Tags
Marijke Mulder- de Leur
Tags
05/08/2016
2 min
8

Oma tag

05/08/2016
2 min
8

Al heel lang geleden schreef Linda deze Oma-tag. Een heel leuk idee, dus voor 1 keer vullen we niet zelf een tag in, maar vroegen we onze moeder dit voor ons te doen. We vroegen haar naar het verleden en ook naar het heden. Naar haarzelf, naar ons en naar de kleinkinderen.

Toen je nog een meisje was

Wat is je favoriete jeugdherinnering?
Met zijn allen om de tafel bonen doppen om te wecken want er was nog geen diepvries. Er werd dan volop gezongen,we kregen zelf gemaakte limonade en ijs. De buurtkinderen vonden het daarom ook zo leuk om te mogen “helpen”. Wij vonden het natuurlijk niet altijd leuk, maar het werd leuk gemaakt en als mijn moeder dan de hete keuken in ging om te wecken, gingen wij een dagje uit naar een zwembad of het strand.

Hoe moest jij omgaan met volwassenen en ouderen?
Het was heel gewoon iedereen met u en mevrouw en meneer aan te spreken. Ook op school was de omgang heel formeel.

Wat vond je het mooiste aan je eigen opvoeding?
De warmte en gezelligheid in huis. Het er je veilig voelen. Maar ook het leren breien en naaien, eerst voor de pop en later voor je zelf. Mijn moeder die me onder het strijken hielp de moeilijke en lange zinnen van de catechismus te begrijpen en uit mijn hoofd te leren.

Wat waren belangrijke normen en waarden in die tijd?
Voor mijn gevoel niet anders dan nu. Alleen om je heen voel je dat er meer mensen zijn die de waarden en normen minder belangrijk vinden.

Hoe zag het huis er uit waarin je zelf opgroeide?
Ons huis was een gewoon rijtjeshuis in een rustige buurt. Zeker aan de achterkant waar een lange tuin was met daarachter het kerkhof. Eerst was er geen douche en gingen we in de teil. Later is de wc boven veranderd in een douche, een luxe in die tijd en niet iedereen had er een. We waren met 5 kinderen en drie slaapkamers dus de meisjes sliepen op een kamer en mijn jongste broertje sliep lang bij mijn ouders op de kamer.

Toen je moeder werd

Hoe waren wij als kind?
Duidelijk een oudste alles moeten verkennen en uitvinden dus en daardoor wat banger. Nummer twee zag alles wat een doet en vond dat kan ik ook. Verder waren jullie gezellige normale rommel makende kids.

Wat is een van je leukste herinneringen aan ons als klein meisje?
Paasmorgen mooie nieuwe schone jurkjes aan. Helaas maar kort, want jullie hebben samen heerlijk achter een stoel dus uit het zicht zitten genieten van het paasmandje en de jurkjes genoten mee.

Wat heb je absoluut anders willen doen dan je eigen ouders?
Jullie iets meer voorbereiden op de wereld. Dus iets minder beschermd houden wat heel moeilijk was.

Wat zou je zelf anders doen als opvoeder?
De tijd is anders daar door zou het zeker ander zijn gegaan zoals nu met al die media mogelijkheden . Wij hadden wel een computer maar niet open naar de gevaarlijke wereld.

Wat heb je van ons geleerd?
Zelf zolang mogelijk de fijne kinderdingen genieten. Zoals bellen blazen, touwtje springen zelfs nu nog met de kleinkinderen.

Nu je oma bent

Omatag_oma met dochters en kleinkinderen
Wat is het verschil tussen moeder zijn en oma zijn?
Als de kleinkinders komen maak je tijd voor ze tijd die je niet had omdat het huishouden er bij was. Dus nu geniet je ervan en als ze weer naar huis gaan ga je verder met de andere zaken.

Waarin vind je dat wij anders opvoeden?
Ik zie heel veel terug van bij ons thuis maar de tijd is zo anders dat jullie ook veel anders moeten doen.

Wat vind je het leukste om te doen met je kleinkinderen?
Iedereen moet zijn eigen fouten en goede dingen kunnen maken . Maar doe het met liefde voor het kind.

Wat zouden wij kunnen leren van jou als opvoeder?
Houden van en ondersteunen zijn belangrijk.

Dank je wel mama!
Vraag jij dit soort dingen wel eens aan je moeder?

Reacties
Categorieën