29 februari 2016 
in Nieuws
2 min. leestijd

Vandaag zou oma 27 zijn geworden

Vandaag is een bijzondere dag. Een dag die maar 1x in de vier jaar plaatsvindt. 29 februari of ook wel schrikkeldag genoemd. Ook al is dit voor iedereen een bijzondere dag, voor oma zou deze dag net een beetje meer bijzonder zijn geweest.

Waarom schrikkeldag?

Daar kan ik zelf een heel verhaal over houden, maar op wikipedia hebben ze dat ook al lang uitgeschreven.

Deze extra dag, een schrikkeldag, wordt ingevoerd om te voorkomen dat de kalenderjaren te veel gaan afwijken van het tropisch jaar. Een schrikkeldag valt op 29 februari en komt in de gregoriaanse kalender voor in elk jaar dat deelbaar is door 4, met uitzondering van eeuwjaren. Deze hebben enkel een schrikkeldag als ze deelbaar zijn door 400. Zo was 1600 een schrikkeljaar, 1900 geen schrikkeljaar en 2000 weer wel. Volgens deze methode zouden er sinds het begin van onze jaartelling 488 schrikkeljaren zijn geweest, met het jaar 4 als eerste.

Bron: Wikipedia

Of in wat normalere taal: Omdat een rondje om de zon 325,25 dagen duurt hebben we 1 keer in de vier jaar een dag teveel. Dat is de schrikkeldag 29-2 anders zouden we langzaam maar zeker opschuiven en zou augustus uiteindelijk in de winter uitkomen.

Oma

Terug naar oma. Oma is geboren op 29 februari 1912. Dat betekent dat oma maar 1x in de vier jaar haar verjaardag kon vieren op haar echte verjaardag. Alle andere jaren vierde ze haar verjaardag op 28 februari of 1 maart. Ik herinner me dat we altijd rond deze datum met de hele familie uit eten gingen.

Natuurlijk werd ze echt wel elk jaar een jaar ouder, alleen haar geboortedag was er maar 1x in de vier jaar. En ik stel me dan voor dat dat extra bijzonder was. Zelf vond ze het niet bijzonder, ze was niet anders gewend. Haar kinderen wel, want anders was ze ook nog eens gelijk met een van haar kinderen jarig op 1 maart. En dan had ze met een schrikkeljaar een eigen dag. Hetzelfde geldt dus ook voor de kleinkinderen. Als ik even voor mezelf spreek.
29 februari
De laatste keer dat oma echt jarig was, was in 1988. Wij zaten allemaal nog op de basisschool. En het was voor mij de eerste keer dat ik dat bewust meemaakte, een schrikkeljaar. En ook meteen de eerste en laatste echte verjaardag van oma die ik bewust meemaakte. Oma maakte die alleen niet meer bewust mee, zij lag toen al na een hersenbloeding in ziekenhuis, waar ze niet meer uit gekomen is.

Oma overleed op 76 jarige leeftijd in 1988. Als we haar leeftijd zouden uitrekenen met alleen haar echte verjaardagen, dan is ze maar 19 jaar geworden. Dus als ze nog geleefd had, zou ze 104 zijn geworden, of in schrikkeljaren 27 jaar.

Elke vier jaar denk ik nu dus nog eens terug aan de bijzondere verjaardagsdag van mijn oma. 29 februari een dag om even bij stil te staan.

Hebben jullie iets bijzonders met schrikkeldag?

Nathalie
Door

Nathalie

op 29 Feb 2016

Wij hebben niets bijzonders deze dag. Lijkt me niet leuk om op 29 Februari jarig te zijn. Bijzonder is het zeker!

Saskia's wereld
Door

Saskia's wereld

op 29 Feb 2016

Ik heb zelf eigenlijk helemaal niks met 29 februari. Maar ik ken ook niemand die dan jarig is. Anders was het vast wel anders geweest.

Marijke
Door

Marijke

op 29 Feb 2016

Ja het maakt het voor mij daarom altijd bijzonder inderdaad.

Reactie plaatsen