21 februari 2017 
3 min. leestijd

Hoi, naar school

Hoi, naar school. Eindelijk is hij dan bijna vier. En mag hij naar school. Beginnen we je er al mee te vervelen? Maar Hoi, naar school is ook gewoon een heel leuk boek. Voor kinderen die bijna naar school gaan, voor kinderen die net naar school gaan, of voor kinderen die gewoon fan zijn van Lisa en Jimmy en het verhaal nog niet gelezen hebben.

Nu T bijna naar school gaat zoeken we regelmatig al boeken uit waarin de kinderen al naar school gaan. Een leuke manier om samen te praten over het naar school gaan. T gaat al jaren mee naar school, zus A weg brengen. Maar zelf naar school is toch wat anders. Hij kan dan wel het hele schooljaar al door het raam naar binnenkijken in zijn klas, dan ben je nog niet in de klas. En dat dat spannend is, dat begrijpen wij mama’s allemaal wel hè. Voor de mama’s wellicht net zo spannend? Dus zo lezen wij ook regelmatig Hoi, naar school! van Vivian den Hollander.hoi-naar-school

Waar gaat het boek over

Jimmy en Lisa zijn vrienden. Ze kennen elkaar nog van de peuterklas. En nu is Lisa 4 en komt ze bij Jimmy in de klas.
Eigenlijk vindt Lisa het heel erg spannend. Het ontbijt wil er vandaag niet zo goed in, en op het schoolplein is het toch wel heel druk. Ze heeft natuurlijk wel al een paar keer in de klas gekeken, maar zo echt naar school is toch even heel wat anders. Gelukkig mag beer vandaag met haar mee. Op het schoolplein komt ze Jimmy al tegen. Ze is wel heel blij dat hij er al is.
Binnen in de klas krijgt Lisa haar eigen stoeltje en mag ze in de kring naast Jimmy zitten. Mama leest nog even voor, voor ze weer weggaat. Natuurlijk zwaaien ze door het raam.
Na de kring is het tijd om te spelen, dan weer in de kring voor eten en drinken, buitenspelen en ook moet Lisa naar de wc. Aan het einde van de dag is ze bijna vergeten dat beer ook naar huis wil. De volgende ochtend hebben ze gym, gaan ze knutselen en weer spelen. En aan het einde van de week, speelt ze thuis met haar knuffels ook nog schooltje. Lisa is inmiddels gewend aan school.

Wat vonden wij van het boek

hoi-naar-school
Voorbereiden op de eerste schooldag
Wat een heerlijk boek om te lezen. T en ik lezen dit boek regelmatig samen. En hij vindt het prachtig om de belevenissen van Lisa en Jimmy op school te volgen. Daarnaast krijgt hij bij dit boek een beeld van hoe het er aan toe gaat straks op school. Inmiddels heb ik ook weer regelmatig in groep 1/2 ingevallen en het boek is voor elke kleuter herkenbaar. Ook al zijn de regels op je eigen school misschien net even anders.
Zo bereiden wij de eerste schooldag van T vast een beetje voor.


Bijpraten over school
En als hij dan straks naar school gaat, dan kunnen we het boek weer lezen. Ik zal me niet verbazen als hij straks uit school de eerste weken niet veel vertelt. Net uit school zijn alle indrukken vaak nog niet verwerkt, en vinden de kleuters het soms lastig om er over te praten. Geeft niet, het komt dan ’s avonds tijdens het eten wel, of tijdens het avondritueel voor het slapen. Zo niet, dan is het boek zo weer gepakt, en aan de hand van de belevenissen van Lisa en Jimmy komen de eigen verhalen vast weer boven. Of ze bieden een aanknopingspunt om wat meer te vragen over hun moment op school. Heb jij vandaag op school ook buitengespeeld? Heb jij ook geknutseld? Mochten jullie tijdens de gymles klimmen of met de bal spelen?
Genoeg vragen om een gesprek te ontlokken.

Zelf lezen
Natuurlijk is het boek ook goed zelf te lezen. De tekeningen van Dagmar Stam zijn groot en vertellen het verhaal perfect. Zeker als je kleuter het verhaal al kent, kan hij het aan de hand van de plaatjes ook navertellen. Zo wordt een voorleesboek ook direct een zelfleesboek. En als mama nog eens heel leuk om naar te luisteren, want hoe vertelt jouw kleuter het verhaal, zoals Lisa en Jimmy het beleven, of vertelt hij zijn eigen verhaal?

Titel: Hoi, naar school!,
Aantal sterren: ✩✩✩✩✩ [5/5]
Auteur: Vivian den Hollander,
Illustraties: Dagmar Stam,
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf,
Prijs: €9,99,
ISBN 978 90 269 9582 8

Welke boeken lees jij graag met je (bijna) kleuter?

Moniek S
Door

Moniek S

op 22 Feb 2017

Lisa en Jimmy waren inderdaad favoriet, en de boeken van Marianne Schreuder en Ron Busscher. Dochterlief is nu 6 en we pakken ze af en toe nog...

Marijke
Door

Marijke

op 22 Feb 2017

Ja ze blijven ook erg leuk. Ik snap het goed. Mijn 9 jarige luistert ook nog graag mee

Moniek S
Door

Moniek S

op 22 Feb 2017

Lisa en Jimmy waren inderdaad favoriet, en de boeken van Marianne Schreuder en Ron Busscher. Dochterlief is nu 6 en we pakken ze af en toe nog...

Marijke
Door

Marijke

op 22 Feb 2017

Ja ze blijven ook erg leuk. Ik snap het goed. Mijn 9 jarige luistert ook nog graag mee

Reactie plaatsen