01 oktober 2015 
2 min. leestijd

De laatste oogst

Voor de vakantie liet ik je weten nog 1x terug te komen met een laatste update van moestuin. Wat is er van onze AH moestuin geworden in die paar maanden tijd? En wanneer kun je dat beter doen dan vlak na de Harvest moon. De volle maan die het dichtstbij het begin van de herfst is. Tijd om de stand van zaken op te maken in het oogstseizoen.

Hoe het allemaal begon

Na een vensterbank vol potjes en een verhuizing naar de tuin is het nu langzaam tijd aan het worden om afscheid te nemen van de moestuin. Het is herfst en het grootste deel van de oogst is binnen, of vergeten, niet volgroeid of gewoon niet opgekomen.
Wil je nog eens terugkijken hoe het allemaal begon en wat we tussendoor allemaal hebben gegeten uit de tuin? Check hier de updates van onze moestuin in potten.

De oogst

Met de wortels is het in elk geval helemaal goed gekomen. Van de 6 zaadjes die waren opgekomen, hebben we ook 6 wortels geoogst. Nou ja wortels, 1 worteltje, en een gekke 3 wortelige wortel en een paar normale wortels. Ze zijn gesnackt, want ze smaakten zo rauw uit de tuin heerlijk zoet.

De tomaten deden het ook prima. Nog steeds halen we elke dag een tomaatje van de planten. Helaas waren erbij enkele bezweken onder de druk van het regenwater en waren ze uit hun voegen gebarsten. En er hangen nog steeds groene tomaatjes, dus laat de zon maar schijnen.Moestuin_oogst

Af en toen hadden we ook een aardbei. Helaas heeft de plant zich drukker gemaakt met voortplanten door uitlopers want ik had 2 plantjes en nu 4. Alleen hen ik de uitlopers niet gezien, dusver hebben niet zoveel aardbeien gezien. Door de regen zijn er overigens ook een aantal wel te zacht en nat geworden. Maar ook hier geldt, laat de zon maar schijnen, er zitten nog wat aardbeitjes aan. En dan kunnen we de planten verpotten, en volgend jaar hebben we dan nog een paar plantjes erbij.

De paprikaplantjes doen ook nog steeds hun uiterste best, maar zullen toch echt moeten overwinteren willen ze ooit paprika’s gaan dragen. De tijm is uitgegroeid tot schattige plantjes en deze zullen een plekje in de tuin krijgen om zich verder te ontwikkelen. Maar tijm oogsten? Nee dan blijft er geen plantje meer over.

De aubergines waren als bladgroente erg lekker voor een slak? In elk geval niets meer van terug te vinden. En de kruiden, peterselie, bieslook en basilicum doen het prima.

Zo en dan nu aan het werk de moestuin moet winterklaar gemaakt worden! En wat we volgend jaar planten? Ik heb nog geen idee. Maar het was leuk en zeker ook lekker. Maar volgend jaar, help me herinneren, een stuk minder soorten graag….

Hoe is het met jullie moestuin afgelopen?

marjons
Door

marjons

op 01 Oct 2015

Leuk om de update te lezen. In het begin was het een hype maar het resultaat van de moestuintjes liet niemand zien. Jullie hebben er toch wat lekkere groentes aan over gehouden!

Marijke
Door

Marijke

op 02 Oct 2015

Dank je , ik denk ook dat de meeste moestuintjes een vroege dood gestorven waren

Vlijtig Liesje
Door

Vlijtig Liesje

op 01 Oct 2015

Ik vind dat je een mooie oogst hebt! Wij hebben vooral veel sperciebonen geoogst en gegeten.

Marijke
Door

Marijke

op 02 Oct 2015

Sperziebonen hadden wij dan weer niet. Die ontbraken in de AH collectie

Reactie plaatsen