingen, hij is dol op gewoon lekker tekenen, plakken en knippen. En met A is die tijd eigenlijk wel voorbij. In elk geval wat betreft de Sinterklaasknutsels.
H: Ja hoor, Gezellig. Al was het lijstje soms al een grote knutsel.

Vind je cadeautjes inpakken leuk?

M:Ja, maar ik ben er niet zo goed in. Gewoon een vrolijk Sinterklaaspapiertje er netjes omheen is voor sommige cadeaus al genoeg uitdaging.
H: Ja maar dan wil ik er graag wel iets moois van maken. Kerstcadeautjes vind ik daarom leuker.

Met wie vier je pakjesavond?

M: Meestal met het gezin. Een enkele keer hebben we het met andere familie erbij gevierd.
H: Met het gezin. Soms met een opa en oma erbij.

Waar kan Sinterklaas de leukste schoencadeautjes kopen?

M:Bij de Zeeman en Action hebben ze altijd kleine dingetjes. Verder gaat er hier gewoon een snoepje in.
H: Action, AH, en andere plekken waar ze leuke kleinigheden hebben. Ik ben wel fan van een snoepje/koekje in de schoen.

Wat is je leukste herinnering aan Sinterklaas?

M:Samen met Hanneke Sinterklaascadeautjes kopen voor in de zak. Toen we het geheim van de Sint allang wisten deden we surprises, maar ook nog cadeautjes voor iedereen. Was altijd een uitdaging om voor iedereen iets te vinden.
H: De sfeer van gespannen gezelligheid is iets wat mij altijd het meest is bij gebleven. En natuurlijk die van de tijd dat ik het grote geheim nog niet wist. Thuis vol verwachting. komt de zak en wanneer.

Het Sinterklaasfeest moet een traditie blijven?

M: Zeker. Het is mooi om op deze manier aan elkaar te denken, zoals Sinterklaas dat zelf jaren geleden ook deed. Denken aan anderen.
H: Wat mij betreft wel. Inclusief alle bijbehorende aspecten zoals die al jaren bestaan.

Wat vind je leuker, Sinterklaas of Kerst?

M:Allebei, ze zijn zo anders voor mij. De spanning en de blije koppies met Sinterklaas. En de mooie versieringen en gezelligheid, zeker omdat we dan heerlijk allemaal vrij zijn weer met kerst.
H: Sinterklaas.

Ben je blij als het 6 december is?

M: Ja en Nee. De spanning is dan wel weer genoeg geweest, maar toch is het jammer dat je op 6 december een stapje dichterbij het einde van het Sinterklaasfeest bent.
H: Soms wel. Zeker als de kinderen heel druk en chagrijnig werden van de spanning.

Jeanine
Door

Jeanine

op 26 Nov 2017

Leuke tag. Sinterklaasfeest is altijd leuk. Spannende tijd vond ik vroeger altijd. Heerlijk excuus om lekker pepernoten te snoepen. ;-) Groetjes Jeanine

Reactie plaatsen