26 december 2015 
in Tags
4 min. leestijd

Kerstmis tag

Eerste kerstdag, het is dan wel geen zondag, maar een perfecte dag voor de Kerstmis tag. Van wie deze tag is, weten we eigenlijk niet, dus deze keer geen vermelding. Maar we mogen deze tag echt  niet overslaan. Je leest vandaag hoe wij kerst vieren. Wat we aantrekken en hoe belangrijk tradities zijn. Of misschien juist niet. Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar jouw kerst. Hoe vier jij kerst dit jaar?
Wat is jouw favoriete kerstliedje?
M: Ik ben nog steeds fan van Band Aid, met Do they know it’s Christmas time.
[youtube

]
H: Driving Home for Christmas. Doet mij altijd aan films en boeken denken. Mensen die graag bij hun geliefde willen zijn enzo.

Wat is jouw favoriete kerstfilm?
M:Ik denk dat ik dan voor Mickey’s Chrismas Carol ga, met Scrooge. De Disney variant op het beroemde verhaal van Dickens dus.
H: Ik weet nog dat, toen ik klein was, Zwelgje van Ollie B Bommel regelmatig op tv kwam. Na drie jaar was ik er toen wel klaar mee. Nu zou ik die graag nog eens willen kijken. Verder heb ik geen favoriete film die ik met kerst in verband breng.

Wat staat er bovenaan je kerstverlanglijstje?
M:Ik heb geen verlanglijstje met kerst. Cadeaus hebben we voor Sinterklaas al gegeven. En wat ik graag echt zou willen, past helaas niet echt onder een kerstboom.
H: Er zijn nieuwe boeken uit van de Terry Goodkind. Twee stuks maar liefs. En die zou ik dolgraag willen lezen (lees maar hebben).

Welke gezinstradities heb je met kerst?
M:De dag beginnen we met een ontbijtje. Daarna rustig aan, soms even gezellig bij een van de opa’s en oma’s langs. Afhankelijk van hun plannen natuurlijk. Daarna naar de kerk, daar staat een levende kerststal, zingt een koor, worden verhalen verteld en is er van alles te doen, kleuren, kerststukjes maken en natuurlijk een glaasje chocolademelk of glühwein erbij. ’s Avonds ons traditionele kerstmenu.
H: Gezellig ontbijten, relaxen en meestal iets met de familie. Wij hebben geen vaste structuur in de dagen en ook niet in het menu.

Wat draag je het liefst tijdens de kerst?
M: Gewone kleding eigenlijk. Zal wel sneller een jurkje uit de kast pakken, dat staat gezellig. Maar die draag ik ook gewoon.
H: Alhoewel ik het wel leuk vind om er mooi bij te lopen heb ik wel het liefst iets warms aan. Dit is vaak moeilijk te combineren. Rokje of broek, maakt mij niet zoveel uit.

Speel je liever buiten in de sneeuw, of geniet je binnen van een kop warme chocolademelk?
M:Binnen, maar dan met een kop thee. Sneeuw is maar heeel even leuk. Tenzij het op de wintersport is.
H: Eerst even in de sneeuw en dan snel naar binnen voor de warme gluhwein! Oh dat mocht ik niet kiezen.

Hoe ziet je ideale kerst eruit?
M: Rust en gezelligheid. Een dagje geen ruzie of zorgen. En dan doen wat we ieder jaar doen. Eigenlijk zoals ieder jaar.
H: Rust, gezelligheid en met mijn man en kinderen bij elkaar. Dit jaar word het geen ideale kerst want manlief moet werken, hij is dan halverwege zijn dienst en komt pas net voor het nieuwejaar terug als het weer mee zit.

Wat doe jij met kerst dit jaar?
M: Hetzelfde als alle andere jaren. Ik ben best trouw wat onze kersttraditie betreft.
H: Eerste kerstdag komen de opa’s en oma’s eten en tweede kerstdag ben ik samen met de kinderen.

Heb je een echte of neppe kerstboom?
M: Een hele echte boom. Er gaat niets boven dennengeur. Hoewel de echte wel een beetje onbetaalbaar worden hoor. Vreselijk.
H: Een heel erg neppe boom. De echte werden steeds duurder en de neppe steeds mooier. Bovendien vond ik die lichtjes echt een $#%^£¥ , niet zo leuke bezigheid. In de nepboom zitten de lichtjes vast en de boom staat heel snel.Kerstboom

Wat voor kleur ballen zitten er in de boom?
M:Allerlei verschillende kleuren. Hele oude, nog van mijn oma, en hele nieuwe felgekleurde van de kinderen.
H: We zijn ooit begonnen met alleen zilver maar in de loop der jaren zijn er knutsels en andere versieringen bij gekomen in allerlei kleuren.

Maak je elk jaar dezelfde gerechten of bedenk je steeds een nieuw kerstmenu?
M: Elk jaar hetzelfde. Als vanaf dat we thuis kerst vierden eet ik dit menu. En ik heb deze traditie meegenomen. Gelukkig vind manlief dat ook een leuke traditie.
H: Elk jaar iets nieuws.

Kleed je de kinderen speciaal aan of in hun dagelijkse kleding?
M: Ik kijk wel even naar wat ze aantrekken. A heeft dit jaar een jurk die nog al over de top is, dus ik heb bedongen die tot het kerstfeest op school en thuis te bewaren. Voor T pak ik denk een zwarte broek met een witte blouse. Draagt hij normaal nooit in deze combi, dus dat ziet er al snel feestelijk en netjes uit. Maar als ze echt niet willen, dan mogen ze van mij ook in pyjama hoor.
H: De Sint geeft ze elk jaar kerstkleding dus die willen ze graag dragen.

Heb je een kerststalletje?
M: Ja, in een walnoot, een papieren, een mooie en die van Little people. De walnoot ligt altijd in de boekenkast, de papieren blijft al jaren in de doos. En de andere twee staan keurig onder de boom. Nou ja, die van Little People alleen als hij net is opgeruimd, want daar wordt door beide kinderen uitgebreid mee gespeeld.
H:Ik heb er een, in een walnotendopje. Verder niks.Kerststal

Kerstkind of kerstman?
M: Kerstkind!
H: Ik vind het verhaal bijzonder en ben er mee opgegroeid. Ik ben verder niet gelovig of kerkgaand. Met de kerstman heb ik echt helemaal niks. Dus ik ga in deze voor het kerstkind.

Stuur je kerstkaarten?

M:Ja, ik vind het toch wel erg leuk om te doen, ook al worden het er steeds minder. En krijg ik er ook steeds minder. Dit jaar toch ook weer zelfgemaakte kaarten.
H: Nee, zonde van het geld en van de bomen.

Hoe vier jij kerst?

Reactie plaatsen