29 augustus 2015 
3 min. leestijd

Homemade bramenjam

Jam, ja dat is vast heel moeilijk te maken. Ja inderdaad, niet aan beginnen. Navraag bij mijn moeder leerde me dat zij ook nooit jam heeft gemaakt. Mijn oma wel, maar daar kan ik het al meer dan 20 jaar niet aan vragen. Gelukkig hebben we tegenwoordig internet. Dus deze enorme uitdaging, ga ik met de grote bak bramen waar iets mee moet gebeuren wel aan.

Erop uit

Vorig jaar liet manlief ons zien dat er stukken in onze polder zijn waar we het bestaan niet vanaf wisten. Lekker op de fiets nieuw aangelegde natuur bewonderen. En natuurlijk stopten we bij de bramenstruiken om bramen te plukken. Maar we waren niet voorbereid, dus het bleef bij plukken en gelijk eten. Maar hier komen we zeker nog een keer terug. Nou dat was de bedoeling, maar het kwam er eigenlijk niet meer van.

Van het voorjaar gezien dat er weer genoeg bramen zouden groeien dit jaar, dus afgelopen week vonden we de tijd om gewapend met bakken richting de bramen te vertrekken.Bramen plukken
We waren niet de enige geweest met dat plan. We moesten even goed alle struiken afzoeken en niet alleen op ooghoogte kijken. Heel voorzichtig tussen de doorns en de wespen door plukten we een volle bak.

Jam

Die enorme bak bramen moest dus ook wel verwerkt worden. Want ze zijn rijp en voor je het weet overrijp en voor je het weet verspild. En dat zou pas echt zonde zijn voor alle moeite die we gedaan hebben.
Op internet leerde ik dat jam maken helemaal niet zo moeilijk is. Fruit, water, suiker in een pan en koken maar.

Ingrediënten:

  • Bramen
  • Suiker
  • Water
  • Gelatine
  • Citroensap
  • Potten (gesteriliseerd)

Bereiding:
De bramen in de pan en water toevoegen. Zoveel dat de bramen onder water staan. Terwijl de bramen aan het koken zijn, een beetje citroensap toevoegen. ongeveer het sap van een halve citroen denk ik. Ik gebruik vaak sap uit een flesje dus houdt het op een paar druppels.
Ik wil zo min mogelijk suiker gebruiken, dus voorzichtig voeg ik steeds wat suiker toe. Als ik A laat proeven tussendoor vindt zij het te zuur. In totaal heb ik ongeveer 200 tot 250 gram suiker toegevoegd.
Om de jam wat in te laten dikken, voeg ik nog 6 blaadjes gelatine toe.
2 volle potten en een laagje in pot nummer drie is de opbrengst na in totaal een uurtje koken, roeren en proeven.Bramenjam
De potten gaan na het stevig dichtdraaien een aantal uren ondersteboven afkoelen. Hierdoor wordt de jam luchtdicht afgesloten, en kin ke de jam langer bewaren. Hoe lang weet ik niet precies. Ik las van enkele maanden tot een jaar. Maar zo lang zullen deze potten het vast niet overleven.

Wat vonden wij ervan?

Spannend, want hoe zal de jam smaken nu hij is afgekoeld? Is de jam dik genoeg? Na een nachtje wachten, de jam op een gezonde boterham gesmeerd. En?Broodje bramenjam
Manlief was de eerste die proefde. Ik wilde direct weten hoe de smaak was. Als reactie kreeg ik, of ik een eerlijk antwoord wilde, want het was wel de eerste keer dat ik jam had gemaakt. Ofwel, hij vond er niets aan. Smaakloos en waterig.
Enigszins verbaasd smeer ik daarna ook een boterham. Geen waterige substantie, maar iets wat lijkt op jam. Wel iets dunner dan in sommige merken, maar dat vind ik soms te dik, dus nee, geen probleem.
Ook A proeft mee. Wij vinden de jam niet smaakloos. Zoet genoeg en genoeg fruit. A vind alleen de pitjes in de jam wat minder en manlief mist dus grote stukken fruit. Nu was dit het laatste restjes uit de pan. Dus mogelijk meer fruit en minder pitjes in de andere potten. Ach smaken verschillen. Maar ik zeg, project geslaagd.

Hebben jullie wel eens jam gemaakt?

cathlynkollen
Door

cathlynkollen

op 29 Aug 2015

Klinkt echt super lekker!

cathlynkollen
Door

cathlynkollen

op 29 Aug 2015

Klinkt lekker!

zomijntje
Door

zomijntje

op 07 Sep 2015

Wat goehoed! Ik heb ook een voorraad Braampjes liggen om nog jam mee te maken. Maar het ontbrak hier aan lege potten. Dus ik deed het even in de vriezer..tot ik alles ervoor in huis heb. Handig artikel. Thanx! Liefs, Mijn

Reactie plaatsen