07 november 2017 
3 min. leestijd

Pompoen recepten

Mijn keuken ligt vol met pompoenen. Ze komen uit de moestuin van Hanneke, dus haar keuken en die van onze moeder liggen ongetwijfeld ook vol met pompoenen. Op zich is dat niet erg, want ze zijn, mits niet beschadigd nog best lang te bewaren. Alleen was ik na 1 hele grote pompoen en 3 maaltijden wel door mijn inspiratie heen. Dus ik deed een oproep op Facebook en kreeg meer dan 50 recepten door. Oké zoveel pompoenen heb ik ook niet, maar wel genoeg inspiratie voor de komende jaren. En inspiratie genoeg om er een aantal hier te delen die ik wel wil gaan proberen. En niet alleen ik, maar ook Hanneke koos een aantal recepten uit die zij wel wil gaan proberen.

Helaas kunnen we niet iedereen die een suggestie heeft gedaan opnemen in dit blog. We moesten kiezen, maar oh er is nog zoveel te meer te maken met pompoen. Maar deze recepten gaan wij proberen. Met al de pompoenen die er dit jaar in de keuken liggen. Ze zijn genummerd, maar de volgorde is volledige willekeurig.

Pompoen recepten

 1. Pompoennacho’s
  Na een fijne herfstwandeling, of in een ander jaargetijden, doen we af en toe wel eens ergens een drankje. En daar hoort dat ook een snack bij. Een van de dingen die wij dan regelmatig bestellen zijn nacho’s. Kunnen we prima delen met zijn vieren, en iedereen vindt ze lekker. Deze variant is afgestemd op de herfst. Heerlijk met stukjes pompoen erdoor. En een goede reden om thuis ook eens nacho’s op tafel te zetten.
 2. Pompoenbrownies
  Na de courgettekoekjes, die altijd goed in de smaak vallen, denk ik dat deze brownies dat ook zeker gaan doen. En voor de moeilijke groente eters onder ons, zit er dan toch stiekem heel veel groente verwerkt in dat overheerlijke stukje brownie. Ik denk dat dit wel echt een hit zal worden.
 3. Risotto met pompoen
  Een slowcookers recept. Stiekem zou ik ook best een slow cooker willen hebben, maar helaas is die nog niet in ons bezit. Zo makkelijk, alles erin, en daarna lekker aan tafel. Maar deze risotto kan dus ook prima zonder de slow cooker gemaakt worden. Het is wel meer werk, maar wel een goede afwisseling, tussen alle pasta en rijst die we regelmatig eten. En deze zachte variant met een bite van spekjes gaat er denk ik goed in hier.
 4. Rode curry met rundvlees en pompoen
  Dit lijkt mij een lekker gerecht. Ik vind de pompoen van zich zelf vrij smaakloos dus een beetje kruiden heb je wel nodig om smaak aan het gerecht te geven. De meeste gerechten worden op smaak gebracht met kruiden als kaneel en geven daardoor een zoete twist aan se gerechten. Een beetje pittig gerecht vond ik dus wel in dit rijtje thuis horen.
 5. Pompoen-Zuurkool stamppot
  Zuurkool wordt hier in huis niet altijd even enthousiast ontvangen. Te zuur…. Wellicht dat de zoetere pompoen het juiste tegenwicht is om de zuurkool beter te doen smaken hier. De toevoegingen van appel en rozijn zullen hier ook zeker aan bijdragen.Pompoen recepten
 6. Chorizo en doperwtjes risotto
  Van chorizo krijg ik altijd maagzuur maar de combinatie van een stevig gekruide worst met de vlakkere smaken van de risotto, doperwten en pompoen lijkt mij wel heerlijk. Misschien dat ik zelf de chorizo zou vervangen voor een salami-achtige worst maar ook dan lijkt het mij nog steeds een aantrekkelijke combinatie.
 7. Pompoentaart met paddenstoelen
  Ze worden hier altijd erg blij als er een taart op tafel staat. De gebakken paddenstoelen maken het wat mij betreft helemaal een prachtig herfstgerecht.
 8. Geroosterde pompoenpitten
  Niet alleen het vruchtvlees van de pompoen is eetbaar, ook de pitten zijn lekker. Er zijn verschillende manieren om de pitten te kruiden en dit recept geeft zowel een zoete als een zoutige variant. Je moet alleen wel de pitten eerst pellen. De eerste keer dat is pompoenpitten roosterde wist ik dit niet en de buitenschillen van de pitten zijn heel hard. Ze waren wel heel lekker gekruid maar afsabbelpitten maken was niet helemaal de bedoeling. Eerst even gezellig met het hele gezin pitten pellen dus als je een ander lekker gerecht van de lijst hebt gemaakt.
 9. Pompoensalade
  Een salade is een goede afwisseling voor alle stamppotten, stoofpotten en andere warme zware gerechten in de herfst. Zeker op een nog mooie warme dag, zou ik dan snel voor een salade kiezen. Maar wel met groente uit het seizoen. Zo eten we in de winter vaak boerenkoolsalade. Maar deze met pompoen lijkt me dan ook heel erg lekker.
 10. Stoofpot met bokbier
  Bokbier is een typisch herfstproduct net zoals de pompoen. Samen maken ze een hele herfstige combinatie die niet in dit lijstje mocht ontbreken.

Handig als basis:

Pompoenpuree
De pompoenpuree is niet echt een gerecht maar wel een superhandige basis voor vele andere gerechten zoals cakejes, muffins, brood en pannenkoeken. Omdat het geen direct eetbaar gerecht is hebben we het geen plaatsje geven in de top 10 maar vonden we het wel nuttig om hem te noemen.

Wat is jouw favoriete gerecht met pompoen?

Lisa
Door

Lisa

op 07 Nov 2017

De risotto met pompoen is toch wel echt mijn favoriet. Ik voeg er zelf altijd champignons aan toe voor de wat meer 'earthy tones'. Yummie!

Reactie plaatsen