09 augustus 2016 
2 min. leestijd

Waar je eigenlijk echt niet om kan lachen

Iedereen die een kind heeft, heeft het vast wel eens meegemaakt. Zo’n moment waarop je hoopt dat de grond zich onder je voeten opent en je er zachtjes in kan zakken. Hopelijk zonder dat iemand ziet dat dat kind bij jou hoort.

En dan niet omdat ze krijsend op de grond van een willekeurige supermarkt liggen omdat je nee zei tegen snoep. Nee omdat ze net iets te hard iets zeggen, roepen of een mop vertellen in het openbaar die leuk is voor in huis maar dus niet waar net die ene persoon het hoort.

Zwarte Piet

Dat het feest van Sint en Piet bij peuters lang kan blijven hangen, wisten jullie ook vast wel. Sinterklaasliedjes tussen de tulpen moet kunnen, maar hartje zomer, aan het strand riep T ineens: “Hé Zwarte Piet!”
Geen vrijgezellenfeest of andere verkleedpartij. Maar een keurige mevrouw, maar inderdaad huidskleur en haren, identiek aan Zwarte Piet! Echt hoor, niet gewoon een mens met een donkere huidskleur, maar in verkleedkleren niet van een echte Zwarte Piet te onderscheiden.
Ik hoop maar dat ze het als een compliment beschouwde uit de mond van een peuter.Terugblik_48_Sinterklaas

Grote borsten

A was een jaar of vier en riep in de grote kleedkamer van het zwembad: “Zo hé, die mevrouw heeft veel grotere borsten dan jij!”
Ja schat dat klopt, sommige mensen hebben grotere borsten dan anderen. Een mooi moment om in gesprek te gaan over hoe uniek iedereen is, en hoe mooi ieder mens is.

De mop van de dikke mevrouw ook

Ken jij deze mop? Ik ook niet meer. Alleen nog dat je na elke zin moet zeggen: “De dikke mevrouw ook!”
En de laatste zin?
De ballon knapte. Dus als jij nog denkt discreet te gaan lachen en deze keer het niet te herhalen, schatert je kind het hardop uit: “DE DIKKE MEVROUW OOK!”
Hoe ze erbij kwamen die mop nu te vertellen. Ehh zie je die dikke mevrouw daar zitten.. Juist ja!

Trots

Eigenlijk was ik best trots op T in de eerste situatie. Hij heeft een goed geheugen en oog voor detail. Een Zwarte Piet herkennen midden in de zomer, petje af hoor!
Dat geldt ook voor de tweede situatie. Wat mij betreft mogen kinderen prima verschillen zien tussen mensen. Iedereen is uniek en prachtig. En in onze antwoorden proberen we dat ook mee te geven.

Schaamte

In de laatste situatie ligt het toch wat genuanceerder. Een grap is bedoeld om te lachen. En kan daardoor erg kwetsend zijn. Als je jezelf schaamt omdat je dik bent, niet de middelen kent om dit te veranderen, of erg je best doet, maar het afvallen lukt niet, dan kan dit erg kwetsend overkomen. En vinden wij, hoe grappig de mop ook was, het toch ook niet gepast. Hetzelfde geldt natuurlijk voor die mevrouw die voor Zwarte Piet werd aangezien. Een prachtige vrouw was ze. Maar misschien toch gekwetst, wij weten niet wat er in haar verleden of heden speelt, waardoor het kwetsend kan zijn. Denk maar aan de discussie rondom deze kindervriend die elk jaar weer eerder in het jaar start.

Wij hopen onze kinderen mee te kunnen geven dat iedereen mooi is, maar ook dat ze eerlijk en open naar de wereld kunnen blijven kijken, zonder mensen te kwetsen. Maar ook dat zij later zich niet gekwetst voelen als iemand naar hen wijst vanwege grote of juist kleine borsten, of wat dan ook.

Heb jij ook wel eens zo’n situatie meegemaakt?

MetMirjam
Door

MetMirjam

op 09 Aug 2016

Nee, gelukkig nog niet in die zin. Fiene heeft wel vaak over mannen of vrouwen gezegd 'ook een papa' en 'ook een mama' en dan zei ik 'nee liefje, dat is gewoon een meneer / mevrouw'.. Ik verbaas me erover hoeveel mensen mij 'gepikeerd' aankeken als dit gebeurde.. Ik kan me voorstellen dat het niet leuk is om als een papa of mama aangewezen te worden als je dat bijvoorbeeld graag wil zijn en het lukt / kan niet, maar kom op - het werd gezegd door een kind van nog geen 2!

Mrs Curly
Door

Mrs Curly

op 09 Aug 2016

Hahaha! Dat van die zwarte piet! :D Ach, het blijven kinderen, he, en ik denk dat de mensen in kwestie dat ook wel inzien. Wat zoonlief hier soms durft doen is heel luidop 'MAMA, DAT ZIJN TOCH ECHT GEEN SCHONE SCHOENEN, HE, DIE DIE MEVROUW AANHEEFT?!', terwijl het mens in kwestie op 1 meter van ons staat. Zo van die opmerkingen... Tact is nog niet zijn sterkste punt :D

Marijke
Door

Marijke

op 10 Aug 2016

Haha ze zijn nog zo eerlijk ?

Nicole Orriëns
Door

Nicole Orriëns

op 10 Aug 2016

Mijn zus vertelde dat haar dochter een keer een mevrouw in een Djellaba tegenkwam en dat haar dochter toen zei: 'Oeoeoeh' omdat ze dacht dat die mevrouw een spook nadeed....

Marijke
Door

Marijke

op 10 Aug 2016

Hahaha daar moet ik ook wel om lachen. Vind het wel een logische associatie van een kind.

Falderie
Door

Falderie

op 10 Aug 2016

Ik vind het best grappig. Behalve voor de dikke dame is het voor die mensen zelf ook niet zo erg lijkt me. Het wordt door een kindje gezegd... Maar ik kan me voorstellen dat het het moment zelf voor jou niet zo leuk is.

Marijke
Door

Marijke

op 10 Aug 2016

Ja achteraf kan ik er ook hard om lachen. Maar in het kader van de discussie rondom Zwarte Piet durf ik niet meer te zeggen of mevrouw het leuk vond. Hoewel ik het als een compliment zou opvatten

Terugblik vakantie 2016 – Mama's met thee
Door

Terugblik vakantie 2016 – Mama's met thee

op 02 Sep 2016

[…] werd zeer veel gelezen, maar de Do’s en don’ts waren ook populair. Een echte hit was Zwarte Piet in de zomer en nog meer dingen waar je eigenlijk echt niet om kan lachen. En de tranen van T (en zijn moeder) […]

Reactie plaatsen