25 juni 2017 
2 min. leestijd

Moestuin-tag

Als je onze Terugblikken leest dan heb je vast wel eens gelezen over de moestuinen die wij beide regelmatig bezoeken. Toen wij deze moestuintag tegen kwamen leek het ons dan ook leuk om in te vullen. Hoe zien onze moestuinen eruit en wat zullen wij echt NOOIT planten of eten uit de tuin. De tag is ooit bedacht door het blog tuintragiek maar die is niet meer online, maar alle credits zijn wel voor hun.

Omschrijf je tuin in 5 woorden.
M: Achtertuin, met een klein randje moestuin en nog wat aardbeien, kruiden en tomaten in potten.
H: Volkstuin, makkelijk, proberen, eetbaar, zelf.

Laat je moestuin eens zien, zoals hij er nu bij ligt.
M:Moestuin 2017
H:moestuin

Vertel eens iets over de dieren in je tuin.
M: Wij hebben heel veel slakken. En natuurlijk al het andere kleine spul, wormen, pissebedden, spinnen en dat soort beestjes. Ook eksters en kauwen bezoeken onze tuin regelmatig.
H: Ik neem aan dat er slakken zitten. Soms zie ik kikkers tussen de rabarber weg springen. Verder komen er pissebedden, wormen, spinnen en nog veel meer kruipers voor in de tuin. Mollen hebben we geen last van want de buurman heeft een anti-mollen systeem  aangelegd en daar profiteren wij ook van. Er is een soort vlieger door de vereniging opgehangen en die heeft de vorm van een roofvogel. Deze houdt de vogels weg. wel zag ik laatst een muizenholletje, ik denk niet dat ik daar blij van wordt. Ik hoop dat die geen wortels enzo eten.

Volle grond, moestuinbak of bloempotten?
M: Een klein beetje in de volle grond en den aantal potten. Meer ruimte is er niet.
H: Het meeste staat in de moestuin in de volle grond. Thuis hebben we nog wat potten met tomaat omdat we die niet in de tuin willen hebben, iets met ziektes.

Zelf zaaien of plantjes kopen?
M: De AH sponsort ieder jaar onze moestuin.
H: Zelf zaaien in de meeste gevallen. Alleen aardbeien kopen we als plantje.

Wat heb je in het verleden met succes geoogst?
M: Radijs, wortels, tuinkers, sla, courgettes en 1 komkommer. Uit eigen tuin dan hè. Uit de buurtmoestuin hebben we nog wel meer gehaald.
H: dit jaar hebben we vooral heel veel aardbeien, peultjes en radijsje. De rest moet zich nog bewijzen. In het verleden hebben we ook wortels, bonen, courgettes en een pompoen geoogst.

Welke groenten zou je nooit zelf kweken?
M: Spruitjes, kolen, pompoen. Omdat ik er gewoon geen ruimte voor heb.
H: Groentes die je niet goed schoon kan maken en in zijn geheel moet koken. Bijvoorbeeld spruitjes. Die hebben we een jaar geprobeerd en de kleine kooltjes zaten vol met luizen en beestjes tussen de bladeren van de spruit. Brrrrrr.

Let je nog ergens speciaal op als je zaadjes of plantjes koopt?
M: Nee
H: Bij pompoenen letten we erop dat ze eetbaar zijn. Er zijn ook heel veel sierpompoenen maar die willen we niet. En als het bestaat dan koop ik graag zaailint, dat zaait heel makkelijk en gelijkmatig omdat de zaadjes vast zitten in een papierenlint. Maar dat bestaat niet voor alle groentes.

Heb je nog een goede moestuintip die je wilt delen?
M: Gewoon doen, het meeste groeit vanzelf.
H: Gewoon proberen. Niet alles lukt maar dat is niet erg. Sommige dingen doen het 1 jaar geweldig en het jaar erop helemaal niet. Maar het zelf opkweken, verzorgen en uiteindelijk oogsten is leuk om te doen.

En hebben jullie ook een moestuin?

Reactie plaatsen