09 november 2016 
in Review
3 min. leestijd

30 jaar De betoverde doolhof

Het doolhof, ik was er 30 jaar geleden van overtuigd. Dus toen dit spel voor mijn broertje uit de zak van Sinterklaas tevoorschijn kwam, moest het woordenboek uitkomst brengen. En gelukkig was het beide juist. Maar nog steeds vind ik De doolhof heel gek. Ik kan er niet aan wennen. Ondanks dat het spel vele keren op tafel heeft gestaan.

Maar goed. Onlangs mochten wij de jubileum editie van dit leuke spel ontvangen. In 30 jaar tijd is er natuurlijk wel een en ander aan het spel verandert. Op de foto’s het originele spel van 30 jaar geleden, deze is nog steeds in het bezit van onze broer. Hanneke heeft een versie van een aantal jaren oud en dan de nieuwste versie. Leuk om de verschillen en overeenkomsten te zien.

Het spel

Het doel van het spel is nog steeds door het doolhof lopen en op zoek naar de schatten. Deze schatten heb je op kaartjes gekregen. Het is nog best lastig om er te komen, want door het schuiven van de muren kan de door jou gezochte locatie ineens voor je neus worden afgesloten.doolhof_spelen

Degene die als eerste al zijn schatten heeft verzameld is de winnaar. Natuurlijk kun je zelf variëren in moeilijkheid. Alle kaartje zien en het maakt niet uit in welke volgorde. Of alle kaarten dichtzaten en dus maar 1 bestemming per keer hebben. Mag je tegenstander wel of niet zien waar jij naar toe moet? Dat kan het allemaal nog spannender maken.

Door de jaren heen

Zoals al vermeld bestaat het spel al 30 jaar en kregen wij dit spel thuis in ons bezit omdat Sinterklaas het aan mijn broertje schonk. Deze originele versie is nog steeds in zijn bezit, compleet en in goede staat, ondanks de uren die we met het spel hebben gespeeld. En hij zal dit dus ook nog met veel plezier gebruiken.
Er is in de loop der jaren ook niet veel aan het spel verandert.doolhof-originele-versie
Ook Hanneke heeft dit spel in huis. Zij heeft de bijzondere limited shiny edition. Ook hier zie je dat het spel duidelijk niet veel verandert is in de afgelopen 30 jaar. Alleen zijn de kaartjes voorzien van een mooi glimmend glitter laagje.doolhof-limited-shiny-edition

30 jaar betoverende doolhof

Het bijzondere aan deze jubileum editie is dat je deze ook in het donker kunt spelen. Maar verder is het spel niet verandert. Alleen uitgebreid en nog leuker geworden misschien wel.
doolhof-jubileum-editie

Bij deze versie heb je wel extra kaartjes. Je begint het spel in het licht, en als de eerste deelnemer zijn dagkaarten heeft gevonden in het doolhof, doe je het licht uit, of de gordijnen dicht en ga je verder in het donker. Spannend! Het doolhof geeft nu licht….
doolhof_glow-in-the-dark

Natuurlijk hebben we dit direct uitgeprobeerd. De dagen worden al korter, dus op een avond met de jongste in bed, zaten A en ik samen aan tafel. Het spel goed onder de lampen, want de glow in the dark moet natuurlijk opladen. Daarna alle lichten in huis uit en verder spelen maar. Overdag of op lange zomerse avonden, moet je wel even kiezen of je alleen de dagversie speelt, dat kan natuurlijk ook prima, of dat je een ruimte kiest die je goed donker kan maken. Nou dat moet A wel lukken. Een spel dat ze dus met vriendinnen ook op haar kamer kan spelen.

Heb jij al een versie van dit spel in huis?

NB: Dit artikel kwam tot stand door middel van een samenwerking.

Jenn
Door

Jenn

op 09 Nov 2016

Ah zo leuk, dit was vroeger echt een van mijn favoriete spellen! We hadden het zelf niet, maar ik zat regelmatig bij de buurkinderen die het wel hadden. Ik krijg meteen weer zin om het te spelen nu ik dit zie ♥

Ramona
Door

Ramona

op 10 Nov 2016

Ja, als kind won ik dit spel eens (ligt bij mijjn oiders) en nu ik zelf kinderen heb heb ik het spel vorig jaar voor onszelf gekocht. Erg leuk!

Reactie plaatsen