12 november 2015 
3 min. leestijd

Het lijstje voor Sinterklaas!

Half november, het Sinterklaasjournaal is weer begonnen, dus dat betekent dat de goede man nu echt bijna in Nederland aankomt. Een hele spannende periode. Vroeg eten en op tijd thuis zijn van speelafspraakjes om te volgen welke problemen Sinterklaas en zijn Pieten tegenkomen op hun reis naar Nederland. Maar dat betekent ook dat het verlanglijstje gemaakt moet worden. Want dat moet de eerste avond natuurlijk al mee gegeven worden in de schoen. Want stel je voor dat Sinterklaas het lijstje niet op tijd heeft. Dan krijg je misschien wel niet de goede cadeaus….

Verlanglijstjes zijn een serieuze zaak

Hoe groter de kinderen worden, hoe belangrijker het lijstje wordt. Je baby of dreumes en ook jonge peuters hebben nog geen enkel idee hoe een verlanglijstjes werkt. Maar de oudere peuters, vanaf 2,5 jaar en ook kinderen die (bijna) niet meer geloven weten heel goed waarom je een lijstje maakt.
Er kan dan ook uren gekeken worden in het speelgoedboek en bedacht worden wat de juiste cadeaus zijn.

Maar hoe ga je daar als mama, of papa mee om? Welke vrijheid, of juist niet geef je aan de kinderen?
Er zijn geen goede of foute manieren om een lijstje te maken natuurlijk, iedereen heeft hierin de vrijheid om zelf te weten hoe je dit doet. Maar ik was wel heel nieuwsgierig. Ben ik hier zelf nu heel streng in, en wat doen andere ouders?

Wanneer maak jij (of je kind) het verlanglijstje voor Sinterklaas?

Vorig jaar had A het voortouw al genomen. Ik had de speelgoedboeken van de speelgoedwinkel mee naar huis genomen, 2 stuks natuurlijk. Zodra ze die ontdekte, waren de schaar, een leeg A4 en de lijm al gepakt en voor ik het wist lagen er 2 enorme boekwerken aan plaksels. Dit jaar heb ik gevraagd of ze alsjeblieft even wil wachten, zodat ik ook met T even in het boek kan bladeren, en zij als de Sint echt in het land is, ook haar eigen lijstje mag maken, schrijven wel te verstaan. Dat kan best als je 8 bent.
Linda wacht ook met het maken van het lijstje. Tot er bekend is, waar en met wie ze Sinterklaas gaan vieren. Vaak is dat hetzelfde als andere jaren, maar je weer natuurlijk maar nooit.
Bij Hanneke beginnen de kinderen heel enthousiast als de speelgoedboeken binnen zijn. Met bladeren, onderstrepen, uitknippen, plakken en schrijven. Meestal is dat ruim voor de aankomst datum. Na twee dagen is het lijstje nog niet af maar vlakt het enthousiasme af. Zodat vlak voor het schoen zetten de lijstjes nog snel afgemaakt moeten worden.

Hoe maak je het lijstje voor Sinterklaas (schrijven, knippen plakken) etc

Ik liet A altijd aanwijzen wat ze leuk vond, en dan knipte ik het uit en plakten we het samen op een lijstje. Naar mate ze groter werd, deed ze dat zelf. Inmiddels vind ik dat ze met haar 8 jaar het zelf kan opschrijven. Sinterklaas waardeert dat echt heel erg! Vorig jaar was het een mengeling van beiden.
T kreeg vorig jaar een lijstje cadeau van zijn zus. Ze had wel even uitgezocht wat hij echt leuk vindt. Dit jaar mag hij zelf ook bepalen wat er op zijn lijstje komt.
Linda schreef er voor de verjaardag van haar oudste al eens een blog over. Diy verlanglijstje. Dus zodra de ‘boeken’ binnen kwamen van de grote speelgoedwinkels mogen haar kinderen er in bladeren en kijk ik naar waar hun voorkeur uit gaat. Voor een echt verlanglijstje zijn ze te jong. De favoriete afbeeldingen knip ik dan uit en mag ze kiezen welke op papier geplakt worden en welke niet.
A en Q van Hanneke mogen het ook zelf doen. Knippen, plakken, schrijven, tekenen als maar duidelijk is wat ze graag hebben willen. Wel geven wij aan dat het handig is om de dingen die ze het allerliefst hebben willen bovenaan te zetten. Gek genoeg zijn dat altijd de grootste en duurste cadeautjes.

lijstje

Oefen jij als mama invloed uit op het verlanglijstje?

Ja ik oefen zeker wat invloed uit. Zeker als het gaat om nuttige cadeaus waarvan ik weet dat de Sint ze mee zal nemen. Zo zette ze er na mijn advies vorig jaar een borstel op, en die kreeg ze ook. Dit jaar zullen er oorbellen op komen te staan vermoed ik zomaar….
Speelgoed mag ze er van mij opzetten wat ze wil. Ik heb natuurlijk geen invloed op wat Sinterklaas wel en niet meeneemt hè ;)Verlanglijstje
Linda zegt ja en nee, de echt ‘dure’ dingen of dingen die ik echt niet wil dat ze hebben knip ik niet uit dus kan ze ook niet kiezen. Of in ieder geval niet allemaal. Toch vind ik het ook belangrijk dat ze leert dat ze niet alles kan krijgen, ze mag het best vragen aan de sint maar dat wil niet zeggen dat ze het ook echt krijgt. Ik probeer het verlanglijstje zelf dus zo min mogelijk te beïnvloeden.
Hanneke twijfelt een beetje. Vroeger zeker wel maar dat is in de loop der tijd minder geworden. Q had tot twee jaar geleden een voor liefde voor babyspeelgoed, ja daar was hij echt te oud voor. Dus daar was wel wat sturing nodig. Tegenwoordig is de sturing veel minder nodig al zetten ze er wel heel veel spulletjes op. Ik vertel ze wel elk jaar dat ze er op mogen zetten wat ze willen maar dat ze niet moeten verwachten dat ze ook alles krijgen.

En hoe maak jij het lijstje met je kinderen?

hetlevenvanalledag
Door

hetlevenvanalledag

op 12 Nov 2015

Ze mogen er hier alles op zetten wat ze willen. Maar dingen als make up krijgen ze

hetlevenvanalledag
Door

hetlevenvanalledag

op 12 Nov 2015

Niet. Vind ik echt rommel

Marijke
Door

Marijke

op 12 Nov 2015

Is het meeste ook. Vieze bende als ze het opsmeren, weet ik uit ervaring....

Huisvlijt
Door

Huisvlijt

op 12 Nov 2015

Mijn kinderen zetten een cirkel om alles wat ze wilden uit de intertoys gids. Of ze knipten het uit en plakten het op : )

marjons
Door

marjons

op 19 Nov 2015

Ohh hier echt 'slecht'. nee dat valt ook wel mee. Maar geen verlanglijstjes. De kleine man is nog te klein, en A vindt het wel leuk. Maar ze weet zelf nog niet zo goed wat ze wil. Ze is heel makkelijk en een kind zonder zenuwen en spanning rondom deze tijd. Ze is ook snel tevreden. Al heb ik wel beloofd nog een lijstje met haar te gaan maken, dus snel maar eens doen ;)

Leonieke
Door

Leonieke

op 24 Jun 2016

Ik heb zojuist deze post http://www.opdetheebijle.be/2016/06/pinterhappy.html geplaatst. Hierin heb ik jullie blog vernoemd en een foto van jullie geplaatst. Uiteraard hoop ik dat jullie dat ok vinden. Indien niet geef gerust een seintje dan haal ik het direct weg.Erg leuk trouwens dat beide blognamen 'thee' in hun titel hebben. Veel succes nog (vorige reactie misschien maar verwijderen ;) )

Marijke
Door

Marijke

op 24 Jun 2016

Hoi, wat leuk! Je vorige reactie heb ik verwijderd. En je hebt er een leuk artikel van gemaakt! Fijn dat je dit ook even meldt!

rb
Door

rb

op 18 Oct 2017

SUPER LEUK DOE PRECIES HETZELFDE VANAF HAAR 1e JAAR KNIPPEN PLAKKEN MOOI GROOT VEL PAPIER.. TOP!

Reactie plaatsen