11 april 2015 
2 min. leestijd

Moestuin update: verpotten

Vorige keer vertelde ik over de radijsjes en de eerste kleine puntjes van de tijm die begonnen te groeien. Dat is nu al weer 3 weken geleden. Onze moestuin is dus inmiddels al weer flink verder gegroeid. Tijd voor een nieuwe update dus.

Opkomst

De opkomst is prima te noemen. Alleen de paprika en de aubergines hebben nog steeds niets laten zien. Ik ben bang dat deze zaadjes na een maand niet meer gaan groeien. Af en toe verschijnt er in de andere potjes ook nog een extra plantje. Helaas zijn er ook wel een paar dood gegaan. Mijn vensterbank is boven een verwarming, en dat heeft er voor gezorgd dat sommige plantjes helaas van de dorst zijn omgekomen. Te nat, geeft schimmelende potjes en te droog is het snel. En niet alle plantjes wilden altijd evenveel water. Best een lastig evenwicht. Gelukkig hebben we genoeg over om verder mee aan de slag te gaan.

De tweede lading zaadjes is inmiddels ook gezaaid door A. Alleen de prei en de lente-uitjes staan nog dicht. Nu weet ik dat A geen fan is van beiden, dus dat verklaart waarschijnlijk waarom die nog staan te wachten. De tweede lichting is- ondanks dat deze zeer recent, nog geen week geleden- al snel ontkiemd. De broccoli en rucola hebben we al in grote getalen mogen verwelkomen. De andere zaadjes laten gelukkig nog even op zich wachten.

Verpotten

Behalve opnieuw zaaien was het ook tijd om een aantal planten te gaan verpotten. De radijzen groeiden inmiddels het kleine potje uit en volgens de beschrijving waren ook een aantal andere plantjes toe aan een wat groter stukje grond.moestuin update verpotten

De radijzen, cherrytomaten, veldsla, bieslook, tijm, wortels en andijvie hebben we daarom in een grotere pot gestopt.

Daarnaast hadden we al wat grotere tomatenplantjes gekregen. Deze staan nu in een nog grotere pot en de cherrytomaten nog even in wat kleinere potjes.

Naar buiten

De plantjes leken heel wat in mijn vensterbank in hun schattige kleine potjes. Maar nu ze in grote en soms ook hele diepe potten staan, zijn het toch nog maar zielige plantjes. Vaak niet meer dan een sprietje. Hopelijk vinden ze het fijn in hun nieuwe aarde en gaan ze goed groeien zodat we straks ook kunnen oogsten.

Wel heel spannend nu, want met het verhuizen naar hun grotere onderkomen, zijn ze ook direct verhuisd naar buiten. Deze potten passen met geen mogelijkheid op mijn vensterbank. En omdat het ook fijn is dat het overtollige hemelwater op een goede manier afgevoerd kan worden, geeft het ook best een rotzooi in huis als ze binnen moeten staan. moestuin buitenDe komende tijd is het dus noodzaak om het weerbericht goed in de gaten te houden. Mocht het mooi weer blijven, dan hoop ik dat de plantjes het redden. Ze staan van de grond en goed beschut tegen het huis aan. Maar stel er komt toch nachtvorst, dan moeten we de plantjes toch tijdelijk naar binnen halen. Duimen dus maar voor lekker warm en zonnig voorjaarsweer.

Hoe gaat het met jullie moestuintjes?

Het Sushimeisje
Door

Het Sushimeisje

op 11 Apr 2015

Die van jou doen het goed! Bij mij gebeurt echt niks. En een vriendin die op hetzelfde moment met zaden is begonnen heeft nu echt al hele mooie potjes met plantjes staan! Ik zal wel iets verkeerd hebben gedaan.

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 11 Apr 2015

Dank je wel! Bij mij hebben ook niet alle zaadjes het gedaan. Dus het kan ook aan de zaadjes liggen

marjon
Door

marjon

op 11 Apr 2015

Het gaat dus de goede kant op met je moestuintjes!! Hopelijk bij de volgende update grote planten. Wij hebben onze eigen moestuin, de worteltjes zijn ook goed aan het groeien. Druiven stokje nog altijd helemaal leeg....

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 11 Apr 2015

Hopelijk komen je druiven ook nog. Die zien er in de herfst altijd zo leuk uit.

Linda
Door

Linda

op 11 Apr 2015

Leuk om te zien hoe goed ze het doen. Heb hier wat kruiden geplant en in eerste instantie kwam de bieslook goed op, maar die is nu aan het verpieteren. Alleen de peterselie doet het goed. Wel jammer van de rest.

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 11 Apr 2015

De bieslook ziet er hier ook zielig uit. Misschien dat wat extra grond ze nu goed doet. Anders is het inderdaad jammer. En je andere kruiden?

Moestuin update: een wonder | MMopvrijdag
Door

Moestuin update: een wonder | MMopvrijdag

op 25 Apr 2015

[…] de Ah moestuin. Niet alle plantjes, maar wel de paprika en de aubergines. Zoals je hier, hier en hier in de eerdere updates al kon lezen, gaat het met alle plantjes heel goed, behalve met de paprika en […]

Reactie plaatsen