Kinderen
Marijke Mulder- de Leur
Kinderen
01/07/2015
3 min
12

Slaap kindje slaap

01/07/2015
3 min
12

Als je regelmatig mijn weekoverzichten hebt gelezen, dan weet je inmiddels dat T een slechte slaper is. Ik denk oprecht dat we nog niet eens echt mogen klagen. Maar ons referentiekader is A. En A is een fantastische slaper.Slaapkindjeslaap A sliep na 6 weken al door, en ook de nachtvoedingen waren bij A goed te plannen. Laatste voeding om 11, daarna kwam ze pas ’s ochtends weer. Wakker worden ’s nachts. Ja af en toe, tijdens een oei ik groei groeisprongetje of als ze ziek was. En gelukkig was ze niet vaak ziek. T sliep ook snel van voeding tot voeding. Alleen dan bij ons in bed, het liefst nog tegen mama aan, en aan de borst. En hij sliep echt van voeding tot voeding. Want T zijn maag kon minder veel hebben dan A. Zijn voedingen zaten dan ook veel korter op elkaar. Ook met de fles. Gaf je hem teveel? Dan kwam het eruit, het mannetje had dus ’s nachts ook nog lang voedingen nodig. Ook tijdens een oei ik groei of bij ziek zijn is hij ’s nachts wakker. Tot zover eigenlijk geen verschillen toch?

Slaapritueel

Voor beiden hanteerden we hetzelfde slaapritueel. Zo rond 7 uur is het bedtijd. Samen met papa of mama gaat hij dan naar boven. Samen pyjama aantrekken en natuurlijk een schone luier. Daarna zijn de tandjes aan de beurt. Eerst poetst mama of papa en daarna mag hij zelf nog even poetsen. Tijdens het zelf poetsen, doe ik snel de gordijnen dicht, leg zijn slaapzak in zijn bed klaar. Daarna wordt de tandenborstel omgeruild voor zijn beer. Samen met beer pakken we dan een boekje om te lezen. Meestal een boek van de bibliotheek om ook voor papa en mama de nodige afwisseling te creëren. Boek en beer gaan mee naar de kamer van papa en mama. Daar wordt op het grote bed het boekje gelezen. Na het samen opruimen van het boek komt het mooiste van het ritueel. Boven aan de trap wordt eerst A geroepen voor een kus en daarna papa of mama. Door het hekje heen en soms op de tenen krijgt iedereen inclusief beer een kus. En dan holt hij letterlijk naar bed. Nog een dikke knuffel, slaapzak aan en lekker slapen. Meestal is hij in slaap zodra zijn kamerdeur dicht gaat.

Wakker worden

Maar dan wordt hij wakker. Kan om 9 uur zijn, 11 uur, 12 uur of nog later. Hier heb ik nog weinig logica in kunnen ontdekken. Heel stilletjes begint hij dan te dreinen in bed. Echt dreinen. En dat houdt niet op. Het lukt hem gewoonweg niet meer om zelf in slaap te vallen.En niet alleen tijdens een groeisprong of tijdens ziekte, want dan kun je het verklaren. Ook nare dromen zijn vast wel eens voorgekomen, maar meestal kunnen we geen reden vinden. Hij valt niet meer in slaap, maar is wel erg moe. Alles hebben we inmiddels geprobeerd.
Even troosten, dan klampt hij zich direct aan je nek vast en wil niet meer loslaten. EN begint echt te huilen als je hem teruglegt.
Een slokje water, heel interessant, maar drinken wil hij niet.
Even mee naar beneden, dat is fantastisch, dan wordt hij echt wakker en gaat zeker niet meer naar bed
Mee naar ons bed en bij papa of mama slapen. Dat lukte redelijk en slapend kun je hem terugbrengen naar bed. Alleen is de magie hiervan ook uitgewerkt. Spelen in bed is veel leuker.

De oplossing

Omdat er niets mee werkte ben ik toch maar eens overgestapt op de bij mij niet heel populaire 10 minuten regel.
10 minuten laten dreinen/huilen, dan even er naar toe, en als hij blijft huilen weer na 10 minuten even troosten. Ik heb bij beiden toch wel een hekel gehad aan laten huilen. Voelt niet fijn. Naarmate ze ouder worden wel makkelijker dat in het begin, dus ook voor mama en papa is het wel even doorzetten.
Ik haal hem dan ook netjes niet uit bed, maar in tegenstelling tot bij een baby praat ik wel tegen hem. Ik leg hem elke keer opnieuw uit dat het bedtijd is en dat hij echt moet gaan slapen.
De eerste avond duurde het ruim 1,5 uur voordat het stil was, met echt gillen tussendoor omdat hij boos werd dat ik wegging. Diezelfde nacht nog een keer, maar dan maar een half uur.
De volgende avond weer 1,5 uur, ook weer met boos gillen ertussen. En verder de hele nacht goed geslapen. Zo wisselden de dagen zich af. Bijslapen ’s middags, nachtje stil. Dan weer wakker niet dreinen maar mama roepen. Net zo lang tot ze komt. En ja om 4 uur ’s nachts toch weer naar de 10 minuten regel.

Daarna bleef het stil. Zou het opgelost zijn? Begrijpt hij dat hij weer verder moet slapen? Of hebben we weer een fitte man? Of is het volgende sprongetje genomen?

Hoe gaan jullie om wakkere kindjes midden in de nacht?

Reacties
Categorieën