27 januari 2016 
2 min. leestijd

Bedritueel

Lange tijd geleden schreef ik al eens over ons ochtendritueel. Wij hebben altijd net tijd genoeg om op tijd op school te komen. In boos op mezelf schreef ik van de week vervolgens dat het ook vooral een kwestie is van planning. En laat ik daar nu ’s ochtends niet zo goed in zijn. Vooral dat eerder opstaan niet. Maar alles valt of staat met een strakke planning. Maar hoe gaat dat dan ’s avonds? ’s Avonds is er zeker wel een vast ritueel. Het geeft de kinderen ook gewoon een beetje houvast in het afscheid nemen van de dag en lekker te gaan slapen.

Na het eten

Waar de ochtend minutieus gepland is, is dat in de avond niet het geval. Het wisselt nog wel eens hoe laat we eten. Altijd ergens tussen 5 en 6 is de planning, maar soms zijn we ietsjes later. Het hangt ook af van de activiteiten in de middag, en in de avond. Na het eten en het aanzetten van de afwasmachine is er dus nog wat meer of nog wat minder tijd over. Afhankelijk van het tijdsstip gaat de tv aan voor het jeugdjournaal of maakt A huiswerk. Woordjes leren voor het dictee, of een toets van aardrijkskunde of geschiedenis. T kan nog even op de IPad wat kijken of lekker nog even spelen.

Bedtijd

Dan is het bedtijd voor T. Met wat moeite beslist hij altijd dat mama degene is die hem naar bed mag brengen. Hij krijgt tegenwoordig de keuze mama of papa, want op naar bed zegt hij standaard nee. Bovengekomen trekken we eerst een pyjama aan, en indien nodig natuurlijk een schone luier.
Na het omkleden is het tijd voor het tandenpoetsen. Eerst door mama, en daarna nog even zelf. Hoewel hij dat het liefst andersom ziet. Dan doen we de gordijnen dicht, pakken we blauwe beer uit bed en kiezen een boek.

Voorlezen

Nog even samen op het grote bed. Met een boekje van de bibliotheek. Voor het slapen gaan lezen we altijd de boekjes van de bibliotheek. Zo heeft ook mama afwisseling bij het voorlezen en overdag putten we dan uit de eigen voorraad en komen regelmatig de favoriete boeken voorbij. Dus de afwisseling van boeken is soms wel even fijn.

Slaaplekker allemaal

Na het lezen ruimen we het boekje op, en rennen we naar de trap. Bovenaan de trap hebben we een hekje langs de trap. Daar roepen we vervolgens A en daarna papa naartoe. Daar krijgt iedereen nog een kus en gaan we lekker naar bed. Meestal is hij dan binnen een paar tellen al vertrokken naar dromenland.Bedritueel

Later naar bed

A is al flink wat jaren ouder en heeft inmiddels van bovenstaand ritueel afscheid genomen. Hoe dat is gegaan weet ik niet eens meer, maar het is vast na de geboorte van T geweest. Daarvoor sliep zij op die kamer namelijk.
Nu vertrekt ze na wat lichte dwang rond kwart voor 8 naar boven. Omkleden, toilet en tandenpoetsen. Daarna komt ze naar beneden voor een kus. Voor papa dan hè, want ook hier geldt, mama moet mee naar boven.
Boven helpt mama met het dicht doen van het gordijn en wordt ze nog even ingestopt. Het is dan inmiddels 8 uur. Ze mag dan nog even lezen tot kwart over 8. Het liefst wordt zij ook nog voorgelezen, maar ze luistert al vaak mee met het voorlezen van T. En nog belangrijker; ze moet zelf de meters maken in het lezen. Dus dat kwartier heeft ze echt nog wel nodig. Na dit kwartier doet ze zelf het licht uit en hopen we dat ze snel slaapt en niet met een van de 15 smoezen weer haar bed uit komt.

Hebben jullie ook een vast avondritueel?

DreamerKirsten
Door

DreamerKirsten

op 27 Jan 2016

Leuk om te lezen! Ik ben echt voorstander van zowel ochtend- als avondritueel, al is dat bij ons nu nog niet aan de orde.. Daarvoor is Lenne nog te klein..

Marijke
Door

Marijke

op 27 Jan 2016

Komt vanzelf. En ik vind het avondritueel ook altijd zo gezellig. Nog even lekker tijd met elkaar, een op een.

Voorlees tag – Mama's met thee
Door

Voorlees tag – Mama's met thee

op 07 Feb 2016

[…] het slapen gaan. Dat is echt het belangrijkste voorleesmoment hier in huis en onderdeel van het bedritueel. Overdag wisselt het sterk. Soms lezen we heel veel samen en soms dagen niet. Dan zijn we druk met […]

Jan en Noortje – Mama's met thee
Door

Jan en Noortje – Mama's met thee

op 04 Apr 2016

[…] beetje lastig deze week. Wij zijn zeker nog niet gewend aan de zomertijd. Daarom is juist nu ons avondritueel weer even heel belangrijk. T is nu lastig naar bed te krijgen, maar het avondritueel helpt hem. […]

Het avondritueel met kinderen is dat nog steeds een ding?
Reactie plaatsen