18 oktober 2016 
in Mama
2 min. leestijd

Een jaar slapen

Slapen is enorm belangrijk. Zonder slapen, gaan we gewoon op termijn zelfs dood. Maar slapen doen we niet ons hele leven hetzelfde. Met name in de puberteit is slapen op “normale” tijden niet cool. Maar uitslapen juist weer wel. Ook tijdens mijn studententijd ging ik graag erg laat naar bed. De beste uren waren de uren in huis als iedereen sliep. En ik heerlijk verslagen maakte achter de computer. Een groot deel uit noodzaak, want we hadden toen nog maar 1 computer voor 5, nou ja 4 personen. Maar hoe slaap ik nu, jaren later?

Slecht slapen

Slapen en dan met name het niet kunnen slapen of slecht geslapen hebben, is regelmatig onderwerp van gesprek. Zeker sinds er kinderen in dit huiszijn komen wonen. Het start natuurlijk met nachtvoedingen, en daarna een droom of toiletbezoek of ander leed waar een papa of mama bij nodig is. En ook zeker als het weer bijna volle maan is, valt hier op dat we slecht geslapen hebben.

Hoe slaap ik?

Daarnaast hebben we hier een slaper die slaapt op het licht. Dus zomers heel vroeg wakker en laat naar bed. En in de winter het liefst een winterslaap. Daadwerkelijk een groot verschil.
Dus vorig jaar was ik wel eens nieuwsgierig naar mijn eigen slaappatroon. Ik zocht een slaapregistratie app. Probeerde er een paar uit en was uiteindelijk tevreden over Sleepbot.

Op een of 2 nachten na startte ik elke dag voor ik ging slapen de app, legde de telefoon naast mijn kussen en ging lekker slapen. Of niet lekker slapen. En na precies een jaar (366 dagen) besloot ik er mee te stoppen. Ik weet nu wel hoe ik slaap.

7 uur

Ik stelde in dat ik 7 uur slaap per nacht. En gemiddeld slaap ik toch iets meer blijkt na een jaar. Er zitten korte nachten tussen, met name doordat ik dan laat in slaap val. En lange nachten. Deze zijn met name in het weekend, waar ik in de ochtend wat uurtjes inhaal.
Ik ga meestal ergens tussen 23 en 0 uur slapen. Ik word meestal tussen 7 en 8 wakker. En ik slaap inderdaad vaak 7 uur, maar ook vaak 8 uur in een nacht, dus vandaar dat ik gemiddeld wel iets meer slaap, dan 7 uur.Een jaar slapen

Ik zie bij mezelf weinig verschil tussen de winter en de zomer.

De nachten zelf

Maar die grafieken vertelden me niets over de nachten zelf. De dag of eigenlijk nachtrapporten wel. Veel beweging, weinig beweging. Grote gele vlakken als er een peuter in bed kwam, of mij er een paar keer per nacht uitriep.
De onderste helft geeft het geluid weer. Roepen naar T dat hij gewoon moet gaan slapen, of vragen wat er is. Een hoestbui of soms gewoon de wind die een constante ruis veroorzaakt op de achtergrond door het open raam. Helaas geen nachtelijke gesprekken van mezelf mogen registreren. Dus praten in mijn slaap doe ik blijkbaar niet zo vaak.Een jaar slapen

En hoelang slaap jij?

Rob Alberts
Door

Rob Alberts

op 18 Oct 2016

Ik ben altijd een goede slaper geweest. De laatste jaren slaap ik onrustig. Soms ben ik om het uur even wakker. Graag zou ik een hele nacht aan een stuk willen slapen. Vermoeide groet,

Marijke
Door

Marijke

op 19 Oct 2016

Ik kan me dat goed voorstellen. Hopelijk komt het er ooit weer van

Anne Mieke Vermeulen
Door

Anne Mieke Vermeulen

op 18 Oct 2016

Ik slaap altijd goed, ook al vergaat de wereld om me heen. Ik heb wel echt 8 uur slaap nodig.

Marijke
Door

Marijke

op 19 Oct 2016

Je wilt vast niet ruilen?

DreamerKirsten
Door

DreamerKirsten

op 18 Oct 2016

Fijn om te merken dat je eigenlijk best goed slaapt! Ik slaap ook meestal goed, maar moet wel elke nacht opstaan om naar de wc te gaan, niet zo fijn.

Marijke
Door

Marijke

op 18 Oct 2016

Oh nee dat is ook niet echt lekker!

Reactie plaatsen