09 februari 2017 
in Review
3 min. leestijd

Flo Fladdermuis

Als je 4 wordt gaat er een nieuwe wereld voor je open. Ineens mag je volgens de verpakkingen met ander speelgoed spelen. Speelgoed waar je eerst nog te klein voor was, ben je nu ineens groot genoeg voor. Reden te meer om een leuk spel te mogen reviewen samen met je zus en grote nicht. Immers je mag nu meespelen met de grote kinderen.

De voorbereidingen

Voor je kan beginnen met het spel is het handig om even de voorraad batterijen te checken. Flo Fladdermuis vliegt het beste op met 3 AA batterijen. Gelukkig hebben wij die in huis. Na de batterijen te hebben geplaatst, gaan we aan de slag met de rest van het spel.
Flo Fladdermuis zelf moet even op zijn plek gezet worden. En de vleugels zouden bevestigt moeten worden, maar dat is bij ons al gedaan. Zat al compleet in de zak. Dat is wel zo fijn.
De schatkist zet je makkelijk in elkaar en ook de uitsparingen van de zakjes voor de edelstenen zijn er snel uitgedrukt. Nu kunnen de edelstenen in de schatkist en straks in de zakjes gelegd worden.
Natuurlijk niet vergeten de speelfiguren in de houdertjes te zetten als je voor de uitgebreidere variant gaat.
Fijn dat het spel een korte voorbereidingstijd nodig heeft, ook de eerste keer. Er staan immers trappelende kinderen te wachten.flo-fladdermuis

Hoe gaat dit spel

Flo Fladdermuis heeft honger. Je moet hem voeren door op zijn tong te drukken. Dat mag je zelf bepalen, 1,2 of 3 keer. Stel je hem tevreden dan wordt je beloond met edelstenen. Echter als hij niet blij is, dan fladdert hij op. Dit gaat gepaard met echte fladderende vleugels. Garant voor een perfect schrikmoment als je dit voor het eerst mee maakt. De edelstenen die je al had verzamelt moet je dan inleveren. Spannend hoor!
Nadat de kinderen hem al hadden uitgetest, werd nicht A namelijk even uit getest. Nicht A reageerde minder geschrokken dan T elke keer enthousiast bleef doen.

Makkelijk en moeilijk

Flo Fladdermuis is een perfect spel om met kinderen van verschillende leeftijden te spelen. Het spel is namelijk op 2 verschillende manieren te spelen. Heel kort weg, een simpele en een wat meer ingewikkelde variant voor de wat oudere spelers.
Bij de makkelijkste variant leg je je zakje voor de edelstenen met de “saaie” kant naar je toe. Je kiest als je aan de beurt bent hoe vaak je Flo wilt voeren. Drukt het aantal keren op zijn tong, en als hij niet opvliegt leg je willekeurige kleuren edelstenen in je zakje.
Vliegt Flo wel op? Dan leg je het aantal edelstenen weer terug in de schatkist.
Wie het eerste zijn zakje vol heeft, is de winnaar.
flo-fladdermuis
De moeilijkere variant gaat met het spelbord. Op het spelbord staan verschillende kamers. Deze kamers hebben een kleur die overeenkomt met de kleur van de edelstenen. Je mag als Flo niet opvliegt dan ook alleen die kleur edelstenen in je zakje stoppen. Hiervoor gebruik je de kant van het zakje met de kleuren. Zo kan je snel zien welke edelstenen je nog nodig hebt.
Naast de gekleurde kamers heb je ook de schatkamers, hier mag je een edelsteen naar keuze pakken. Extra handig als je maar niet in de juiste kleur kamer terecht komt. De kamer met de wervelwind verplaatst je naar de kamer van je eigen keuze. En dan maar hopen dat Flo het wel gezellig vindt, en niet ineens opfladdert als je op zijn tong drukt.
Als laatste heb je op het spelbord ook nog de kamer met de dief. Kom je hierop, dan mag je een edelsteen pikken bij een van je tegenstanders. Heel spannend.
In het filmpje laten A, A en T je even zien hoe je het spel speelt. T werd nog geholpen met waar hij naar toe kon, door de dames, want deze variant en het werken met de dobbelsteen vindt hij nog lastig, dus hij liet zich graag helpen.

Duur van het spel

De duur van het spel is overzichtelijk. We hebben er niet met een stopwatch naast gestaan, maar na ongeveer 15 minuten was het spel afgelopen. En daarna rustig nog een keer gespeeld. Juist omdat het redelijk kort duurt, is het leuk om een paar keer te spelen. Nu moet ik er wel bijzeggen dat het hier een klein beetje angsthazen zijn. Ze kiezen erg weinig voor de kamer van de dief. En zijn heel voorzichtig met kiezen hoeveel ze Flo durven uitdagen. Het liefst maar 1x. Dat was overigens niet erg, want het was voor T al spannend genoeg met de vleermuis.

Waar te koop?

Flo Fladdermuis van Ravensburger is onder andere te koop bij Bol.com, voor ongeveer € 29,99. Of klik op onderstaande plaatje, voor een directe link naar het artikel

NB. Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking en bevat affiliate links.

Reactie plaatsen