08 juni 2018 
4 min. leestijd

Terugblik #1823

Het was een drukke week. Een week die in het teken stond van een laatste keer, hard werken en vooral de laatste loodjes.

Laatste keer

Manlief is voor de laatste keer naar het booreiland vertrokken. Een gek idee dat hij nooit meer zo lang achter elkaar weg hoeft. Ik hoop heel erg dat dit rust gaat geven bij mij maar tegelijk zal het ook wennen zijn. Ik een andere baan, hij een andere baan en beide dus een ander ritme. We zagen spraken elkaar elke dag maar nu zien we elkaar straks ook weer elke dag en dus hebben we weer tijd om “ruzie” te maken. We gaan zien hoe het gaat uitpakken. Ik kijk er in elk geval erg naar uit om elke avond en nacht samen te zijn.

Werkstuk

Q is op school bezig met de laatste loodjes. En die zijn zwaar. Zijn motivatie, en die van zijn vrienden, is helemaal op. De juf probeert de spirit er nog wel in te houden maar eigenlijk zijn ze het gewoon zat. Ze willen niet meer herhalen op taal en rekenen. Ze wil niet meer tutorlezen met de slechte lezers uit groep 4 en ze willen al helemaal geen toetsen meer leren. Dat de leerprestaties nu dan ook behoorlijk kelderen is een duidelijk gevolg. Je kan een toets niet leren door je blaadje 5 minuten voor je te leggen, zoveel hebben we in elk geval wel geleerd.

Helaas moet er nog wel het een en ander gebeuren. Zo komt er nog een boekverslag en een werkstuk aan. Q is daar dan ook, thuis, hard mee bezig. Gelukkig mag hij zijn werkstuk over een leuk onderwerp doen namelijk gesteente en mineralen. Hij verzamelt al jaren stenen en dit onderwerp is voor hem dus leuk om uit te pluizen. Helaas is het ook een zeer lastig onderwerp want de meeste websites zijn niet echt kidsproof qua taalgebruik. Ik bedoel teksten zoals dit:

Kwarts heeft twee modificaties: α-kwarts is trigonaal, β-kwarts (een hogere-temperatuurvorm) is hexagonaal. Daarnaast komt siliciumdioxide nog voor in vele andere structuren zoals α- en β-cristobaliet, keatiet, tridymiet, coesiet, stishoviet, melangoflogiet en lechatelieriet.

of zoals dit:

Het mineraallabradoriet is een calcium-natrium-aluminium-tectosilicaat met de chemische formule (Ca,Na)(Si,Al)4O8. Het behoort tot de veldspaten.

Niet het meest simpele taalgebruik en ondanks alle uitleg linkjes toch niet helemaal te begrijpen voor een 11-jarige in groep 8. Ik denk zelfs voor vele volwassenen een mooi raadsel van woorden.

In elk geval begrijp je dat mama dus als een soort vertaalmachine erbij zit om wikipedia om te zetten naar “Jip-en-Janneke-taal”. Gelukkig weet hij heel veel andere dingen wel zelf te vinden.

De meeste avonden zitten wij nu dus samen achter de computer en tablet om dingen op te zoeken, te vertalen en weer op te schrijven. De bronvermelding is inmiddels goed gegroeid.

Moestuin

Naast het werkstuk hebben we ook een harde dobber aan de tuin. Nu is een tuin onderhouden altijd hard werk maar wij begonnen wat te laat en dus hebben we nu een kleine achterstand op de omliggende tuinen. Ik mijzelf al een paar keer beloofd om volgend jaar eerder te starten. En ik heb dan niet over de achtertuin maar over de moestuin. De planten doen allemaal hard hun best om de schade in te halen maar in vergelijk met de buurtuinen zijn onze plantjes erg klein. Ook hebben we een mol op bezoek die het aardbeien perkje als rotonde of racebaan gebruikt. Nu zijn die plantjes als wat ouder dus kan het niet heel veel kwaad maar veel van de aardbeien worden nu steeds bedolven onder de aarde en dat is wel irritant. Ik hoop dat het molletje dus snel besluit om ergens anders te gaan wonen.

De andijvie, worteltjes, doperwten en sperziebonen zijn hard aan het groeien. De kapucijners hebben zelfs al een enkele boon in de maak.

Terugblik

De uien staan er ook vrolijk bij net als de courgettes. Helaas doen de komkommers het helemaal niet goed en hebben enkele augurken ook het loodje gelegd. We gaan zien wat we daarvan overhouden.

Dit jaar hebben we ook voor het eerst aardappelen gepoot. Niet omdat we nu zitten te springen om verse aardappelen, ik koop die net zo lief in de supermarkt, maar omdat het goed zou zijn tegen het onkruid. Nu zitten er best een paar in de grond en er is wel al 1 opgekomen. Dus dat zet nog niet echt zoden aan de dijk.

Binnenkort moeten we nog ruimte gaan maken voor de pompoenen en al laatste voor de boerenkool. En dan is de tuin hopelijk zover dat er geoogst kan gaan worden. Al mag ik tot nu toe niet klagen over de aardbeien en de rabarber, die in combinatie overigens heel erg lekker zijn.

Maar goed wij zijn dus zeer regelmatig in de moestuin te vinden om te schoffelen, water te geven, te oogsten en de planten te controleren. Een tuin is hard werken.

Eindmusical

Naast mijn werk ben ik ook erg druk met het decor voor de eindmusical van Q. Maar gelukkig begint het einde daar ook van inzicht te komen. De achterkant is zo goed als klaar, de voorwerpen zijn gemaakt en de kleding is binnen.

Naast de musical heb ik samen met een andere mama de brugpieper dag voor onze groep 8 georganiseerd. Nu het moment bijna daar is moet er nog best veel geregeld worden zoals routes uitschrijven, spullen verzamelen, boodschappen doen, mensen inplannen, groepjes maken en noem maar op. Hier ben ik ook behoorlijk wat tijd aan kwijt. Het concept ligt er wel hoor dus we hoeven niet alles te verzinnen maar de precieze invulling moet toch van ons zelf komen. Maar ook bij deze zijn wij bijna klaar. Ik kijk er echt naar uit om al deze activiteiten af te ronden en wat meer “vrije” tijd over te houden voor mijzelf.

Terugblik

Ik weet wel dat het allemaal vrijwillig is maar toen ik hier aan begon wist ik niet dat ik halverwege ineens structureel drie dagen in de week zou gaan werken. Maar goed, nog een tweetal weken voor het een en nog ongeveer 6 weken voor de vakantie en dan dan hoef ik nooit meer wat te doen op school. Ik zal het nog gaan missen straks.

Ook moest ik nog even tanken. Ik vind het een sport om op een mooi getal op de pomp te krijgen. En dat lukt dit keer wel heel erg goed.

Middelbare school

Bij A op school is het tempo erg omhoog gegaan. De boeken moeten nog uit voor het einde van het schooljaar en dat is te merken. De toetsen vliegen der momenteel om der oren en over enkele weken heeft ze nog een proefwerkweek ook. Ook zij moet dus nog even stevig aan de bak om met een mooi resultaat af te kunnen sluiten.

Tja die laatste loodjes he, die wegen toch het zwaarst.

En hoe was jullie week?

Reactie plaatsen