11 maart 2024 
in School
5 min. leestijd

Hulp bij huiswerk

Het is al weer een tijdje geleden dat wij van pUber bijles & coach een pakket toegestuurd kregen om uit te proberen.  Ik zag van de zomer, zo aan het begin van het schooljaar een oproep van hen op Facebook die mij direct aansprak.

Pubers, huiswerk en beeld denken gecombineerd in 1 bericht. Als moeder van een beelddenker en als juf ging ook mijn brein meteen aan. Zou dit werken hier thuis?

Met A hebben we eigenlijk nooit strijd gehad over huiswerk. Alleen dat wij vonden dat ze er iets aan moest doen op de basisschool vanwege het leren leren, maar niet omdat ze het niet kon. Nu zijn we jaren verder, en doet ze, natuurlijk onder protest, nog steeds op intrinsieke motivatie haar werk voor school.  Met T ligt dat toch een stapje lastiger. Hij is moe na school. Zijn schoolleven verloopt heel anders. Hij leert ook anders. En dat is niet alleen voor hem een zoektocht, maar ook voor ons.

Ik realiseer met dat ik over deze zoektocht nog niet veel heb geschreven, dus wellicht neem ik jullie daar later nog eens in mee. Inmiddels lukt het met hem goed op school en ook met het huiswerk maken thuis. En dat danken we natuurlijk mede aan pUber Biijles&Coaching, want ik ontdekte door hen een heleboel handige hulpmiddelen, niet alleen voor het beelddenkende kind.

Flashcards

Flashcards, wie kent ze niet. Ik had er vroeger een hekel aan, want ik vond het gewoon veel te veel werk. Dat weet ik wel. Met als gevolg dat het me regelmatig gebeurde dat ik precies wist waar een woord in het Engels stond en op welke bladzijde, maar dat ik geen idee meer had, wat het woord nu precies was. De foto van het boek opslaan was wel gelukt, maar het woord zelf was er niet goed bij opgeslagen. Dat kan dus wel prima met Flash cards.

Woordjes leren doen mijn kinderen allebei liever met StudyGo. Altijd bij de hand op de telefoon en IPad om even snel een paar woordjes te doen tussendoor, of gewoon de hele berg achter elkaar. Daarom bleven de Falshcards in eerste instantie liggen. JA dag, ik ga al die woordjes toch niet overschrijven, ik type ze veel vaker als ik StudyGo gebruik. En aangezien ze daar beiden goede resultaten mee halen....dan laten we maar even achterwege dat ik als juf ook het belang van het fysiek schrijven zie. Maar je moet niet overal strijd van maken.

Toch kwamen de flitskaartjes onlangs eindelijk goed van pas. T moest de topografie van Europa leren. En dat begint met de kaart van Europa en alle landen. Na 5 minuten had hij het plaatje in zijn hoofd. Hij kon alle landen zo aanwijzen. En schrijven dat was nog wel even oefenen, maar eigenlijk verder ook geen probleem.

Maar toen kwam ook de toets met de hoofdsteden. Die was een stuk lastiger. De hoofdstad van Frankrijk niet, hoogstwaarschijnlijk weet je die zelf ook wel. Maar wat is de hoofdstad van Kosovo?

pUber bijles & coaching_ flashcards

Error!!! Toen wij ooit dit moesten leren heette dat land ook gewoon nog Joegoslavië en was alle ellende daar nog niet gebeurd, maar nu moeten ze dus alle landen apart weten. Met name een goede oefening in leren leren, want of iedereen ze over 30 jaar ook nog weet.... en het geeft je wel een beeld van de wereld waar je in woont.

Toen kwamen de flashcards dus heel goed van pas. Aan de ene kant het land en aan de andere kant de hoofdstad. Gelijk een goede oefening in het schrijven van sommige onuitspreekbare hoofdsteden. Het aanwijzen op de kaart werd daarna voor hem ook heel makkelijk omdat hij die kaart dus al in zijn hoofd had zitten.

En ja, ik weet nu dus ook dat de hoofdstad van Kosovo Pristina is en dat Podgorica de hoofdstad is van Montenegro.

Doorzichtige memoblaadjes

In het pakket dat we ontvingen zaten ook doorzichtige notitieblaadjes. Ehhh wat moeten we daar nu mee dachten T en ik eerst. Maar A riep gelijk: "Ohhh die zijn echt superhandig!! Het kost me nu soms zoveel tijd om een grafiek of een plaatje over te nemen in mijn samenvattingen, met dit soort blaadjes leg je het gewoon op je boek, teken je ze makkelijk over en plak je ze zo in je samenvatting." En weg waren de blaadjes.

pUber bijles & coaching_ doorz memo

Die worden goed gebruikt en nu denk ik, ja logisch, dat had ik zelf ook kunnen bedenken. Voor T hebben ze nog niet zoveel waarde, maar voor A des te meer. Met wiskunde, scheikunde, biologie en natuurkunde in haar vakkenpakket hebben deze blaadjes echt een grote waarde. Kan ze er gelijk markeren met van die handige stiften die je ook weer kan uitgummen. Daarvan kreeg ik er ook 2 opgestuurd. Hoe lekker is dat zonder geknoei met een andere kleur eroverheen als je het verkeerd had gedaan. De pennen kende ik al, maar ik vind de stiften nog veel handiger in gebruik eigenlijk.

Engels voor beelddenkers

En omdat ik heb aangegeven dat we hier in huis soms anders leren, kregen we de set Ik leer Engels voor beelddenkers toegestuurd.

pUber bijles & coaching_ Ik leer Engels

 In deze set zitten 90 kaarten met de categorieën Grammatica, vervoegen, dagelijks leven en woordenschat. Op deze kaarten zijn met een mindmap de basisbeginselen van de Engelse taal weergegeven.

pUber bijles & coaching_ Ik leer Engels

Mooi, overzichtelijk en het scheelt de beelddenker echt veel tijd om deze zelf te maken. Iedereen die begint met het leren van Engels kan hier baat bij hebben. De set met kaarten is geschikt voor beginners van 7 tot 77 jaar. Nou ja, ouders mag vast ook. Zelf vind ik kaart V10 met een overzicht van de tijdlijn echt heel fijn! Want ik doe altijd maar wat op gevoel met die tijden.

pUber bijles & coaching_ Ik leer Engels

En ze snappen me echt wel. Maar daar kwam ik op mijn proefwerken vroeger niet echt mee weg.

PUber bijles en Coaching

Naast al deze handige producten biedt pUber bijles & coach, de naam zegt het al, ook bijles aan. Ook aan huis in de regio Arnhem en Nijmegen. Superhandig, want zelfs als je zelf juf bent en je vele kinderen kan helpen, lukt dat niet altijd bij je eigen kind. Voor ons te ver weg, maar wellicht, als mijn hulp niet meer geaccepteerd wordt, schakelen we de online variant nog eens in.

Welke hulpmiddelen gebruiken jullie bij het maken van huiswerk?


Reactie plaatsen