13 juni 2015 
2 min. leestijd

Oogsten en vergeten groentes; moestuin update

 

 

Tijd voor een nieuwe update van de moestuin.  We gaan langzaam naar de zomer toe en naast de radijsjes vindt met name A dat de rest toch wel lang op zich laat wachten. Laten we eens kijken hoe de groentes erbij staan.
Weet je zelf ook nog hoe enthousiast de aarde werd natgemaakt en de zaadjes in de papieren bakje van de AH werden geplant? En hoe de eerste groene puntjes letterlijk elke dag de grond uit werden gekeken?

De eerste oogst

Daarna werden de jonge plantjes gewoon. Misschien zelfs een beetje vervelend, want ze moesten steeds water hebben. Dus kwam de zorg vooral op mama terecht. Ook het verpotten was grotendeels een klus voor mama.

Tot de eerste oogst. Natuurlijk daar doe je het voor. Het trotse koppie! Haar eigen eerste groente. Een radijsje! De interesse in de groentes is direct terug.
De bloemen aan de aardbeienplanten. De tomaten die in bloei staan. Bijen worden vriendelijk verzocht om toch even aandacht aan deze bloemen te geven. En alle blaadjes worden bekeken en betast om te zien hoe de groente groeit.
Kleine plantjes tijm, grote bladeren van de andijvie en de paar sprieten van de bieslook worden met elkaar vergeleken.

Nieuwe oogst

Na de radijs hebben we inmiddels ook de tweede eigen gekweekte groente mogen proeven. De eer was aan de veldsla. Samen met een radijs fungeerde de veldsla afgelopen week als sidedish bij de BBQ. En er is meer dan 1 kropje veldsla. Dus aten we afgelopen week bij de spaghetti ook nog wat veldsla.
De veldsla is wat groter gegroeid dan dat ik het ken uit de supermarkt. Daar verkopen ze vaak de hele kleine plantjes met velen in een zakje. Nu ze hier wat langer in de grond hebben gestaan smaken ze echter precies hetzelfde. Alleen kreeg ik hierdoor het idee dat we volwassen planten aten. Het duurt wat langer, maar je hebt er ook meer van.Veldsla

Het gaat niet lang meer duren

De volgende oogst is ook onderweg. De andijvie vormt goede kroppen. En ook de wortels zijn, denk ik, goed aan het groeien. Ik heb ze niet uitgegraven om het te controleren. En ook de kropsla en de rucola groeien prima door.andijvie

Vergeten groentes

En ik wist niet dat ik ze had, maar het is toch gelukt. Wij hebben vergeten groentes in de tuin. De spinazie bleef steeds maar heel klein en stond in de hoek. Nu keek ik van de week weer eens goed naar de plantjes en wat zie ik…. ze zijn bloemen aan het vormen. Ze hadden al eerder geoogst kunnen worden. Nu hadden we er dan geen hele maaltijd van gehad, maar we hadden het prima in een smoothie of salade kunnen verwerken. Nu komt er een mooie bloem in.
Ook bij de radijsje stonden er 2 klein gebleven plantjes. 1 daarvan heeft zich ook niet verder ontwikkeld als radijs, maar is doorgeschoten en komt ook in bloei.spinazie en radijs

Links is de spinazie en rechts de radijs. Ach het geeft vast ook een vrolijk gezicht. En we leren hiervan dat we toch nog vaker moeten kijken wanneer iets klaar is om te oogsten.

En smullen jullie al van de oogst?

Pink Press
Door

Pink Press

op 13 Jun 2015

De veldsla was bij ons ook wat doorgeschoten, zo groot dat we twijfelden of het niet spinazie toch was :) Evengoed een salade van gemaakt en het was heerlijk!

Marijke
Door

Marijke

op 14 Jun 2015

Haha als het maar lekker smaakt ;)

Pink Press
Door

Pink Press

op 15 Jun 2015

hahaha ja dat dan weer wel!!

Sylvie
Door

Sylvie

op 13 Jun 2015

Haha wat grappig dat je de term vergeten groenten zo een draai geeft :)

Sylvie
Door

Sylvie

op 13 Jun 2015

Was te snel, wilde nog zeggen: Ik wil ook zo graag een moestuin, loop elke dag langs de volkstuintjes en het lijkt me heerlijk om van eigen kweek te kunnen eten! Het enige dat me tegenhoudt is de tijd die je eraan kwijt bent..

Marijke
Door

Marijke

op 14 Jun 2015

Het kost echt enorm veel tijd. Ik houd het dus ook op die paar potten. Maar het is wel heel leuk en lekker!

Marijke
Door

Marijke

op 14 Jun 2015

Met dank aan de Jumbo reclame van vorig jaar ;)

Reactie plaatsen