18 februari 2015 
2 min. leestijd

Naar bed, naar bed, maar hoe laat?

Toen A nog een baby was, was het makkelijk. A is moe dus naar bed, wakker, uit bed en zo ging dat allemaal vanzelf. Maar kleine baby’s worden groot en dat vraagt om bedtijden.

Bedtijdritueel

Door de week is het eigenlijk heel duidelijk. Half 8 naar boven, omkleden en tandenpoetsen. Gemiddeld is A daar zo’n 15 minuten mee zoet. In 5 minuten is ze echt klaar als het snel moet, maar ze weet dit te rekken tot een kwartier. Spontaan kamer opruimen, of nog even dit of dat gedaan. Naar bedVolgens mij denkt ze door nog van alles te doen dat ze dan later naar bed gaat, maar helaas…..
Om kwart voor 8 geeft ze dan meestal papa een kus en mag mama mee naar boven. Samen nog even lezen. Om de beurt een zin, uit een boek van de bieb of een ander boek. Gezellig qualitytime en goed voor de leesminuten. Tot kwart over 8 zelf nog even lezen en dan lekker slapen. Volgens mij een mooie bedtijd voor een meisje van 7.

Keurig volgens de regels elke dag hetzelfde ritueel. En doordat we drie kwartier aanhouden voor het complete ritueel kunnen we soms ergens wat vertraging op lopen en dat elders inhalen waardoor ze altijd op tijd gaat slapen. Zelf is ze over het algemeen ook wel tevreden over haar bedtijd. Vroeger naar bed krijgen we er echt niet in. Mevrouw is een avondmens en met dit rustige ritueel kunnen we het inslapen redelijk goed managen.

In het weekend

Behalve in het weekend. Dat begon een jaar of 2,5 geleden. Op school of op de naschoolse opvang had ze al veel gehoord over “The Voice van Holland”. Geen idee waarom kleuters het over “The Voice van Holland” hadden. Maar vermoedelijk had dat toch ook wel iets te maken met het project van de school: muziek. Met tijdens de afsluitende Kijkavond een schooleditie van “The Voice” door groep 8.
Vooruit, de finale mocht ze kijken. Met glimmende ogen van spanning en trots zat ze op de bank. Het einde heeft ze niet gehaald, ze lag te slapen op de bank…..

Op een of andere manier was dat het startsein van lange vrijdag- of zaterdagavonden. The Voice, The Voice Kids, Every body dance now, X-factor en welke nog meer… De ene show na de andere en ze vindt ze allemaal prachtig om naar te kijken.
Eerst nog een deel van de show, daarna een deel van de show op de bank en dan bij ons in bed in slaap vallen tijdens de tweede helft.
Tegenwoordig zit mevrouw de show zonder problemen uit op de bank.

Keuzestress

Tot afgelopen weekend. Every body dance now is nog niet afgelopen, maar The Voice kids startte zaterdag al. En ze mocht ze niet beiden kijken. Echt papa en mama vinden 1 dag laat naar bed meer dan genoeg!

Een duivels dilemma voor mevrouw. Ze kon zo slecht kiezen welk programma leuker was. De zaterdagavond won de strijd, dus haar leukste avond van de week verplaatst zich nu een dag.

Gelukkig kan mevrouw prima tegen laat naar bed gaan. En omdat ze de overige dagen keurig op tijd in bed ligt, en natuurlijk ook in de ochtend al wat uitslaapt werkt dit voor haar (en ons) heel goed.

Mogen jullie kinderen ook regelmatig later naar bed?

henrike74
Door

henrike74

op 18 Feb 2015

Leuk! Dunya gaat eigenlijk altijd rond dezelfde tijd naar bed. The Voice Kids kijkt ze de volgende dag in de herhaling of ik neem het op zodat ze overdag kan kijken. Maar opblijven tot het einde, dat vind ik te laat voor haar. Ze houdt het waarschijnlijk wel vol, maar de volgende dag luistert ze voor geen meter. Dat vind ik dan weer niet fijn.

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 18 Feb 2015

Het scheelt zeker dat die van mij de volgende dag gewoon haar normale zelf is (nou ja meestal dan), anders had ik het ook nooit gedaan.

Kimberley
Door

Kimberley

op 18 Feb 2015

O jee, begint het zo vroeg al? Haha. Hier is het elke dag half zeven naar boven, zeven uur slapen. Maar goed, ik heb er één van bijna 6 en één van vier, dat scheelt. En in het weekend slaapt er één bij opa en oma en de ander hier, dan mogen ze allebei een uurtje opblijven.

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 18 Feb 2015

Heb jij geluk met vroege slapers! Toen ze vier was begon het bij mijn avondmensje al.... Toch lekker hoor als ze nog vroeg op bed liggen. Geniet er maar van!

Reactie plaatsen