07 oktober 2015 
in Boeken
2 min. leestijd

Herfstboeken

In de zomer zit mama wel met een boek in de tuin, maar spelen de kinderen het liefst met water, zand of ander buitenspeelgoed. En ach bewegen is net zo belangrijk, dus dat voorlezen doen we wel voor het slapen gaan.

Nu de herfst het weer rechtvaardigt om met een boek, een pot thee en wat lekkers op de bank te kruipen, wordt ook het voorlezen geïntensiveerd hier in huis. Terwijl de regen tegen de ramen slaat, kruipen wij lekker op de bank met een boek. En natuurlijk is de Kinderboekenweek die vandaag start ook nog eens een extra excuus om wat vaker een boek te pakken.

Voorlezen

Naast de boeken die zelf gelezen worden door T hebben we ook speciale voorleesboeken staan. A kan tijdens het lezen van deze boeken er nog steeds gezellig bij kruipen, want voorlezen is nog heel lang leuk. En blijft natuurlijk ook heel goed voor de taalontwikkeling. Het is inmiddels wel bekend dat je woordenschat door lezen vergroot wordt. Maar (voor)lezen is natuurlijk ook goed voor de fantasie, zeker boeken zonder al te veel plaatjes. Bedenk zelf maar eens hoe de hoofdpersoon eruit ziet. Dat is weer eens wat anders dan een volgende aflevering van de Teletubbies of het Zandkasteel (hoewel dat door zowel mama als de kinderen ook zeker gewaardeerd wordt op zijn tijd).

Herfstboeken

Speciaal voor de herfst zochten we onze favoriete herfstboeken uit onze eigen collectie en uit de bibliotheek bij elkaar. Want in de herfst lezen over de herfst is namelijk nog veel leuker dan gewoon een boek. Dus als je nog op zoek bent naar boeken over de herfst…. Leuk om te doen na de Kinderboekenweek tevoorschijn te halen in de herfstvakantie.

De zomer is voorbij de herfst gaat nu beginnen

Het vrolijke herfstvoorleesboekEen quote uit: Het vrolijke herfstvoorleesboek van Marianne Brusser en Ron Schröder.
Marianne Brusser en Ron Schröder zijn hier in huis erg geliefd. A kreeg dit boek ooit in de herfst en nu lezen we het met T. A leest het nu zelf. Heerlijk op rijm geschreven langere en kortere verhalen over de herfst.

Naast bovenstaande boek selecteerden we ook:

Herfst met Jip en Janneke.
Voor A leuk om zelf te gaan lezen, of om voor te lezen aan beide kinderen. Zelf hebben we het grote boek van Jip en Janneke, maar dit is wel lekker makkelijk, alle verhaaltjes over de herfst bij elkaar.

Dikkie Dik Herfstpret
T vindt de verhalen van Dikkie Dik leuk. En net als bij het Jip en Janneke boek geldt voor dit boek, het is makkelijk alle verhalen over de herfst bij elkaar te hebben in 1 boek.

Het is herfst
Kijk en zoekboeken doen het hier altijd erg goed, nu voornamelijk nog bij A. Ze kan zich er uren mee vermaken. Dus zeker niet overslaan dit boek.
Herfstboeken

Hoera, het is herfst
In dit boek beleven Roos en Mika van alles rondom de herfst. Voor T is het nog net iets te moeilijk, de indicatie is voor kinderen vanaf 3 jaar. Maar volgend jaar pakken we deze er zeker nog eens bij.

Karel in de herfst
T is dol op de boeken van Karel. Karel ontdekt de herfst in de tuin en in het bos. Net als T ziet hij kastanjes en paddestoelen en vallende blaadjes. Het boek sluit daarom perfect aan op de belevingswereld van de peuter.

Bobbi in de herfst
Bobbi is ook nog steeds een van de favorieten van T. Heerlijk voorleesmomentje is dat altijd. Beer Bobbi spreekt peuters ook altijd aan. Zo ook in de herfst natuurlijk.

Wat is jullie favoriete herfstboek?

Nathalie
Door

Nathalie

op 07 Oct 2015

Vince vindt momenteel alle boekjes waar plaatjes instaan en geluid uitkomt top!

Marijke
Door

Marijke

op 07 Oct 2015

Dat snap ik, die zijn ook allemaal echt leuk!

marjons
Door

marjons

op 08 Oct 2015

De bobbi boekjes zijn erg favoriet bij ons, alleen hebben we helaas geen bobbi in de herfst. We hebben gisteren wel herfstboekjes in de bieb gehaald, maar ik weet even geen titels ;)

Marijke
Door

Marijke

op 08 Oct 2015

Leuk! Er zijn er vast ook nog veel meer. Wij gaan zaterdag ook weer even nieuwe zoeken

Reactie plaatsen