30 mei 2015 
2 min. leestijd

Wat groeien ze snel

Gaat het niet altijd te snel, wil je ze aan de ene kant met liefde groter kijken, maar aan de andere kant juist helemaal niet. In dit geval ben ik blij met deze snelle groei. Ja schattig hoor die kleintjes, maar je kan er toch helemaal niets mee! Nee doe mij maar een maatje groter, daar heb je veel meer aan.

Een nieuwe update

Ja deze week wederom een moestuin update op de zaterdag. Vorige week stond zo in het teken van de eerste oogst dat de andere planten er wat bekaaid vanaf kwamen. Dus deze week kijken we even naar de rest van de moestuin. Want hoe gaat het ermee, liggen de planten op schema? Welke plantjes doen het heel goed, en welke vinden het toch wel wat lastig om te groeien onder ons toeziend oog.

De eerste plantjes die gezaaid waren, bij mijn zus thuis, hebben dus al een goede voorsprong gekregen. En dat is nog steeds te zien. Ze zijn het grootst. Maar ook de kleinere plantjes doen het helemaal niet verkeerd.

In bloei

De eerste planten staan in bloei. De aardbeien, waren al volwassenplanten, stonden al in bloei. Toch heb ik nog veel bloemen verwijderd. Het is een doordragende aardbeienplant, en die geeft de hele zomer aardbeien. Voor nu is het beter om de eerste bloemen toch te verwijderen, zodat de plant zelf eerst beter groeit. Nog even wachten dus op de aardbeien. Waar deze wijze woorden vandaan komen? Niet van mij hoor, maar bij de moestuin waar ik mijn biologische aardbeien vandaan heb, krijg ik ook dit soort nuttige dingen mee. en

Behalve de aardbeien staan ook de eerste tomatenplanten in bloei. Ik kan de bijen er ook wel heen kijken, zodat we hier mooie rode en gele tomaten van kunnen oogsten over een aantal weken.Wat groeien ze snel_bloei
De kleinere tomaten, wel van AH, zijn inmiddels ook bloemen aan het vormen. Dus ook hier heb ik goede hoop op een lekkere oogst.

Echte plantjes

De andere planten zijn inmiddels aan het uitgroeien tot echte herkenbare planten.
Zoals je waarschijnlijk wel weet, begint het met een kiempje waaruit 2 kiembladeren groeien. Die zijn ook voor elke plant anders, maar ik vind ze erg veel op elkaar lijken. Pas daarna wordt de plant voor mij herkenbaar. Zo staat er echte andijvie (links), tijmplantjes (rechtsonder) en ook het loof van de wortels (rechtsboven) groeit erg goed. Langzaam maar zeker, zijn het geen iele sprietjes meer, maar echte planten. Zo leuk om te zien groeien.Wat groeien ze snel
Natuurlijk duurt het nog wel even voor we deze kunnen oogsten. De tijmplantjes zijn wel heel erg klein nog, als ik daar een takje af moet halen, is het plantje op. Van de andijvie kunnen we ook nog geen stamppot maken voor 4 personen. En de wortels trek ik maar even niet uit de grond om te kijken hoe groot ze zijn.
De snel groeiers zoals de sla schieten ook al echt op. De veldsla is bijna oogst klaar. Volgens de beschrijving duurt het nog ongeveer twee weken, maar ik houd wel even in de gaten dat ze niet doorschieten. En ook de kropsla is al goed aan het groeien. En natuurlijk zijn er nog een paar radijsjes onderweg.

De achterblijvers

Tegenvallende planten hebben we ook. De dille, bieslook en basilicum van de AH hebben het erg moeilijk. Ze zijn er wel, maar in tegenstelling tot de andere planten, zijn dit nog wel een beetje iele sprieten. En zijn er vrij weinig plantjes opgekomen.
Basilicum en bieslook heb ik opnieuw gezaaid. Deze keer niet van de AH, maar een krijgertje. Er staan dus in de vensterbank weer nieuwe zaadjes te ontkiemen. Eens kijken of deze, die waarschijnlijk binnen blijven staan, het beter gaan doen dan de collega’s buiten.

Doen jullie planten het ook nog steeds goed? Of hebben jullie de moestuin inmiddels opgegeven?

 

Themommydiaries
Door

Themommydiaries

op 30 May 2015

Wauw goed zeg! Ik heb hier nu echt alles weggegooid! Hahaha

Marijke
Door

Marijke

op 02 Jun 2015

Waren ze inmiddels helemaal verdroogd?

Themommydiaries
Door

Themommydiaries

op 02 Jun 2015

Jaaaa erg he haha

koperdeleur
Door

koperdeleur

op 30 May 2015

Mijne groeien als kool! Inmiddels zijn ze allemaal in de tuin. En tja we hebben radijsjes geoogst maar ook al 1 blaadje spinazie ?

Marijke
Door

Marijke

op 02 Jun 2015

Oeh, al 1 heel blaadje spinazie, daar hebben jullie lekker met zijn allen van kunnen eten ;)

Reactie plaatsen