24 december 2014 
2 min. leestijd

Kerstmis in de kerstmis

Als ik nu aan kerst denk, dan zie ik uren gezelligheid, cadeaus en veel eten voor me. Met familie of vrienden, allemaal mooi aangekleed, kerstbrunches, of diners die uren duren, waar uren voor in de keuken is gestaan met de meest fantastische gerechten.
Natuurlijk daarvoor of erna ook allemaal lekkere dingen op tafel, een spelletje erbij, of gewoon uren praten en lachen. Onder de kerstboom ligt een enorme stapel cadeaus in mooie verpakkingen. De een nog groter dan het andere, of juist hele kleine maar dan hele dure pakjes. En die kerstboom is versierd, dit jaar in het goud met rood, want de ballen van vorig jaar waren zilver, en dat stond toch niet helemaal zo chic als gewild.
Helaas ligt er dit jaar geen sneeuw. Jammer want dat zou het romantische plaatje van kerst helemaal afmaken.

Toch is dit niet hoe ik me kerst herinner, maar wel hoe kerst gegroeid is in de loop der jaren. Of dit feitelijk ook zo is weet ik niet, ik kan alleen mijn eigen beeld en mijn eigen ideeën hier weergeven. Natuurlijk aten wij ook lekker vroeger thuis, met een speciaal kerstmenu, met het mooie servies op tafel. Ook ’s middags een lekker kerstkransje en was het in huis warm en gezellig. KerststalMaar toch draaide voor mijn gevoel kerst om de geboorte van Jezus, dat kleine kindje in de stal in Bethlehem. Heel veel is er vast niet veranderd in die paar jaar tijd, maar het zegt ook veel over mijn ontwikkeling van kind naar mama. En welke waarden wil ik meegeven aan mijn eigen kinderen. Daar ben ik wel bewust mee bezig. Daarom gaan wij op kerstavond ook naar de kerk. Eerst ging ik altijd alleen naar de nachtmis. Nu gaat A mee. Niet naar de nachtmis…. dat is nog te laat.

Ik ben van oorsprong katholiek. Ik doe er niet heel veel meer aan, maar met kerst kom ik dus wel nog altijd in de katholieke kerk. Kerstmis, in de kerstmisDe kerk is mooi versierd en lekker warm. Ja lekker warm, dat valt me altijd op. Heel vroeger, toen ik zong op het kinderkoor, was de kerk tijdens repetities namelijk altijd koud. En voor de kerstdienst stonden de verwarmingen altijd op tijd aan, en was het lekker warm. Mooie grote bomen en een hele grote kerststal. Ook de sterren op de muur van de kerk vond ik als kind ook prachtig. En dan ook nog dat iedereen met ons koor meezong. Die kerk die dan uit zijn voegen barstte zo vol was het.
Terug naar vandaag. 24 december. Ik wil mijn kinderen ook meegeven dat het met kerst ook draait om het kindje Jezus dat toentertijd is geboren. En hoe kan dat nu beter dan in de kerk te gaan zitten. Dezelfde kerk als waar ik vroeger al kwam.
Voor de allerkleinsten hebben ze een speciale kinderdienst einde van de middag. Ze vertellen het kerstverhaal en alle kinderen die durven mogen voorin de kerk komen zitten en meedoen. Heel leuk. Met A heb ik dat ook een aantal jaren gedaan.
Nu wil ze naar de echte kerkdienst. Naast deze dienst zijn er ook 3 echte diensten op kerstavond. Om 19.0 uur ga ik met A, de dienst met het kinderkoor. Ik ga eens kijken hoe ik dit met mijn eigen herinneringen kan rijmen en zien hoe A haar eigen herinneringen gaat vormen. En dan ga ik zelf nog naar de dienst van 23.00 uur. De “echte” nachtmis. Want zonder kerk, geen goede kerst….. voor mij.

Gaan jullie wel eens naar de kerk met kerst?

 

Linda
Door

Linda

op 24 Dec 2014

Leuk dat jullie vanavond ook naar de kerk gaan. Hoort er hier in huis echt bij. Vroeger ook de nachtviering en nu de gezinsviering.

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 24 Dec 2014

Ik las het vannacht nog op je blog. Al besloten in welke kerk? Zonder voelt kerst niet compleet., vind ik

Linda
Door

Linda

op 24 Dec 2014

Ja, we gaan met oma en opa mee. Manlief weet niet zeker of hij het gaat halen ook al is hij op tijd vrij in verband met file en overwerken.

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 24 Dec 2014

Ik hoop het wel voor hem. En veel plezier!

Linda
Door

Linda

op 24 Dec 2014

Leuk dat jullie vanavond ook naar de kerk gaan. Hoort er hier in huis echt bij. Vroeger ook de nachtviering en nu de gezinsviering.

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 24 Dec 2014

Ik las het vannacht nog op je blog. Al besloten in welke kerk? Zonder voelt kerst niet compleet., vind ik

Linda
Door

Linda

op 24 Dec 2014

Ja, we gaan met oma en opa mee. Manlief weet niet zeker of hij het gaat halen ook al is hij op tijd vrij in verband met file en overwerken.

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 24 Dec 2014

Ik hoop het wel voor hem. En veel plezier!

Jenn
Door

Jenn

op 24 Dec 2014

Ik ben wel gelovig, maar ik weet nog niet of ik naar een nachtdienst ga. In mijn eigen kerk is er geen, dus zou ik op zoek moeten naar een andere plek...

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 24 Dec 2014

En dat is toch altijd anders, een andere kerk. Toch misschien een drempel om binnen te stappen

Jenn
Door

Jenn

op 24 Dec 2014

Ja precies, ik ken er ook niemand enzo...

Jenn
Door

Jenn

op 24 Dec 2014

Ik ben wel gelovig, maar ik weet nog niet of ik naar een nachtdienst ga. In mijn eigen kerk is er geen, dus zou ik op zoek moeten naar een andere plek...

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 24 Dec 2014

En dat is toch altijd anders, een andere kerk. Toch misschien een drempel om binnen te stappen

Jenn
Door

Jenn

op 24 Dec 2014

Ja precies, ik ken er ook niemand enzo...

Thomas Pannenkoek
Door

Thomas Pannenkoek

op 24 Dec 2014

Lang geleden dat ik nog eens naar een middernachtsmis ben geweest. Vrolijk kerstfeest !

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 24 Dec 2014

Vandaag weer beginnen?

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 24 Dec 2014

O en ook een vrolijk kerstfeest

Thomas Pannenkoek
Door

Thomas Pannenkoek

op 24 Dec 2014

Lang geleden dat ik nog eens naar een middernachtsmis ben geweest. Vrolijk kerstfeest !

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 24 Dec 2014

Vandaag weer beginnen?

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 24 Dec 2014

O en ook een vrolijk kerstfeest

sylvia van zaanen
Door

sylvia van zaanen

op 25 Dec 2014

Altijd mooi die nachtmis en omdat ik zelf zing ben ik er elk jaar weer bij. Meestal is mijn dochter er ook en een enkele keer komt mijn man ook als verrassing voor mij.Dit jaar was alleen mijn dochter er en die heeft twee diensten achter elkaar in de kerk gezeten omdat haar vrienden in Rejoice zingen.

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 25 Dec 2014

Het was ook echt mooi weer gisteren! Ik had ook twee diensten. Maar dan de vroege met A

sylvia van zaanen
Door

sylvia van zaanen

op 25 Dec 2014

Altijd mooi die nachtmis en omdat ik zelf zing ben ik er elk jaar weer bij. Meestal is mijn dochter er ook en een enkele keer komt mijn man ook als verrassing voor mij.Dit jaar was alleen mijn dochter er en die heeft twee diensten achter elkaar in de kerk gezeten omdat haar vrienden in Rejoice zingen.

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 25 Dec 2014

Het was ook echt mooi weer gisteren! Ik had ook twee diensten. Maar dan de vroege met A

Reactie plaatsen