01 maart 2017 
2 min. leestijd

Hoera, ik ga naar groep 1

Hoera, ik ga naar school! Groep 1 zegt T nog helemaal niets. De kleuterklas is een meer bekend begrip. Toch hebben we het al sinds 1985 over groep 1 tot en met 8. Toen werd de basisschool ingevoerd. Daarvoor had je de lagere school en de kleuterschool. In de volksmond, spreken we nog steeds vaak over de kleuterklas en kleuters.

Maar goed, we starten dus in groep 1. En daar gaat ook dit boek over. Daan gaat naar groep 1.

Waar gaat het boek over

T wordt al blij als ik dit boek te voorschijn haal. Inmiddels is hij ook dol op de korte vaak in rijm geschreven teksten van Marianne Busser en Ron Schröder. En nu hij zelf 4 is, en naar school mag, is het helemaal een leuk boek. Want wat herkent hij veel in dit boek.hoera ik ga naar groep 1

Net als Daan vond T het de eerste keer naar school, ook al was dat een ochtendje wennen, heel spannend. Zo spannend dat slapen niet zo lekker ging als normaal. Ook al had hij er al weken zin in, nu kwam het wel erg dichtbij. En dan in de kring met al die vreemde kinderen. Zij weten allemaal hoe het gaat op school, zij hebben iets te vertellen in de kring.
Het boek is geschreven in de bekende rijmvorm. Korte alineas van 4 regels op rijm. Het leest lekker voor en het luistert fijn. Zo nemen de schrijvers ons vlot mee door de eerste ochtend in de klas.
En ook nog als Daan uit school komt, en hij zijn eerste belevenissen deelt met zijn kleine zusje en later thuis met oma aan de telefoon.
Aan het einde van het boek ligt Daan weer in zijn bed. Deze avond met een grote lach op zijn gezicht. Het was zo leuk op school en morgen mag hij weer!

Wat vonden wij van het boek

Het zal geen verrassing zijn, dat wij dit boek in een adem uit willen lezen. De vlotte teksten, maar ook de herkenbaarheid van een dagje op school en het vertellen over school, maken dat dit boek ook weer een groot succes is.
Wij hebben dit boek regelmatig samen gelezen voor T naar school ging. Hij leefde zelf ook echt naar school toe, en ook naar het wennen op school. Zijn eerste dag verliep ook ongeveer zoals in het boek. Van het moeilijkere slapen vooraf tot aan het bellen met oma en papa (op kantoor) om te vertellen hoe leuk het was op school.

hoera ik ga naar groep 1De komende tijd zullen we dit boek dan ook nog vaker uit de kast halen. Zeker op dagen dat hij moe is, geen energie meer heeft om te vertellen over school. Het boek is dan direct een goede stap om samen nog eens te kletsen over de leuke, wellicht minder leuke dingen op school. Want ook die komen in het boek voor. Een jongetje dat in zijn broek plast, een omgevallen beker en een kind dat uit het klimrek valt.
Een aanwinst voor de boekenkast, of om in elk geval een keer te halen uit de bibliotheek. Of misschien een leuk cadeau voor een bijna 4 jarige.

Aantal sterren: ✩✩✩✩✩ [5/5]
Titel: Hoera, ik ga naar groep 1
Auteur: Marianne Busser en Ron Schröder
Uitgeverij: Moon
Prijs: € 12,95
Aantal pagina’s:40
ISBN: 978 904 433 38 00

Reactie plaatsen