03 september 2017 
in Tags
2 min. leestijd

Favoriete kinderboeken tag

De tag van vandaag is ons op het lijf geschreven. Boeken en mama! Hij is bedacht door Lotuswritings en wij vulde hem met heel veelplezier in.

Hebben jullie een voorleesritueel?

M: Ja, elke avond. Het zit in het bedritueel. Al moet ik zeggen dat het in de zomer stiekem toch minder is, als ze erg laat naar bed gaan, dan sla ik het over. Bij de oudste lees ik eigenlijk niet meer voor.
H: A en Q zijn 12 en 10 jaar oud. Voorlezen doen wij nu niet meer. Dat hebben we wel jarenlang gedaan. Het liefst korte verhaaltjes want dat vonden de kinderen het leukst. Tegenwoordig mogen ze wel nog een half uur zelf lezen als ze naar bed gegaan zijn. Voor Q is dat meestal de Donald Duck en A leest graag Harry Potter.

Wat zijn de favoriete boeken van je kind(eren?

M: A leest het liefst Dagboek van een Muts en tegenwoordig de Tina. T vindt veel boeken nog leuk, maar leest ook graag de Bobo.
H: Q vindt Dolfje Weerwolfje erg leuk maar hij heeft ze inmiddels wel allemaal gelezen. A gaat voor Harry Potter als absolute favoriet.

Welk boek vind je verschrikkelijk?

M: De Millenium trilogie. Ligt nu al bijna een jaar op mijn nachtkastje. Maar ik vind het tot nu toe erg saai. Dus pak steeds iets anders. Maar dat is geen kinderboek. Het eerste kinderboek dat ik echt stom vind, moet nog geschreven worden denk ik.
H: Nou dat weet ik niet. Ik hou zelf niet zo van “meiden”boeken maar omdat ik ze niet uitkies weet ik dus ook niet welke echt verschrikkelijk is.

Welk boek lees jij het liefst voor?

M: Ik vind de boeken van Marianne Busser en Ron Schröder altijd leuk om te lezen. Grappig voor jong en oud en herkenbaar voor de kinderen.
H: Ik sluit mij aan bij Marijke. Korte verhaaltjes soms op rijm zijn ook erg leuk.

Welk boek las je als kind het liefst?

M: Hasse Simonsdochter, en de trilogie van Moeder Aarde van Thea Beckman waren echt mijn favorieten.
H: De boeken van De Vijf komen het eerst in mij op. Maar ook de Schippers van de Kameleon vond ik erg leuke boeken. Ook toen had ik al een voorkeur voor stoerdere boeken.

boeken

Stimuleer je het lezen van kinderboeken?

M: Absoluut!
H: Ja maar het werkt niet altijd.

Hebben jullie een abonnement op de bieb?

M: Ja.
H: Nu even niet. Tot een paar maanden geleden wel altijd gehad maar we hebben hem niet verlengd omdat A straks via haar middelbare school automatische lid wordt.

Welk onbekender kinderboek zou je anderen aanraden?

M: Ik heb recent veel kinderboeken mogen lezen, Free Run en de Boeken van de Groene Hand vind ik wel echte aanraders. En die zijn volgens mij nog niet echt bekend.
H: Ik vond de boeken van de Secret Scouts echt heel leuk. Ik hoop dat er ook een derde deel komt en dat we die weer mogen reviewen. Hint hint!

Wie is je favoriete kinderboekenschrijver/schrijfster?

M: Thea Beckman, Carry Slee en Marianne Busser en Ron Schröder.
H: Thea Beckman, Paul Biegel en Enid Blyton. Wat moderner en voor de kinderen Paul van Loon en Mel Wallis de Vries.

Gebruik je stemmetjes tijdens het lezen?

M: Niet echt. Maar wel veel intonatie, dus verschillende mensen een andere intonatie, of wel iets zwaarder of lichter wat betreft stem, maar niet echt stemmetjes.
H: Ik probeer wel een beetje als een man of een vrouw te klinken als dat toepaselijk is. Maar als ik teveel stemmetjes doe dan luisteren ze niet meer want dan liggen ze dubbel van het lachen.

Wat is je beste voorleestip?

M: Maak er een dagelijkse terugkerend ritueel van. En dan lekker samen, ook even zonder broertjes, zusjes. Gewoon even samen.
H: Elke dag lezen en laat de kinderen de boeken uitkiezen of de verhaaltjes. Ze luisteren beter en pikken er meer van op als ze het echt willen horen.

Wat is jouw favoriete kinderboek?

Reactie plaatsen