06 oktober 2014 
in Tags
4 min. leestijd

Gewoon Nederland (Just Dutch) tag

Bij Mamaliefde, een ontzettend leuke blog die ik altijd lees, kwam ik de Gewoon Nederland tag (Just Dutch) tegen. Als ik goed heb doorgesnuffeld is de bedenker van deze tag Gewoon Marieke, dus alle lof naar haar voor deze leuke tag.

Ik ben een echte Nederlander en ook al klaag ik wel eens over dit land, en fantaseren we wel eens over verhuizen naar een heerlijk warm en tropisch land, er gaat toch niets boven Nederland. Met name de seizoenen zou ik niet willen missen.
Ik vond dit dus een leuke tag om over te nemen.

1. Één of meer koekjes bij de thee?
Ehh meer, want 1 is altijd te weinig. Tenzij het van die hele grote gevulde koeken/ mergpijpen of iets dergelijks zijn.
Visite krijgt overigens, typisch Nederlands, ook altijd netjes een koekje bij de thee. Koekjes bij de thee zijn volgens mij echt Nederlands. Ik hoorde op mijn werk altijd verhalen van de mensen uit andere culturen over koken voor verjaardagen en uren voorbereidingen treffen in de keuken. In Nederland krijg je gewoon een koek, of een stukje taart en meestal word je rond etenstijd de deur uit gekeken. Eigenlijk zijn we dus helemaal niet zo gastvrij.

2. Wat is je favoriete stamppot?
Oké, ja dit is typisch Nederlands, maar op dit stukje ben ik niet zo dol. Makkelijke keuze dus. Stamppot rauwe andijvie is de enige die ik wel echt lekker vind. Hutspot en zuurkool eet ik omdat ik het voor de rest van het gezin wel op tafel zet.
Andere stamppotten moeten ze ergens anders halen. Die komen er bij mij niet in.

3. Welke Nederlandse feestdag vind jij de leukste?
Met stip op 1: Koninginnedag, ehh Koningsdag. Gezellig allerlei activiteiten en vermaak. En iedereen in het oranje, zo gezellig!
Ik heb zelfs oranje outfits in de kast hangen. Op de foto zie je mijn vestje voor de dagen dat het niet warm genoeg is om in de “Bavariadress” te lopen.
Gewoon-Nederlands

4. Wat is volgens jou het leukste plekje in Nederland?
Het leukste plekje bestaat niet. Het zijn er zeker meer. De ene keer kan ik echt genieten van onze stranden, op mooie maar juist ook op ruige dagen. Andere momenten vind ik de polders met uitgestrekte grasvelden met koeien of schapen, of akkers met graan prachtig. Maar ook hartje Amsterdam met zijn rijke historie vind ik op zijn tijd mooi.
Maar als ik echt moet kiezen, dan de Waddeneilanden. Die vind ik heel bijzonder.

5. Wat is jouw favoriete accent en doe een stukje na.
Ik kom uit de buurt van Haarlem en daar spreken ze volgens mij gewoon keurig ABN. Geen accent dus. Spreek ook keurig Nederlands, accenten zijn aan mij dus niet besteed. Jammer voor jullie lezers, geen filmpje waarin ik mijzelf voor gek zet.

6. Welk woord is voor jou typisch Nederlands?
Gezellig!
In Nederland is alles gezellig, of moet het gezellig zijn. Je kunt dit woord niet makkelijk vertalen, alleen omschrijven.

7. Welk typisch Nederlands gebruik vind jij het leukst?
Beschuit met muisjes. Ik hou van beschuit met muisjes. Dan niet zozeer van het beschuit maar met name de muisjes. Na de geboorte van T heb ik veel koekjes met muisjes gemaakt. Voor de meeste mensen en zeker de kinderen beter te behappen.
Biscuitje, laagje chocoladeglazuur en muisjes. Stond zo gezellig. En stiekem lekkerder ;)

Het eten van beschuit met muisjes bij de geboorte van een kindje is een oude traditie. Vroeger aten alleen rijke mensen beschuit met muisjes, arme mensen aten witbrood met suiker om een geboorte te vieren. Waarom muisjes? De muisjes zijn symbool voor vruchtbaarheid. Muisjes zijn gemaakt van anijszaadjes. Deze schijnen ook nog eens goed te zijn voor de borstvoeding. Snap ik dan 19 maanden later eindelijk waarom die borstvoeding zo snel zo goed ging?

8. Welk Nederlands gezegde is jouw favoriete gezegde?
Dit vind ik echt een hele lastige vraag. Er zijn zo heel veel gezegdes, en geen een die ik er bedenk vind ik dan echt Nederlands. Dus ik ben eens op onderzoek uitgegaan. Op Wikipedia staat een hele lijst. En na zeker een uur hier door heen te hebben gebladerd heb ik de volgende gekozen.
In de aap gelogeerd zijn.
In een vervelende positie beland zijn.
Café In’t Aepjen, Zeedijk 1, Amsterdam (een van de twee nog bestaande laatmiddeleeuwse houten huizen in de stad) was vroeger een logement, waarvan de eigenaar apen hield, die ongedierte aantrokken. Ook werden rond de gouden eeuw veel mensen aangetrokken door ronselaars van de VOC (Verenigd Oost Indisch compagnie) in café In’t Aepjen. De ronselaars lieten het alcoholisch vocht flink stromen om ervoor te zorgen dat hun slachtoffers hun handtekening zetten onder een contract. De volgende morgen werd het duidelijk dat ze geronseld waren en er geen weg meer terug was. Ook: De aap is een zeil, soms moeten gasten aan boord er genoegen mee nemen als beddengoed.
Mooi stukje geschiedenis zit er in dit gezegde.

9. Wat is je favoriete winkel van Nederlandse bodem?
V&D. Heerlijk met de roltrappen omhoog en omlaag. Elke verdieping weer een nieuwe verrassing aan spullen. Vooral de V&D in de oudere panden. Echt een stukje nostalgie in een mooi pand. Bijvoorbeeld de V&D in Haarlem.

10. Wie vind jij de leukste BN’er?
Koningin Maxima. Aangezien ik er geen een persoonlijk ken, en ze dus lastig kan vergelijken. Ik houd me dus gewoon niet zo bezig met BN’ers. Maar onze koningin vind ik in elk geval een hele mooie stijlvolle vrouw.

11. Wat vind jij het mooiste en/of leukste Nederlandstalige liedje?
Dochters van Marco Borsato. Dit nummer raakte me de eerste keer direct. A was ook nog niet zo heel oud volgens mij toen dit nummer uitkwam.

12. Haring? Ja of nee?
Ja zeker. Heerlijk een verse zoute haring. Mmm of een zure vind ik ook lekker.

Wat zijn jullie typische Nederlandse gebruiken?

Minous Willemsen
Door

Minous Willemsen

op 06 Oct 2014

Leuk om te lezen! Ook wel leuk om er zelf eens bij stil te staan.....

Minous Willemsen
Door

Minous Willemsen

op 06 Oct 2014

Leuk om te lezen! Ook wel leuk om er zelf eens bij stil te staan.....

Marieke
Door

Marieke

op 06 Oct 2014

Wat leuk dat je de tag hebt ingevuld en wat lief dat je even naar mij vermeld. Leuke antwoorden ook!

Marieke
Door

Marieke

op 06 Oct 2014

Wat leuk dat je de tag hebt ingevuld en wat lief dat je even naar mij vermeld. Leuke antwoorden ook!

De Gewoon Nederlands Tag gaat heel het land door! | Gewoon Marieke
Door

De Gewoon Nederlands Tag gaat heel het land door! | Gewoon Marieke

op 06 Oct 2014

[…] Marijke van MMopvrijdag […]

De Gewoon Nederlands Tag gaat heel het land door! | Gewoon Marieke
Door

De Gewoon Nederlands Tag gaat heel het land door! | Gewoon Marieke

op 06 Oct 2014

[…] Marijke van MMopvrijdag […]

Linda
Door

Linda

op 06 Oct 2014

Wat lief dat je me altijd leest, zo leuk om te horen. Daar doe je het voor ;-) Ik kom ook graag bij jou lezen!

Linda
Door

Linda

op 06 Oct 2014

Wat lief dat je me altijd leest, zo leuk om te horen. Daar doe je het voor ;-) Ik kom ook graag bij jou lezen!

Moederlief
Door

Moederlief

op 04 Nov 2014

Leuke tag en ik ben verliefd op je K-dag's vest!!

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 04 Nov 2014

Wat lief. Jammer dat ze niet meer te koop zijn dan.

Moederlief
Door

Moederlief

op 04 Nov 2014

Leuke tag en ik ben verliefd op je K-dag's vest!!

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 04 Nov 2014

Wat lief. Jammer dat ze niet meer te koop zijn dan.

Mommy scenario’s | MMopvrijdag
Door

Mommy scenario’s | MMopvrijdag

op 25 Nov 2014

[…] dacht, het is wel weer een keer tijd voor een tag. Na de herfsttag en de Gewoon Nederlandstag en vergeet de Sinterklaas tag niet, had ik enige tijd geleden ook deze tag op verschillende […]

Mommy scenario’s | MMopvrijdag
Door

Mommy scenario’s | MMopvrijdag

op 25 Nov 2014

[…] dacht, het is wel weer een keer tijd voor een tag. Na de herfsttag en de Gewoon Nederlandstag en vergeet de Sinterklaas tag niet, had ik enige tijd geleden ook deze tag op verschillende […]

Gewoon nederlands – Mama's met thee
Door

Gewoon nederlands – Mama's met thee

op 13 Mar 2016

[…] Marijke vulde hem eerder al eens in, maar doen we gewoon nog een keer. Denkt ze er nog hetzelfde over? Check de antwoorden uit 2014 hier. […]

Gewoon nederlands – Mama's met thee
Door

Gewoon nederlands – Mama's met thee

op 13 Mar 2016

[…] Marijke vulde hem eerder al eens in, maar doen we gewoon nog een keer. Denkt ze er nog hetzelfde over? Check de antwoorden uit 2014 hier. […]

Reactie plaatsen