14 november 2015 
3 min. leestijd

Sinterklaasintocht

Elk jaar is het weer een hele happening. De intocht van Sinterklaas. De kinderen kijken er al een hele week naar uit, beetje geholpen door de media. Ruim een week vooraf zijn er al vooraankondigingen en natuurlijk het sinterklaasjournaal dat ook al vooraf begint.
Dit jaar valt de intocht op de de 14de. Voor het geval het jullie nog niet was opgevallen, de intocht is altijd op zaterdag.

Tv

Als klein kind kan ik de intocht op tv nog goed herinneren. Het was een feestje als de boot eindelijk in zicht kwam. Dit zelfde heb ik jaren bij mijn kinderen mogen zien.

We zaten altijd ruim op tijd al klaar voor het programma. Soms werd er nog even snel aan de lijstje gewerkt want die moesten in de avond natuurlijk wel de schoenen in.

Met warme chocolademelk, pepernoten en ander lekkers zaten ze dan te kijken. Elk jaar was het weer superspannend of de boot wel zou komen. Tegenwoordig word het trouwens wel heel spannend gemaakt omdat er vaak vooraf aan de intocht al van alles mis is gegaan. Daar hadden wij gelukkig vroeger geen last van.

Ik kan mij dan ook voorstellen dat je met een bepaalde leeftijd het sinterklaasjournaal overslaat en alleen naar de intocht kijkt of zelfs deze ook overslaat en alleen de intocht in je eigen dorp of stad bezoekt.

Intocht in de stad/dorp

Naast de intocht op de tv is er vaak ook een intocht in je eigen dorp of stad. Hoe deze word vorm gegeven is denk ik voor elke plaats verschillend. In de loop der tijd heb ik er wel een paar bezocht hier in de omgeving.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik die bij ons in het dorp vaak oversla omdat deze gelijktijdig is met de intocht op de tv. En dan vind ik de tv intocht vaak toch leuker.

Verschillende intochten in de omgeving

Net gaf ik al aan dat er al best een paar bezocht heb in de afgelopen negen jaar.

Bij ons in het dorp komt hij zaterdag aan als de intocht op tv ook is. Sint maakt dan een rondje door het hele dorp, langs de verschillende winkelcentra. Hier is de goede man echt wel een dagje mee zoet. Overal staat een podium en overal doet hij een praatje en zijn de pieten actief. Doordat hij niet alleen in het centrum komt maar de verschillende winkelcentra afgaat kan je de dichtstbijzijnde kiezen. Maar je kan ook kiezen voor een tijdstip dat jou het beste uit komt of misschien voor de plek waar je denkt dat het rustiger is of juist gezellig druk.

In het dorp waar ik vandaan komt, het naast gelegen dorp, komt de sint pas het weekeinde na de intocht. Dit is altijd een groots gebeuren in een overdekt winkelcentrum. Het staat er altijd bomvol kinderen maar het is er berengezellig. De sint komt niet alleen maar neemt altijd een heuse pietenband mee die gezellig sinterklaas liedjes zingen en spelen. Verder gebeurd er eigenlijk heel weinig. Sint zegt niks maar loopt tussen het publiek rond. Neemt de tijd voor vragen en foto’s en gaat daarna met een koets op weg naar het andere winkelcentrum. Ervoor loopt de drumband en je kan achter de koets aan lopen als je dat wil.

sintintocht

In het dorp waar mijn man vandaan komt pakken ze het weer heel anders aan. Het dorp ligt aan zee en dus komt de sint daar met de reddingsboot aan. Dit is altijd op de zondag na de officiële intocht. Als hij van de boot af is en op strand is gekomen dan gaat hij met een paard door het dorp naar het gemeentehuis. Hier mag hij even bijkomen. In de middag is er in de grote sporthal een pieten circuit georganiseerd. Dit zijn allemaal spelletjes gericht op pieten activiteiten. Pakjes inpakken, schoorsteen klimmen, cadeautjes stapelen en dakrand lopen. Alle begeleiders zijn ook piet. De kinderen leren een dansje van de danspieten en als de sint er is dan voeren ze het op. Aan het einde mogen ze allemaal gratis op de foto. De foto kan in de week erna opgehaald worden bij een van de lokale winkeliers.

In een nabij gelegen plaatsje komt de sint ook van de boot af. Hier is namelijk een haventje en als je de mogelijkheid hebt dan moet je hem natuurlijk ook gebruiken. Vlak voor pakjesavond is hier in het dorp nog een bijzondere happening. De sint verschijnt dan namelijk op het dak. Dit word door de winkeliers geregeld en is een hele gezellige en voor de kinderen spannende gebeurtenis. Want normaal gesproken zie je hem toch echt niet op het dak staan terwijl in de verhalen hij wel over het dak loopt.

Dit is wat er bij ons in de omgeving zoal te doen is rondom de intocht. Ik ben wel benieuwd hoe het bij jullie wordt vormgegeven.

en als gelijktijdig welke kies je dan?

Reactie plaatsen